Varm og våt seilfest

Etter ni lange måneder er enden på seilasen endelig nådd for de barske menn og kvinner som i åtte minimale seilbåter har kjempet seg jorden rundt. Vi var med på festens siste dager.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Knut Frostad og teamet på djuice var strålende fornøyd etter målpassering i Kiel, den siste etappen i Volvo Ocean Race. <I>Foto: Peter Dakin - Volvo Ocean Race</I>
Knut Frostad og teamet på djuice var strålende fornøyd etter målpassering i Kiel, den siste etappen i Volvo Ocean Race. Foto: Peter Dakin - Volvo Ocean Race Vis mer

Åtte båter, åtte team som hver har flere sponsorer i ryggen, ti havneanløp og ni etapper jorden rundt, ni måneders ferd mot målet. De har kjempet om etappeseiere, distanserekorder og internt samhold, og de har kjempet mot svekket utstyr, isfjell og tornadoer. Ved målgang i Kiel i helgen, vant den norske båten, djuice, sin første og eneste etappeseier.

- Utrolig, dette føles fantastisk. Vi har lengtet etter dette, og drømt om det i lang tid. Det var godt, det var et perfekt løp, veldig, veldig godt. Det svarer Knut Frostad på e-post på løpets internettsider etter målgang i Kiel. Den norske skipperen valgte å ha færre mannskap på denne korte etappen for å gjøre båten lettest mulig. Og det virket; båten ble for første gang den raskeste i løpet av seilasen, og lirket seg dermed opp på sjetteplass i sammendraget.

Noen minutter bak djuice på sjarmøretappen fra Göteborg, kom den suverene sammenlagte vinneren illbruck. Dermed kunne også sammenlagte toer ASSA ABLOY, vinke farvel til sin sjanse på topplasseringen. For at svenskene skulle hatt mulighet på seieren, måtte de ha kommet inn på førsteplass samtidig som illbruck måtte blitt sekser eller dårligere.

 • DinSide var på plass både i Göteborg og Kiel

  Se bildene fra den varme avgangen og den våte ankomsten her

 • Her passerer illbruck mållinjen i Kiel som vinnere av Volvo Ocean Race 2001-2002, til en støyende velkomst fra båter og mennesker.
  Her passerer illbruck mållinjen i Kiel som vinnere av Volvo Ocean Race 2001-2002, til en støyende velkomst fra båter og mennesker. Vis mer

  Varmt, vindstille og vått

  Etappen fra hovedsponsorens hjemby, Göteborg, til Kiel i Tyskland, tok litt over ett døgn. Det var langt mer enn forventet ved start i Göteborg, men det er seiling i et nøtteskall. Mens rekordvarmen i Göteborg lørdag sørget for stadig rødere publikummere, stilnet vinden under båtenes ferd sørover. Og de forsinkede seilerne ankom Kiel etter et øsende regnvær som sørget for tusenvis av dyvåte tilskuere søndag ettermiddag. Ikke at det syntes å legge noen demper på stemningen. Støynivået ved den tyske vinnerbåtens ankomst står overhode ikke tilbake for støyen fra publikum under det samtidig pågående fotball-VM.

  Etappene

  I nesten ni måneder har skutene, som for et utrenet øye neppe vil passere som jordomseiler-egnede, kjempet om poeng og etappeseire jorden rundt. Siden starten i Southampton i slutten av september 2001, er ni etapper via ti havner tilbakelagt. Her er ruten:

  Southampton - Cape Town, 7.350 nautiske mil
  Cape Town - Sydney, 6.550 nautiske mil
  Sydney - Auckland, 2.050 nautiske mil
  Aucland - Rio de Janeiro, 6.700 nautiske mil
  Rio de Janeiro - Miami, 4.450 nautiske mil
  Miami - Baltimore/Annapolis, 875 nautiske mil
  Baltimore/Annapolis - La Rochelle 3.400 nautiske mil
  La Rochelle - Göteborg, 1.075 nautiske mil
  Göteborg - Kiel, 250 nautiske mil

  Det blir nytt race i 2005, men etappene og avstandene vil helt sikkert endre seg.

  Båtene

  ASSA ABLOY sparte omkring 60 kilo på å droppe maling på deler av skroget. Her på vei ut fra Göteborg på siste etappe.
  ASSA ABLOY sparte omkring 60 kilo på å droppe maling på deler av skroget. Her på vei ut fra Göteborg på siste etappe. Vis mer

  Båtene må oppfylle visse krav for å delta. De er 19,5 meter lange og stikker 3,75 meter ned under vannflaten. Masten er 26 meter høy og holder et hovedseil som er 117 kvadratmeter stort. Båtene er utrolig lette, kun 13,5 tonn, hvorav 6 tonn ligger i kjølen. Men de er ikke lettere enn at alle midler tas i bruk for å spare noen gram. Besetningen deler gjerne tannbørste og har begrensede tøylagre med. Båten ASSA ABLOY har strukket kilosparingen til det ytterste ved å droppe malingen på deler av skroget. Den gule fargen vi ser, er faktisk fargen på skrogmaterialet.

 • Se bildene av båtene og løyene rundt racet.
 • Her er båtene som deltok, i resultatrekkefølge:

  1. illbruck Challenge
   61 poeng
   Skipper: John Kostecki
   Hjemhavn: Leverkusen, Tyskland

  2. ASSA ABLOY
   55 poeng
   Skipper: Neal McDonald
   Hjemhavn: Stockholm, Sverige

  3. Amer Sports One
   44 poeng
   Skipper: Grant Dalton
   Hjemhavn: Finland og Italia

  4. Team Tyco
   42 poeng
   Skipper: Kevin Shoebridge
   Hjemhavn: Bermuda

  5. Team News Corp
   41 poeng
   Skipper: Jez Fanstone
   Hjemhavn: Jersey, Kanaløyene

  6. djuice
   33 poeng
   Skipper: Knut Frostad
   Hjemhavn: Oslo, Norge

  7. Team SEB
   32 poeng
   Skipper: Gunnar Krantz
   Hjemhavn: Stockholm, Sverige

  8. Amer Sports Too
   16 poeng
   Skipper: Lisa McDonald
   Hjemhavn: Finland og Italia

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer