Intimidator 305 i Kings Dominion, Virginia, USA, er en av årets berg- og dalbanenyheter. Den beveger seg inn på listene over de raskeste og høyeste banene, men topper dem ikke.
Intimidator 305 i Kings Dominion, Virginia, USA, er en av årets berg- og dalbanenyheter. Den beveger seg inn på listene over de raskeste og høyeste banene, men topper dem ikke.Vis mer

Vanvittige berg- og dalbaner 2010

Nyheter som setter fart i blodpumpa.

Fornøyelsesparkene er avhengige av å fornye seg hele tida, og det skal helst være større, gjevere og mer hårreisende enn noen tidligere, for å vinne kampen om kundene.

Verdens høyeste berg- og dalbane er Kingda Ka på Six Flags Great Adventure i New Jersey, USA. Den tar deg 139 meter opp i lufta, noe som er 22 meter høyere enn Oslo Plaza. Dette var også verdens raskeste, inntil ring°racer åpnet på Nürburgring i Tyskland i 2009: Kingda Ka har en toppfart på 206 kilometer i timen, mens det nye fartsvidunderet på Nürburgring har en toppfart på 217 kilometer i timen.

Kingda Ka troner også i toppen av listen over verdens berg- og dalbaner med høyest fall, med sine 127,4 meter rett ned. Her er det ingen av årets nyheter som synes å nærme seg teten, men den nye Intimidator 305 på Kings Dominion i Virginia, USA, synes å bevege seg inn på en 5. plass på listen med et fall på 91,4 meter - om den åpner i 2010 som etter planen.

Verdens største fornøyelsesparker

Her er noen av årets hete nyheter i verdens fornøyelsesparker. Kjenner du til noen enda heftigere berg- og dalbaner som er under konstruksjon? Tips andre i debattforumet nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er din beste (eller verste, alt ettersom ...) berg- og dalbaneopplevelse? Del din historie (eller advar andre) i debattforumet nederst.

Ferrari World, Abu Dhabi.
Ferrari World, Abu Dhabi. Vis mer


Verdens raskeste I

Når de først gjør noe i de arabiske emiratene, skal det helst være rekordsettende stort, flott eller i denne sammenheng: raskest. I det som blir verdens første Ferrari temapark når den åpner i Abu Dhabi i 2010, kommer verdens raskeste berg- og dalbane. Akkurat hvor kjapp denne rekordraske berg- og dalbanen blir, er det ingen som vil ut med, men raskest skal den i alle fall bli, ifølge temaparken selv. Dette betyr at F1 Coaster, må slå den nåværende rekordholderen på berg- og dalbanefart, amerikanske Kingda Ka med en toppfart på 206 kilometer i timen. Strengt tatt bør den vel også slå tyske RingRacers 217 kilometer i timen - for selv om denne ikke er åpnet ennå, så skal den ifølge planene sette fart i 2010.

F1 Coaster skal gi deg et inntrykk av hvordan det er å kjøre en F1-bil, og ryktene sier at farten skal opp i drøye 240 kilometer i timen.

Du kan lese mer om Ferrari World Abu Dhabi i denne artikkelen på DinSide.

RingRacer på Nürburgring måtte stenges etter lanseringsturen i 2009. Nå er den reparert og åpner igjen. Den tar deg fra 0-217 kilometer på 2,5 sekunder ...
RingRacer på Nürburgring måtte stenges etter lanseringsturen i 2009. Nå er den reparert og åpner igjen. Den tar deg fra 0-217 kilometer på 2,5 sekunder ... Vis mer


Verdens raskeste II

Vi har tidligere nevnt den, men farten tatt i betraktning, fortjener denne noe mer omtale. RingRacer på Nürburgring åpnet opprinnelig i 2009, men allerede på premiæreturen gikk banen i stykker og måtte dermed stenges for ombygginng. Nå blir det altså reåpning av en forhåpentligvis feilfri RingRacer i 2010. Toppfarten blir som tidligere nevnt, 217 kilometer i timen, og dette oppnår du allerede 2,5 sekunder etter start.

Du kan lese mer detaljert om banen i denne artikkelen.

Du skytes altså ut fra startområden ved hjelp av trykkluft - etter katapultprinsippet i likhet med SpeedMonster på Tusenfryd. Forskjellen mellom det norske fartsmonsteret og den tyske baneraceren, er blant annet farten. Toppfarten på SpeedMonster er til sammenlikning 90 kilometer i timen, og akselerasjonen fra start til toppfart tar 2,2 sekunder.

