Vakker uten spa

SKRÅBLIKK: Hvis de som eier spaene er stygge, kan behandlingene umulig virke.

Inga Holst, journalist i DinSide
Inga Holst, journalist i DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tvedestrand levde en fotograf for over femti år siden som sa det som det var:

- Folk kommer hit og så vil de se pene ut på bildene. Men hvordan skal de bli fine på bildene når de er så stygge at?

Det er som om når man snakker om spa, trenden som har forvandlet et hvert motell til en angivelig oase av feminin velvære, eteriske (eller var det esoteriske?) oljer og kurer oppfunnet av fredelige indianere og kloke kinesere. (I skjønnhetsbransjen regnes alle som kommer fra fjerne strøk som kloke og fredsommelige, til tross for at både kinesere og enkelte urfolk har særdeles blodig historie.)

Vakker uten spa?
Vakker uten spa? Vis mer


Det er når jeg ser Donatella Versace at jeg skjønner at spabehandlingene ikke holder hva de lover. Donatella har eget spa, Palazzo Versace på Gullkysten i Australia. Her tilbys blant annet lomi lomi-, shiatsu-, og Kahuna-behandlinger, som ifølge prislisten koster fra 300 dollar. Fortsatt ser Versace ut som Gerda fra Gammelsrud. (unnskyld, Gerda). Gerda som er 55 år og som tar på seg litt for trange hvite bukser, en gjennomsiktig bluse, platåsko og som vrikker nedover gata: hun vil se ut som Barbie, men ser bare gammal ut. Til og med Mullar Krekar vil se penere ut etter en uke i fjellet med Bin Laden enn hva dronningen av puta moda gjør. Og vi snakker om en dame som ikke bare har eget spa, men også en kosmetikklinje. Donatella er beviset på at man ikke blir vakrere av spabehandlingene.

Nordmenn brukte 7,4 milliarder kroner på kosmetikk i fjor, ifølge Kosmetikkleverandørenes forening. Til tross for at legene til det kjedsommelige sier at en 30 kroners krem virker like bra som en fra La Prairie til 3.000 kroner for en krukke med 50 mililiter krem (jepp, nesten like dyr som gull). Dette har de sagt så lenge at de har gått over til å si at, joda, velvære er jo også viktig og en dyr krem kan gi mer velvære enn en billig krem.

Spa-mote

Har du vært
på spa? (Avsluttet)
Nei, men jeg kunne
tenke meg å dra.
(58%) 534
Ja, jeg elsker å
bli stelt med på spa
(24%) 226
Nei, jeg vil aldri
dra på spa.
(18%) 166
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slik er det også på spaene. Visst finnes det billigere alternativer til spaene, slik som hammamen i arabiske land, manikyristene som finnes på et hvert gatehjørne i USA og Latin-Amerika og fotmassørene i Kina. På disse stedene får en like god massasje, like fine negler og hud som på et spa, men verken behandlingene eller behandlerne har stilige navn. Den beste effekten er dog at en fortsatt har penger igjen etter en omgang, og at her er en skjult merverdi: Pengene du betaler for behandlingene går rett til folk, i stedet for at PR-konsulentene og direktørene ved de store spakompleksene og hotellkjedene får mer lommepenger. Det får en til å føle seg i Sarah Jessica Parkers parfymereklame: Lovely on the inside. Og det er velvære like så god som en måned på spa.

MER REISESTOFF

Helt svingstang

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


SKRÅBLIKK: Verden står ikke til påske. I hvert fall ikke når DinSides reisejournalister er ute på tur. Les alt her.

Les mer

Bikini og badebukse

 Foto: Victoriassecret.com
Foto: Victoriassecret.com Vis mer


MOTE: Stropp og strikk. Glitter og Gabbana. Sjekk ut DinSides badetøyseksjon.

Les mer