Vår neste feriefavoritt

Iran er like attraktivt som Egypt – men uten køer. Det hevder i alle fall en av DinSides lesere.

Fruktselger i Iran.<br />
Foto: Tone Lind Jørgensen Foto: Tone Lind Jørgensen
Fruktselger i Iran.
Foto: Tone Lind Jørgensen Foto: Tone Lind Jørgensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere trukket frem leserinnlegg som mer enn antyder at Egypt egentlig ikke er så attraktivt som reisemål. Dette til tross av mangetusenårig historie, pyramider og faraoer. Flere innlegg i Reiseguiden antyder at Iran derimot, er et meget attraktivt alternativ.

Køfritt land

Iran er ett av de landene hvor turismen virkelig har eksplodert de siste årene. Fra å ha vært et nesten totalt lukket for turistene sted, ser vi at landet i fjor mottok 1,7 millioner turister. Det er hele 28,7 prosent flere enn året før, og det medførte at Iran er det nest mest besøkte landet i Sør-Asia. Dette i følge World Tourism Organization.

Flere lesere har skrevet om Iran i Reiseguiden. De beretter om et land som kan by på en historie med røtter like langt tilbake som det man finner i Egypt.

- Mange templer og rester fra den gamle tiden er delvis bevart, forteller Tone Sylvia i sitt innlegg.

Hun beskriver Iran som et fantastisk land med vakre bygninger, moskeer og slott, og skryter også av hyggelige mennesker som ikke maser.

- Masseturismen er ennå ikke kommet, så man slipper å gå i kø inn og ut av severdigheter som man gjør i Egypt.

Erik forteller om både godt og galt etter å ha besøkt landet sammen en iransk venn.

- Jeg gir hele opplevelsen terningkast fire. Å kjøre buss var farlig. Bading var heller ikke noe gøy siden damene var adskilte fra oss mannfolk. Kebaben, ab-goosht og suppen haliim var nydelig. Det som irriterte meg mest var at vi stort sett var skjulte fra folket.

En annen skribent, Christian, er veldig positiv til Iran som reisemål. Han mener at det bildet de fleste nordmenn har av landet, ikke er korrekt.

- Naturskjønne omgivelser, gjestfrie folk, god mat, billig for de shoppingglade, billig gull, sølv og persiske tepper. Vil du ha luksus har du mulighet for det. Vil du reise billig gjør du det. Mulighetene er store.

Men Christian forteller også at kvinner må dekke til håret.

- Det var et minus, men selv iranske kvinner går med tonnevis av sminke uten å bli plaget av politiet.

En eksiliraner svarer

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mohammed er en norsk-iraner som takker Christian for den hyggelige skildring av hans tidligere hjemland.

- Hans (Christians – red.anm.) påstand om a landet ikke ligner på det bildet vi har av det er helt sant, men når sant skal sies kan jeg som en norsk-iraner skrive under på at livet er ikke så vakkert som Christian skriver. Til hans forsvar kan jeg si at det ikke er så lett å få med seg alt i løpet av kort tid når du er turist i et annet land.

Mohammed ønsker at nordmenn ikke skal la seg skremme av det han kaller politisk propaganda.

- Mitt tidligere hjem trenger faktisk turister. Det fåtallet i landet som styrer og herjer har lenge stengt landets grenser, men nå som begynner det å se lyst ut for landets befolkning.

Pengene som turistene legger igjen er selvsagt av betydning, men enda viktigere er det at de tar med seg sine tradisjoner for frihet og demokrati.

- Da vet de (det iranske folket – red.anm.) at det eksisterer mennesker utenfor piggtrådene.

Si din mening

I påsken går de første pakketurene fra Norge til Iran. Er dette fremtidens reisemål slik reisearrangører og prognoser tyder på? Har du erfaringer fra reiser i Iran, eller synspunkter på dette landet som reisemål, kan du dele det med andre lesere av DinSide i Reiseguiden.

Tidligere har vi trukket frem hete debatter fra reiseguiden om:


Sjekk selv

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

På DinSide kan du også sjekke om flyet ditt er i rute.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!