Vakre påskefeiringer verden rundt

De katolske landene i Latin-Amerika feirer påsken med innlevelse.

Tepper av blomster legges i gatene før påskeprosesjonene. Her fra Antigua, Guatemala.

Foto: Geir Wangsmo Foto: Geir Wangsmo
Tepper av blomster legges i gatene før påskeprosesjonene. Her fra Antigua, Guatemala.

Foto: Geir Wangsmo Foto: Geir Wangsmo Vis mer

Piskeslag, pasjon og prosesjon

  1. Vakre påskefeiringer verden rundt
  2. Påsken i Spania


Mexico

I San Luis Potosí, Mexico, iscenesetter innbyggerne Jesus ferd langs Via Dolorosa til Golgata. Hver enkelt har en rolle med sine kostymer og rekvisitter. Denne skikken er mer enn 150 år gammel. Dramaet akkompagneres av melankolske trommer. Det samme skjer i byen Oaxaca, men her er ritene mer fargesprakende: drakter og flagg er broderte med gull- og sølvtråd og Jesus-figuren som bæres gjennom gatene er flere hundre år gammel. I Oaxa lages det også i stand altere med aromatiske blomster og planter utenfor kirkene, hjemme hos folk og på arbeidsplassen. I Taxco er det lignende prosesjoner, men mange troende pisker seg selv.

Les mer:
Vilt, vakkert Mexico
De dødes dag
Sectur - offisiell turistinformasjon

Guatemala

I Guatemala legges det tepper av blomster i gatene før prosesjonene. Denne skikken har to opphavsforklaringer. I precolombinsk tid gikk høvdinger og prester på blomstertepper under spesielle sermonier. Den andre forklaringen kommer fra Spania: Både på Kanari-øyene og i Katalonia markeres Kristus legemsfest med å lage blomstertepper i gatene. De mest kunstnerisk utførte blomsterteppene finnes i Guatemalas gamle hovedstad Antigua, i San Bartolomé Becerra og i Guatamala City.

Les mer:
Herlig og hellig feiring

Ecuador

Urbefolkningstradisjonene blander seg med katolisismen i Ecuador. Ifølge oppslagsverket Encylopedia.com utgjør urbefolkningen en fjerdedel av befolkningen, 50 prosent er mestiser, mens resten er hvite. Skjærtorsdag inviteres alle som kommer til Cotopaxi til å forsyne seg av huagcha micui; her serveres tolv retter, en for hver av Jesus' disipler. Rettene innholder høne, bønner, poteter, grønnsaker og marsvin. I prosesjonene brukes det forseggjorte materialer.

Les mer:
Vive Ecuador - offisiell turistinformasjon

Peru

Påskefeiringen i Cusco, inkaenes hellige by. Her er det tradisjonsrik prosesjon med korsang gjennom de historiske bygatene. Husene er pyntet med glitrende tepper. De fineste prosjesjonene er langfredag og første påskedag. Ayacucho og høyfjellsbyen Tarma er også anbefalte som fine steder for påskefeiring. Det lages fine alter, hvis figurer er utstyrte med Andes-antrekk i stedet for Nasaret-inspirerte drakter.

Les mer:
På høye hæler i Amazonas
Rusa på høyde i Andesfjellene
Inkaruten stenges av
Peru.info

Brasil

Ouro Preto er en av Brasil best bevarte kolonialbyer. Hele 13 barokkirker finnes det i byen, og her markeres påsken med følelsesladde sermonier. Innbyggerne pynter husene med broderte tepper og det lages tepper av blomster gjennom gatene i forkant av prosesjonene.

Les mer:
Offisiell turistinformasjon

Colombia

Colombia har flere interessante steder hvor påskefeiringen er fin. Popayán, en by bygget i barokk stil, sies det at "religionen uttrykkes estetisk." Prosesjonene er forseggjorte med vakkert håndverk. Mompox regnes som verdensarv av UNESCO, og også her er påskefeiringen uttrykksfull. I iscenesettelsene av Via Dolorosa brukes gjenstander fra byens religiøse museum. I hovestaden Bogotá er det pilgrimsferd opp til Montserrate hele året, men i påsken er ferden spesiell; da går folk den bratte veien opp til kirken barføtt og mange pisker seg i tillegg.

BILDESPESIAL: Cocoloco karneval
BILDESPESIAL: De ekte karibiske piratene
BILDESPESIAL: Et lass med gull
Skal det være en smaragd?
Verdens vakreste landsby

>> Påskefeiring Spania

>> Tilbake til innledningen