Flom herjer med både mennesker og veier i Sveits og Italia.
Flom herjer med både mennesker og veier i Sveits og Italia.Vis mer

Vannkaos i Alpene

Det har høljet ned på Østlandet den siste uken. Men det er ingenting mot vannmengdene som har lagt sin klamme hånd over sydligere deler av kontinentet vårt.

Vakre grønne åser, bratte skråninger fulle av beitende kyr om sommeren og Europas skiturister om vinteren. Alpene kan by på reiseopplevelser både i den varme og kalde årstiden. Men de avskogede fjellene og tynnbeitede skråningene er ikke spesielt motstandsdyktige mot vannmassene som de siste dagene har skyllet ned over områder i Sveits og Nord-Italia.

Skred tar liv

De siste dagene er det igjen tydelig at det ikke bare er snøskred som tar liv i alpine områder. Hele seksti centimeter regn på to dager har ført til flere jord- og leireskred i området. I den sveitsiske landsbyen Gondo, rett over grensen for Italia, er minst syv mennesker drept og 13 foreløpig savnet etter at et 40 meter bredt skred dro med seg en tredjedel av landsbyen.

Lenger syd, i Italia, har også flere mennesker mistet livet i ras og flom. Verst rammet er Aosta-dalen og Piemonte, som nå er erklærte katastrofeområder. I tillegg er Lombardi-området hardt rammet. Jordras og flomstore elver gjør fortsatt store skader på veier og kollektivforbindelser i Italia. Uværet har tatt liv så langt syd som Korsika.

Har tatt lærdom

Vannkaos i Alpene

  1. Hvor herjer flommen?

Myndighetene i Sveits har gjort en del for å sikre områder og innbyggere. Etter forrige store flomkatastrofe i området ble det flere steder bygget broer som kan heves når vannet når for høye nivå. Kunstige dammer er reist flere steder langs elvene, blant annet for å ta unna for flomvann. Men med de store regnfallene vi har sett de siste dagene er de fleste dammene fulle, melder sveitsiske aviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isolerte

Flere små landsbyer i Alpene er isolerte på grunn av brudd i veiforbindelsene. Både veier, broer og jernbanelinjer er vasket bort av vannmassene, og elvene nord og vest i Italia stiger fortsatt. Selv viktige motorveier som den mellom Milano og Turin er stengt melder italienske og sveitsiske aviser mandag. Bygninger som har stått trygt siden 1600-tallet er ødelagt av vannmassene, melder den italienske avisen la Repubblica.

Selv om regnet gir seg, er det likevel ikke tilrådelig å reise til dette området dersom du ikke må.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.