Våpenlager på flyplasser

KOMMENTAR: Mens du står i sikkerhetskøen, kan du tenke over ironien i at du kan kjøpe like farlige ting etter sikkerhetssjekk som det de tar fra deg før sjekk.

Når jeg er ute og reiser og står i sikkerhetskontrollen, tenker jeg alltid på at jeg ikke må ha med meg noe som kan virke farlig. Jeg har opplevd å bli fratatt de merkeligste eiendeler fordi de har vært en sikkerhetsrisiko.

Blant de mer morsomme tingene jeg har blitt fratatt er:

 • Sammenklemt patronhylse i nøkkelknippet mitt
 • Ekstra lighter
 • Barberhøvel
 • Vannflaske
 • Neglesaks

  Dessuten ser man ofte at vinsamlingen på sikkerhetskontrollen overgår samlingen i de fleste norske hjem. Det er jo pussig, må jeg si, at når jeg kommer på innsiden av sikkerhetskontrollen er det jo en mengde produkter jeg kan kjøpe som utgjør en vesentlig større risiko enn disse tingene. Blir ikke vitsen da litt borte?

  Knust glass kan brukes til så mangt. Foto: Kat Callard
  Knust glass kan brukes til så mangt. Foto: Kat Callard Vis mer


  Hvilken skade gjør to lightere? De tar fra deg den ene, tydeligvis for at to er for mange. Men om man er interessert, kan jo ti personer bringe med seg hver sin lighter, dermed har man ti lightere uten at sikkerhetskontrollen kan luke bort den potensielle faren disse lighterne utgjør.

  Fra militæret hadde jeg et kjært minne fra min aller første patronhylse. Gudene må vite hvilken fare den sammenklemte hylsen utgjorde. Kanskje skulle jeg bruke den om igjen, med Skybert-AG'en min, skyggekula og luftkruttet jeg tilfeldigvis hadde gjemt innenfor sikkehetskontrollen?

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Sikkerhetsklarert personell

  Da gjør det meg ekstra frustrert, og samtidig litt skremt, å se håndverkere som flyr rundt på flyplassen med hammere og kniver i beltet, og tar seg lunsj i flyterminalen ved gatene.

  Våpen på flyplass

  Har du blitt stoppet med våpen i sikkerhetskontrollen? (Avsluttet)
  Jeg skaffer meg mine våpen på innsiden(44%) 157
  Aldri(33%) 116
  Ja, flere ganger(23%) 82
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Jeg antar at disse personene er sikkerhetsklarerte, men hvilken sikkerhet gir det? Personlig er jeg sikkerhetsklarert "strengt hemmelig" i forsvaret. Likefullt er jeg en sikkerhetsrisiko så lenge jeg tar med meg en litt for stor flaske igjennom kontrollen. Kan de ikke stole på at jeg ikke utgjør en risiko, fatter jeg ikke at de kan stole noe mer på andre. Med andre ord; jeg stoler heller ikke på dem.

  Fantasien kjenner ingen grenser

  Disse potensielle våpnene fant vi innenfor sikkerhetskontrollen:

 • Flasker - kan knuses til diverse stikkvåpen.
 • Bestikk - kniver og gafler fra kafeer kan lett smugles med og bringes inn i et fly.
 • Glass - med litt velvilje kan du forme alt du finner av glass til det du trenger av skjæreredskap, eller stikkvåpen.
 • CD-plater - knekker du en slik i to, har du et formidabelt stikkvåpen, og til å kutte med.
 • Slips - kvelningsvåpen
 • En mengde harde gjenstander som kan brukes som slagvåpen.

  Egentlig er det bare fantasien som stopper en motivert terrorist fra å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen, for så å tilegne seg potensielle våpen etter sjekk. Sent i fjor publiserte vi en artikkel om hvor "lett" det egentlig er å ta med seg farlige stoffer gjennom kontrollen. Under finner du artikkelen som slakter de nye reglene.

  Les hva eksperten sier om hvorfor de nye sikkerhetsreglene ikke virker.

  "Storm i et vannglass" tenker kanskje du. Men jeg ville tenkt litt på det. Burde vi føle oss spesielt mye tryggere selv om det er innført nye sikkerhetsregler?