Vanvittige VIP-fly

Det finnes private jetfly, og det finnes ekstremt luksuriøse private jetfly. Her er VIP-maskinene som gjør hotellet overflødig.

Det eneste som avslører at dette er et fly, er kurvaturen i veggene og beltet i setet. Foto: Lufthansa Technik
Det eneste som avslører at dette er et fly, er kurvaturen i veggene og beltet i setet. Foto: Lufthansa Technik Vis mer
Inspeksjon av skuffeseksjoner før levering. Foto: Lufthansa Technik
Inspeksjon av skuffeseksjoner før levering. Foto: Lufthansa Technik Vis mer


La oss bare innrømme det først som sist: "Vanlig" førsteklasse blir stusslig etter å ha fått innblikk i VIP-enes ville flyverden. I kretsene der milliardene sitter løst, er beinplass og kjip flymat ditt minste problem. Og hvorfor bo på hotell når flyet har både soverom, egen kinosal og mulighet for svømmebasseng?


>> Vi leder deg inn i fristelse: Se bildene fra den flygende VIP-luksusen

Boeing Dreamliner hetest nå

Lufthansa Technik er en stor tilbyder av spesialtilpassede VIP-fly av alle typer, basert både på nye og brukte fly. Siste modell ut i privatjet-rekken er Boeing 787, den såkalte Dreamliner, som er Boeings nye flaggskip. Flyet er opprinnelig designet for å ta opp til 330 passasjerer i normal rutedrift, og skal etter planen settes i kommersiell drift i løpet av 2008. Til tross for dette tidsperspektivet og priser fra 940 millioner kroner og OPP(!), er det flere interessenter.

Boeing meldte denne uken at det sveitsiske selskapet PrivatAir har bestilt en luksusvariant av Dreamliner. Selskapet driver utleie av private jetfly til sine kunder, og var også det første selskapet som tok i bruk Boeing Business Jet og en luksuskonfigurert Boeing 767 for chartertrafikk av VIP-kunder. Lufthansa Technik spår i følge New York Times at det blir så stor interesse for private Dreamliner-fly, at de har satt opp en egen arbeidsenhet som vil fokusere på design av interiør i 787-maskiner.

Hva med verdens største?

Dreamliner blir imidlertid bare spurven i forhold til mulighetene som melder seg når verdens største rutefly kommer på markedet. Airbus har slitt, men er nå igang med de siste testene av A380. I og med at flyet har to etasjer ser Lufthansa Technik for seg muligheten for en førsteklasse-VIP og en andreklasse-VIP.

 • Bilder og mer informasjon om Airbus A380 (januar 2005).

  Ville muligheter

  Lufthansa Technik foreslår følgende drømmescenarier for hva du kan fylle flykroppene med når du har ubegrenset med midler og mulighet til å kaste ut flere hundre passasjerseter.

 • Catwalk
 • Strand - fullt utstyrt med sand, vann og solsenger
 • Treningsrom med alt man trenger av utstyr
 • Svømmebasseng
 • Gigant-VIP i dag

  Egen bysse, også med edle treslag. Foto: Lufthansa Technik
  Egen bysse, også med edle treslag. Foto: Lufthansa Technik Vis mer


  I følge Lufthansa Technik finnes det 39 Boeing 747 med VIP-interiør i verden, to Boeing 777 og mange 757 og 767. Det skriver New York Times. Til tross for stor interesse for VIP-utrustede gigantfly: Det er fortsatt små og mellomstore modeller som Learjet og Cessna Citation som hersker i markedet for businessjetfly.

  >> Se mer om privatflyene du bare kan fantasere om

  >> Litt mer overkommelig: Verdens dyreste flysete