Væskeforbudet forsvinner

Tillater større væskemengder i håndbagasjen fra 2013.

Denne posen har mange lært seg å bruke, men fortsatt tar sikkerhetskontrollen på Gardermoen 25-40 flasker alkoholholdig vare fra passasjerene hver dag. I tillegg kommer kosmetikk og annet som også går ut over størrelsesbegrensningene. Foto: Per Ervland
Denne posen har mange lært seg å bruke, men fortsatt tar sikkerhetskontrollen på Gardermoen 25-40 flasker alkoholholdig vare fra passasjerene hver dag. I tillegg kommer kosmetikk og annet som også går ut over størrelsesbegrensningene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irriterer du deg over væskeforbudet som ble innført på europeiske flyplasser for rundt fem år siden?

Fortsatt er det mange som glemmer seg, og bare på Gardermoen inndras 25-40 flasker alkoholholdig drikke i sikkerhetskontrollen hver dag.

Om litt over ett år kommer det derimot endringer. Det er nemlig bestemt at flytende væske som tas med i håndbagasjen skal skannes, for å forsikre seg mot at passasjerer tar med flytende eksplosiver.

Ifølge regelverket skal det fra 29. april 2013 være mulig å ta med seg væske i større forpakninger enn 100 ml i håndbagasjen. Dette betyr i praksis at det forhatte væskeforbudet opphører.

Fra den aktuelle datoen skal lufthavnene være i stand til å screene væsken. EU har derfor nedsatt en arbeidsgruppe som ser på utfordringene som må være løst innen denne fristen.

Les også: Dette smugler vi gjennom sikkerhetskontrollen

Tillatter også nakenskanning

EU-regelverket åpner også for kroppskanning av flypassasjerer på europeiske flyplasser. Dette vil gjøre såkalt nakenskanning tillatt i Norge som en del av felles EØS-regler. Men om dette blir en type sikkerhetskontroll vi vil oppleve på norske flyplasser, er en annen historie.

– På bakgrunn av signaler vi har fått fra politikerne, tviler jeg på at det blir aktuelt med kroppsskanning i Norge, selv om reglene skulle tillate det, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til DinSide.

Les også: Disse kontrollene hadde vi ikke før 11. september

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer