Vanvittige berg- og dalbaner 2010

Nyheter som setter fart i blodpumpa.

Intimidator 305 i Kings Dominion, Virginia, USA, er en av årets berg- og dalbanenyheter. Den beveger seg inn på listene over de raskeste og høyeste banene, men topper dem ikke.
Intimidator 305 i Kings Dominion, Virginia, USA, er en av årets berg- og dalbanenyheter. Den beveger seg inn på listene over de raskeste og høyeste banene, men topper dem ikke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fornøyelsesparkene er avhengige av å fornye seg hele tida, og det skal helst være større, gjevere og mer hårreisende enn noen tidligere, for å vinne kampen om kundene.

Verdens høyeste berg- og dalbane er Kingda Ka på Six Flags Great Adventure i New Jersey, USA. Den tar deg 139 meter opp i lufta, noe som er 22 meter høyere enn Oslo Plaza. Dette var også verdens raskeste, inntil ring°racer åpnet på Nürburgring i Tyskland i 2009: Kingda Ka har en toppfart på 206 kilometer i timen, mens det nye fartsvidunderet på Nürburgring har en toppfart på 217 kilometer i timen.

Kingda Ka troner også i toppen av listen over verdens berg- og dalbaner med høyest fall, med sine 127,4 meter rett ned. Her er det ingen av årets nyheter som synes å nærme seg teten, men den nye Intimidator 305 på Kings Dominion i Virginia, USA, synes å bevege seg inn på en 5. plass på listen med et fall på 91,4 meter - om den åpner i 2010 som etter planen.

Verdens største fornøyelsesparker

Her er noen av årets hete nyheter i verdens fornøyelsesparker. Kjenner du til noen enda heftigere berg- og dalbaner som er under konstruksjon? Tips andre i debattforumet nedenfor.

Hva er din beste (eller verste, alt ettersom ...) berg- og dalbaneopplevelse? Del din historie (eller advar andre) i debattforumet nederst.

Ferrari World, Abu Dhabi.
Ferrari World, Abu Dhabi. Vis mer


Verdens raskeste I

Når de først gjør noe i de arabiske emiratene, skal det helst være rekordsettende stort, flott eller i denne sammenheng: raskest. I det som blir verdens første Ferrari temapark når den åpner i Abu Dhabi i 2010, kommer verdens raskeste berg- og dalbane. Akkurat hvor kjapp denne rekordraske berg- og dalbanen blir, er det ingen som vil ut med, men raskest skal den i alle fall bli, ifølge temaparken selv. Dette betyr at F1 Coaster, må slå den nåværende rekordholderen på berg- og dalbanefart, amerikanske Kingda Ka med en toppfart på 206 kilometer i timen. Strengt tatt bør den vel også slå tyske RingRacers 217 kilometer i timen - for selv om denne ikke er åpnet ennå, så skal den ifølge planene sette fart i 2010.

F1 Coaster skal gi deg et inntrykk av hvordan det er å kjøre en F1-bil, og ryktene sier at farten skal opp i drøye 240 kilometer i timen.

Du kan lese mer om Ferrari World Abu Dhabi i denne artikkelen på DinSide.

RingRacer på Nürburgring måtte stenges etter lanseringsturen i 2009. Nå er den reparert og åpner igjen. Den tar deg fra 0-217 kilometer på 2,5 sekunder ...
RingRacer på Nürburgring måtte stenges etter lanseringsturen i 2009. Nå er den reparert og åpner igjen. Den tar deg fra 0-217 kilometer på 2,5 sekunder ... Vis mer


Verdens raskeste II

Vi har tidligere nevnt den, men farten tatt i betraktning, fortjener denne noe mer omtale. RingRacer på Nürburgring åpnet opprinnelig i 2009, men allerede på premiæreturen gikk banen i stykker og måtte dermed stenges for ombygginng. Nå blir det altså reåpning av en forhåpentligvis feilfri RingRacer i 2010. Toppfarten blir som tidligere nevnt, 217 kilometer i timen, og dette oppnår du allerede 2,5 sekunder etter start.

Du kan lese mer detaljert om banen i denne artikkelen.

Du skytes altså ut fra startområden ved hjelp av trykkluft - etter katapultprinsippet i likhet med SpeedMonster på Tusenfryd. Forskjellen mellom det norske fartsmonsteret og den tyske baneraceren, er blant annet farten. Toppfarten på SpeedMonster er til sammenlikning 90 kilometer i timen, og akselerasjonen fra start til toppfart tar 2,2 sekunder.

