Varsler orkaner i Karibia

Turister som skal til Karibia og Florida i år, må belage seg på sjansen for å havne i en orkan.

Eksperter ved US National Oceanic and Atmospheric Administration spår at det vil komme opptil fem store orkaner i området i løpet av sommeren, skriver den amerikanske nettavisen Science Daily.

Ni orkaner i år

Meteorologene frykter at sommeren 2007 kan få en "veldig aktiv" orkansesong. Det spås at det vil komme 17 stormer i løpet av året. Ni av de 17 spås å komme opp i orkan styrke, og fem av de ni forventes å utvikle seg til å bli intense og sterke orkaner.

For bare to år siden, i 2005, ødela orkanene
Wilma og Katrina store deler av Riviera Maya i Mexico, og oversvømte New Orleans. Dette året opplevde regionen 27 stormer, hvorav 15 var orkaner, og syv av disse sterke orkaner.

Mer ustabilt vær

Orkansesongen varer normalt fra 1. juni til 30 november, men de to verste månedene er august og september. Meteorologene sier imidlertid at det blir vanskeligere å forutse været i området. Orkansesongen i 2005 varte helt ut til januar 2006.

Kartet over "trygge" øyer har også måttet tegnes på nytt. Tidligere ble Tobago og Grenada regnet for å ligge utenfor orkanbeltet, men orkanen Ivan ødela Grenada i 2004, og Emily gjorde det igjen i 2005.

Både Riviera Maya og Florida er populære feriedestinasjoner for nordmenn.

Hvis orkanen ødelegger ferien

Apollo sender nordmenn til Riviera Maya. Informasjonssjef Helen Begby forklarer hvordan selskapet forholder seg dersom orkaner setter inn:

- Hvis du har bestilt reise til et sted der det på grunn av en orkan ikke er mulig å gjennomføre reisen, har du krav på å avbestille og få alle pengene refundert. Men du har ikke krav på erstatning utover tilbakebetaling av innbetalt beløp. I slike tilfeller vil vi også gjøre alt for å finne alternative reiser for de berørte kundene, og eventuelt flytte flyet til et annet reisemål.

Dersom du allerede befinner deg på reisemålet når orkanen treffer, kan du ha krav på prisavslag.

- Hvis du er på stedet og reisen forkortes eller endres på grunn av slike forhold, vil dette ifølge pakkereisen være en mangel ved din ferie. Da har du krav på et forholdsmessig prisavslag, men du har ikke krav på erstatning for for eksempel tapte feriedager osv, sier Begby.