Vann-vittige Auckland

Bygget på vulkaner. Omringet av strender og femti øyer. Full av muligheter. Auckland er mer enn en rasteplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Utsikt over Auckland fra Mount Victoria.
Utsikt over Auckland fra Mount Victoria. Vis mer


Tre av ti innbyggere i New Zealand, 1,2 millioner, bor i landets største by. I tillegg tar Auckland hvert år imot 1,4 millioner turister. Ikke vær redd for overbefolkning, da byarealet er minst det dobbelte av London. Området er en urban klynge av byene Auckland, North Shore, Manuakau og Waitakere fordelt på tre distrikter.

Kystklimaet i nord har ikke de største temperaturene, men er relativt stabilt. To av tre dager har sol. Vintertemperaturen ligger på 13 grader, og ved juletider (sommer) leker kvikksølvet med 20-tallet. Sjekk værmeldinga før du pakker.

Se bilder fra Auckland og omegn

Seilbyen

Sjøen har en vital betydning for Auckland. Den beste utsikten over byen fås også herfra, eller ved flere av de mange fergestoppene som finnes. Har du tid og råd, bør du la vannet bli destinasjonen for en dag eller to. På ekte Auckland-vis betyr det seiling. Ubekreftet informasjon kan fortelle at en tredjedel av byens innbyggere på et eller annet vis står oppført som seilere. En annen grunn til at stedet kalles ”City of Sails” (”Seilbyen”), er at den prestisjetunge America’s Cup seilasen har Aucklands havn som mellomstopp.

Best på livsstil og miljø

Auckland kalles, ikke uten grunn, City of Sails.  Foto: Sindre Storvoll
Auckland kalles, ikke uten grunn, City of Sails. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


På avstand kan bilder av Auckland lett minne om Sydney, med unntak av operahuset. TV-tårnet og kleshenger-broa, havna og høyhusene fyller horisonten. Lokasjonen gjør stedet attraktivt, omringet av subtropisk skog, fjellformasjoner og Stillehavet med en rekke øyer innen rekkevidde. I dag skal byen dessuten være blant de beste i verden hva livsstil og miljø for familien angår.

Queen Street, Auckland. Foto: Sindre Storvoll
Queen Street, Auckland. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Hovedgaten, Queen street, er et livlig eksempel på en multikulturell by med sin europeiske (62 prosent), asisatiske og polynesiske blanding. Immigrasjon fra fjern og nær har gjort befolkningen nokså sammensatt. Det massive utvalget av mat, eksotiske butikker og kulturell variasjon er et resultat av denne utviklingen. Auckland skal ha den største konsentrasjonen av polynesisk bosetting i verden. De fleste geografiske stedene har både engelsk - og maori navn. To greie fraser å lære seg på maori er ”kia ora!” som betyr ”hallo” og ”kei te pehea koe” som betyr ”hvordan har du det?”.

Stedet for hundre elskere

Et urfolk i New Zealand, maoriene, døpte tidlig dagens byområde til ”Tamaki Makaru” – stedet for hundre elskere. Navnet har sin bakgrunn i alle kapringsforsøkene fra forskjellige interessenter opp gjennom historien. Legenden skal ha det til at Turehu-folket kom først. Deretter fikk Maori-folket råderett, før Ngati Whatua-folket tok over. Heller ikke New Zealand klarte europeiske erobrere å la være. Den britiske kapteinen James Cook startet innblandingen allerede i 1769, men det var ikke før 1833 den første europeiske byen ble grunnlagt. Sju år senere ble landet offisielt etablert på vestlig vis, men kontrakten ble signert av flere lokale stammer. De første 25 årene var Auckland hovedstad i New Zealand, før Wellington førte an.

Auckland er egentlig etternavnet til sjøkommandant Lord Auckland, som i de dager jobbet under viseguvernør og kaptein William Hobson.

>>Aktiv i Auckland

>>De beste museene

>>De beste parkene

>>Fergeutflukter

>>Familiemoro

>>Shopping

>>Sove, reise, informasjon

Se bilder fra Auckland og omegn

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!