DinSide testet SpeedMonster da den ble lansert i 2006


Skremmende omgivelser i Th13teen.
Skremmende omgivelser i Th13teen. Vis mer


Skremmende

Th13teen heter den nye berg- og dalbanen som ifølge planen skal åpne på Alton Towers i Storbritannia 20. mars 2010. Her spilles det på redsel i bøtter og spann; ikke nok med at adrenalinet punmper som følge av de rent fysiske utfordringene i berg- og dalbanen, men denne banen er i tillegg bygget opp omkring et skrekkunivers som skal skremme adrenalinet ytterligere i taket. På engelsk omtales banen som en 'psychoaster' - eller en psyko-berg- og dalbane. Ifølge ryktene skal banen også inneholde et parti hvor sporet plutselig forsvinner under toget - uten selvsagt egentlig å gjøre det ...

Ja, denne banen skal visst være såvidt skremmende at fornøyelsesparken vurderer å sette en særskilt aldergrense på banen. Parken vurderer ifølge en pressemelding å sette alderskrav for å prøve den nye banen, på 16 til 55 år. Grensen er satt ut i fra tanker om modenhet og fysisk styrke.

Du kan lese mer om den nye banen på nettsidene til Th13teen.

RingRacer, Nürburgring.
RingRacer på Nürburgring måtte stenges etter lanseringsturen i 2009. Nå er den reparert og åpner igjen. Den tar deg fra 0-217 kilometer på 2,5 sekunder ...
Ferrari World, Abu Dhabi.
Skremmende omgivelser i Th13teen.
Intimidator 305. Høyde: 92 meter og toppfart på 148 kilometer i timen.
Intimidator 305 i Kings Dominion, Virginia, USA, er en av årets berg- og dalbanenyheter. Den beveger seg inn på listene over de raskeste og høyeste banene, men topper dem ikke.
Battlestar Galactica i nye Universal Studios Singapore.
Monsteret i franske Walygator Parc.


Intimidator 305. Høyde: 92 meter og toppfart på 148 kilometer i timen.
Intimidator 305. Høyde: 92 meter og toppfart på 148 kilometer i timen. Vis mer


The Intimidator 305

Denne banen beveger seg inn på topp 10-listene over verdens raskeste og høyeste berg- og dalbaner, selv om den ikke setter standarden helt til topps. Men med en høyde på 92 meter og en toppfart på 148 kilometer i timen, er det i høyeste grad ingen sinke vi snakker om her ... Når det blir åpnet, i april 2010, kommer den også inn på listen over banene i verden med høyest fall - med sitt ekstremfall på 91,4 meter.

Intimidator 305 kommer i parken Kings Dominion i Doswell, Virginia i USA.

Mer om banen finner du på Intimidators nettside.

Her er familieparkene billigst

Battlestar Galactica i nye Universal Studios Singapore.
Battlestar Galactica i nye Universal Studios Singapore. Vis mer


Duell

Universal Studios Singapore er under konstruksjon og skal åpne tidlig i 2010, ifølge offisiell informasjon på Universal Studios Singapores nettsider. Her blir det mange nyheter, vi skal konsentrere oss om å nevne én i denne sammenheng: Battlestar Galactica. Dette er en duellerende berg- og dalbane, dvs. to vognsett som kjemper mot hverande i samme hastighet på ulike skinner i konstruksjonen. Det ene settet med skinner er for vogner som kjører skinnene, og det andre settet for vogner som henger under vognene - med beina dinglende. Det er flere punkter hvor passasjerende i de ulike togsettene nesten kolliderer.

Universal Studios Singapores nettsider

Monsteret i franske Walygator Parc.
Monsteret i franske Walygator Parc. Vis mer


Monster

The Monster er en rykende fersk invertert berg- og dalbane i den franske parken Walygator Parc i Maizières-les-Metz, Lorraine. Her henger altså vognene til skinnene i tippen, og beina dine kan dingle fritt - og du får en helt annen opplevelse enn ved å sitte i en låst vogn med beina trygt på "bakken". Banen kommer fra Expoland i Japan, hvor parken måtte stenge og inventaret selges, etter en dødsulykke som gjorde sitt til at besøkstallet stupte. Ulykken var ikke forbundet med akkurat denne berg- og dalbanen.

Monsteret vekkes igjen i Frankrike, 10. april 2010. Se mer på nettsidene til Walygator Parc.

(Kilder: Politiken.dk/tgt.dk, rcdb.com, fornøyelsesparkenes nettsider)