DinSide testet SpeedMonster da den ble lansert i 2006


Skremmende omgivelser i Th13teen.
Skremmende omgivelser i Th13teen. Vis mer


Skremmende

Th13teen heter den nye berg- og dalbanen som ifølge planen skal åpne på Alton Towers i Storbritannia 20. mars 2010. Her spilles det på redsel i bøtter og spann; ikke nok med at adrenalinet punmper som følge av de rent fysiske utfordringene i berg- og dalbanen, men denne banen er i tillegg bygget opp omkring et skrekkunivers som skal skremme adrenalinet ytterligere i taket. På engelsk omtales banen som en 'psychoaster' - eller en psyko-berg- og dalbane. Ifølge ryktene skal banen også inneholde et parti hvor sporet plutselig forsvinner under toget - uten selvsagt egentlig å gjøre det ...

Ja, denne banen skal visst være såvidt skremmende at fornøyelsesparken vurderer å sette en særskilt aldergrense på banen. Parken vurderer ifølge en pressemelding å sette alderskrav for å prøve den nye banen, på 16 til 55 år. Grensen er satt ut i fra tanker om modenhet og fysisk styrke.

Du kan lese mer om den nye banen på nettsidene til Th13teen.

RingRacer, Nürburgring.
RingRacer på Nürburgring måtte stenges etter lanseringsturen i 2009. Nå er den reparert og åpner igjen. Den tar deg fra 0-217 kilometer på 2,5 sekunder ...
Ferrari World, Abu Dhabi.
Skremmende omgivelser i Th13teen.
Intimidator 305. Høyde: 92 meter og toppfart på 148 kilometer i timen.
Intimidator 305 i Kings Dominion, Virginia, USA, er en av årets berg- og dalbanenyheter. Den beveger seg inn på listene over de raskeste og høyeste banene, men topper dem ikke.
Battlestar Galactica i nye Universal Studios Singapore.
Monsteret i franske Walygator Parc.


Intimidator 305. Høyde: 92 meter og toppfart på 148 kilometer i timen.
Intimidator 305. Høyde: 92 meter og toppfart på 148 kilometer i timen. Vis mer


The Intimidator 305

Denne banen beveger seg inn på topp 10-listene over verdens raskeste og høyeste berg- og dalbaner, selv om den ikke setter standarden helt til topps. Men med en høyde på 92 meter og en toppfart på 148 kilometer i timen, er det i høyeste grad ingen sinke vi snakker om her ... Når det blir åpnet, i april 2010, kommer den også inn på listen over banene i verden med høyest fall - med sitt ekstremfall på 91,4 meter.

Intimidator 305 kommer i parken Kings Dominion i Doswell, Virginia i USA.

Mer om banen finner du på Intimidators nettside.

Her er familieparkene billigst

Battlestar Galactica i nye Universal Studios Singapore.
Battlestar Galactica i nye Universal Studios Singapore. Vis mer


Duell

Universal Studios Singapore er under konstruksjon og skal åpne tidlig i 2010, ifølge offisiell informasjon på Universal Studios Singapores nettsider. Her blir det mange nyheter, vi skal konsentrere oss om å nevne én i denne sammenheng: Battlestar Galactica. Dette er en duellerende berg- og dalbane, dvs. to vognsett som kjemper mot hverande i samme hastighet på ulike skinner i konstruksjonen. Det ene settet med skinner er for vogner som kjører skinnene, og det andre settet for vogner som henger under vognene - med beina dinglende. Det er flere punkter hvor passasjerende i de ulike togsettene nesten kolliderer.

Universal Studios Singapores nettsider

Monsteret i franske Walygator Parc.
Monsteret i franske Walygator Parc. Vis mer


Monster

The Monster er en rykende fersk invertert berg- og dalbane i den franske parken Walygator Parc i Maizières-les-Metz, Lorraine. Her henger altså vognene til skinnene i tippen, og beina dine kan dingle fritt - og du får en helt annen opplevelse enn ved å sitte i en låst vogn med beina trygt på "bakken". Banen kommer fra Expoland i Japan, hvor parken måtte stenge og inventaret selges, etter en dødsulykke som gjorde sitt til at besøkstallet stupte. Ulykken var ikke forbundet med akkurat denne berg- og dalbanen.

Monsteret vekkes igjen i Frankrike, 10. april 2010. Se mer på nettsidene til Walygator Parc.

(Kilder: Politiken.dk/tgt.dk, rcdb.com, fornøyelsesparkenes nettsider)