Vakreste ekstremsport på kloden

Thailand - et ekte strandparadis? Ja, men også et verdenskjent eldorado for fjellklatrere.

Thailand-myten kretser rundt bortgjemte strender og paradis-liknende liv under svaiende palmer. Som myter flest forteller den ikke hele sannheten: Om du er klar for intense opplevelser mellom strandliv og barbesøk kan Thailand også gi deg dette.

Krabi er ikke bare vakre strender: Området kan også by på et vell av klatreruter. Vis mer

Ved Krabi på sydvestkysten kan du først leke adrenalinberuset edderkopp i fjellveggen 100 meter over bakken. Deretter kan du avkjøle deg med snorkel over korallrevene i det azurblå Andaman-havet.

150 klatreruter

Thailand er enhver Syden-turists drøm, men også et valfartssted for klatreentusiaster fra hele verden. Kalksteinsklippene rundt Krabi på sydvest-kysten regnes som en av de heftigste stedene for klippeklatring på kloden. Mellom 400 og 500 klatreruter venter på deg - og alle rutene har navn.

Den lille byen Ao Nang er et godt utgangspunkt for vertikal veggakrobatikk. For å komme dit fra Krabi by skranglet vi en halv time i en ombygd pickup-truck (songthaew). Landskapet er slående. Klippene reiser seg loddrett fra havet i alle retninger, og når sola går ned tegner kalksteinstennene seg klart mot horisonten.

I langbåt

Fra Ao Nang kan vi la en av de mange tilgjengelige langbåtene frakte oss til de loddrette klippeveggene. Slik er vi aldri langt unna de tøffeste klatrerutene samt hulene og stalagtittene. Men vi er likevel på feil sted. Hvor er klatrerne? Vi finner ut at de fleste bor på stedene Ton Sai, Hat Rai Leh East, Hat Rai Leh West og Hat Phra Nang. Det er steder der skrangling i karabinere og knirking i flerfarget klatretau overdøver bølgeskvulp og jungellyder.

Dermed flytter vi til Ton Sai, en ti minutters båttur unna Ao Nang. I de billige stråbungalowene på Ton Sai bor flere hundre fjellklatrere, og de klatrer i den vanvittige klippen som tårner over stranda.

Thailand byr på utfordringer både for den erfarne og den ferske klatreren. Vis mer

Utfordringer i kø

De mange klatrerutene er med andre ord bratte. Fjellveggene har flere svimlende overheng å bryne seg på - for de som vil det. Vanskelighetsgraden på klatringen i området ligger på medium +, men du finner nå flere ruter for nybegynnere enn tidligere. Har du noe klatreerfaring, vil vi anbefale rutene "From The Terrace", "Cowabungalow", "For You And For Me" og den noe vanskeligere "Tidal Wave". Spør etter disse når du står på stranda og ser opp på klatrerne som allerede er i gang.

Ta kurs

Har du, som oss, ikke klatret noe særlig fra før? Da kan du melde deg på et kurs i klippeklatring. Flere klatreskoler arrangerer kurs, og all klatringen foregår på klippene i området. Du kan velge mellom halvdagskurs, heldagskurs og tredagers-kurs. Lei eventuelt en egen klatreguide. Og som ellers i Thailand: Prisene er sjokkerende lave. Du betaler fattige 30-50 kroner for et halvdagskurs. Vi syntes halvdagskurset var i snaueste laget, og vil råde deg til å ta et heldagskurs. Prisen er fortsatt bare 80-100 kroner, inkludert lunsj.

Nybegynner - på egen hånd

Har du litt klatreerfaring, sier du? Nybegynnere går gjerne løs på klippen Muay Thai, som ligger rett sør for Rai Leh East. Den 50 meter høye veggen har om lag 30 identifiserte klatreruter - de fleste tilpasset oss noviser.

Ellers bør du prøve ut den velkjente Thaiwan-veggen, som har ruter i flere vanskelighetsgrader. De beste er "Solution 41", "The King And I", "Mala Mujer" og "Sluggard Prince". Klippeveggene "The Keep", "Humanality" og "Defile" er også verdt ditt nærvær.

Reiser du alene, finner du fort klatrekamerater på disse stedene. Lapper fra folk som søker klatrepartnere er å se på mange herberger, hoteller og klatreskoler.

Vinterklatring er best

Den beste tida for klatring er utvilsomt november til februar. Dessverre er dette midt i turistsesongen, noe som ofte betyr fulle bungalower og høye priser. Fra mars til mai er det så varmt og fuktig at klatring midt på dagen er en prøvelse. I perioden fra juni til oktober er det regntid, og mange av fjellveggene er glatte og vanskelig tilgjengelige. Likevel er det mulig å klatre flere steder også på denne tiden.

Her finner du Wees Rock Climbing School.

Mer nyttig informasjon om klatring i Krabi kan du finne her.