Folk vil reise mindre i tiden fremover, spår reiselivsekspertene.
Folk vil reise mindre i tiden fremover, spår reiselivsekspertene.Vis mer

Vanskeligere å reise

Reiselivsnæringen regner med at det vil bli mer tungvint å reise i tiden fremover.

- Jeg regner det som sikkert at det vil bli vanskeligere å reise inn i USA etter dette. Særlig for dem som har noe på rullebladet, sier Rolf Forsdahl som er reisebransjedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Det er ennå ikke brutt ut noen panikk blant reisende, som det gjorde under Gulf-krigen. Likevel er ikke Forsdahl i tvil om at katastrofen i USA vil få flere følger for reiselivet i hele verden.

Stenge cockpiten

- Sikkerheten vil bli trappet opp, og det vil bli mer tungvint å reise, sier Forsdahl.

Han kan ikke si så mye konkret om hvilken nye sikkerhetstiltak som vil bli satt inn, men tror det vil bli gjort endringer både på flyplassene og i selve flyene.

- Jeg tror flyselskapene ganske raskt vil sørge for at det blir umulig å trenge inn i cockpiten på fly i fart. Å sperre av cockpiten er lurt ikke bare med tanke på terrorister, men også med tanke på fulle passasjerer som kan rote seg inn der, sier Forsdahl til DinSide.

Avventer situasjonen

Flyselskapet SAS hadde i går ikke tatt stilling til om de skal endre sikkerhetsrutinene.

- Jeg vet at beredskapen på Gardermoen er noe opptrappet, og vi er i kontinuerlig dialog med myndighetene i spørsmålet om sikkerhetstiltak, sier Siv Meisingseth som er pressetalskvinne i SAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Braathens avventer beslutninger fra Luftfartsmyndighetene før de eventuelt endrer sikkerhetsrutinene sine. DinSide lyktes ikke å få noen kommentar fra Luftfartsverket i går.

En lammet by

Da vi snakket med SAS i går ettermiddag, hadde de ennå ikke analysert hvilke konsekvensene katastrofen kan få for flytrafikken.

- Vi har stoppet salget av USA-reiser ut uka. Vi ser jo helt klart at New York ikke vil være reisemål nummer én i tida fremover, sier Meisingseth.

Hos Braathens er de usikre på hvor populært New York vil bli som reisemål i tiden fremover.

- Byen er på mange måter lammet, og foreløpig stengt (onsdag ettermiddag). Det er svært usikkert hvor mange som vil dra hit i tiden fremover, sier Anne Grete Ellingsen som er informasjonssjef i Braathens.

- Vil møte sorg

Rolf Forsdahl i HSH mener New York vil bli et uaktuelt reisemål i fire uker fremover, og de anbefaler alle flyselskap å refundere flybilletter fire uker frem i tid.

- Sårene er så synlige i New York nå. Infrastrukturen er rammet, og de som reiser hit vil uansett bare møte sorg. Kanskje har terroren gjort USA mindre attraktivt som reisemål på sikt også, sier Forsdahl.

Han ser ikke bort fra flere ringvirkninger.

- Allerede nå ser vi at aksjene i cruiserederiene synker i verdi. Det er sannsynlig at lysten til å investere i reise vil synke en periode, sier Forsdahl.

  • USA-reisen: Dette kan du gjøre

  • Frykter copycats