Ikke gå barføttes gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox
Ikke gå barføttes gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: ColourboxVis mer

Væskerestriksjonene blir værende til 2013

Det betyr tre år til med litersposer gjennom sikkerhetskontrollen.

Væskerestrikjsonene vil altså bli værende frem til 29. april 2013, ifølge et lovforslag fremmet i EU-parlamentet. Det skriver Telegraph.co.uk.

Planene har ennå ikke blitt vedtatt, men vil etter all sannsynlig bli det. Det betyr at vi også i årene fremover må huske å ikke ta med væske i volum på mer én dl gjennom sikkerhetskontrollen. Vi har tidligere skrevet at væskerestriksjonene vil fortsette frem til 2012, men nå er altså ytterligere ett år lagt til.

Lov å ta med taxfreevarer

En gladnyhet i det hele er at fra 2011 vil passasjerer som kommer på transferflights fra land utenfor Europa kunne ta med seg taxfreevarer gjennom sikkerhetskontrollen, så lenge varene er pakket i en forseglet pose med en kvittering som viser hvor og når varene ble kjøpt.

EU-kommisjonen sier også at alle europeiske flyplasser burde kunne scanne mistenkelig væske innen tre år.

Slik er reglene i dag

Væskerestriksjonene ble innført i november 2006, etter at det ble avslørt at terrorister planla å sprenge flere transatlantiske passasjerfly i luften, ved hjelp av eksplosiver de skulle ta med seg i vannflasker. De tre ble forøvrig dømt til livsvarig fengsel.

Tre år senere må flypassasjerer fortsatt forholde seg til væskerestriksjonene, som sier at væske (vann, gele, kremer etc.) som er med i håndbagasjen ikke kan måle mer enn 1 dl. Tilsammen kan passasjeren ha med én liter væske fordelt på ti beholdere.

Dette må du huske på:

  • Pakk toalettsakene i bagasjen du skal sjekke inn. Da kan du ha med mer enn én liter.
  • Skal du bare reise med håndbagasje, så husk å ikke pakke med kremer, tannkrem, linsevann osv. som rommer mer enn én dl. Det hjelper ikke at linsevæsken din nesten er tom, dersom selve flasken kan romme 3 dl.
  • Ingen vits i å kjøpe vann/brus før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Du vil bli fratatt flasken. Kjøp innenfor i stedet. Vil du spare penger, husk at det er lov å ta med en tom flaske gjennom. Så kan du evt. fylle den opp med vann etter sikkerhetskontrollen.
  • Skal du fly langt og utenfor Europa? Ikke fall for fristelsen å kjøpe gaver som parfyme, lipgloss, brennevin osv. fra den norske taxfreebutikken. Du vil mest sannsynlig bli fratatt varene når du går gjennom sikkerehetskontrollen på mellomlandingsflyplassen. Det er særlig strengt hvis du skal til USA og Storbritannia. (Som nevnt i saken ønsker EU-parliamentet å gjøre dette enklere fra 2011.)

Smarte pakketriks