Ha respekt for fjellet i påsken. Foto: Brendan Gogarty
Ha respekt for fjellet i påsken. Foto: Brendan GogartyVis mer

Væromslag i påskefjellet

Drømmeværet som preget fjelltraktene i Sør-Norge palmesøndaghelgen skiftes ut med snebyger og til tider mye vind.

Kvikklunsjpause i solen, sun-block på nesetippen og gnistrende føre. Det er hva nordmenn håper på i påskeferien. Den siste uken har været på fjellet i Sør-Norge vært glimrende. Sol og varmt om dagen, og kalde nattetemperaturer som har gjort at snøen har holdt seg.

Det blåser opp

Nå melder imidlertid Meteorologisk Institutt at vi står foran et værskifte i fjellet. Fra og med i dag vil det skye til og blåse opp i enkelte fjellstrøk. Dette gjelder for eksempel områdene rundt Trysil og Engerdal, der det meldes om sludd og snøbyger, nordvestlig frisk bris og kuling på utsatte steder. Det samme varselet gjelder fjelltraktene i Østerdalen, Dovrefjell, Rondane, fjelltraktene i Gudbrandsdalen, Trollheimen og Jotunheimen.

En trøst får være at selv om alle disse fjellområdene vil oppleve sludd og snø, vil det også være perioder med sol. Resten av fjelltraktene i Sør-Norge vil fortsatt ha stort sett pent vær.

Se Meteorologisk Institutts påskevarsel.

Kle deg etter forholdene

Når det blåser i fjellet blir det kaldt. Temperaturen gradestokken viser er ikke den reelle temperaturen kroppen kjenner når vinden står på. Meteorologisk Institutts "avkjølingsindex" viser for eksempel at selv om gradestokken viser null, vil det kjennes som -2 ved svak vind, -6 ved laber bris, og -8 ved liten kuling. Jo lavere temperaturer gradestokken viser, jo kaldere kjennes det når det blåser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorologisk Institutt lister dessuten opp en rekke huskeregler om værforlold i fjellet. Her er noen:

  • Temperaturen synker generelt med 0,5-1 grad per 100 høydemeter. Er det +5 i dalbunnen, kan det godt være -5 oppe i 1.000 meters høyde.
  • Været i fjellet skifter raskt, og jo høyere du kommer, jo kraftigere blåser det vanligvis.
  • Les mer om værtips i fjellet her.

    Husk fjellvettreglene

    Skal du ut på skitur i fjellet, bør du sjekke værmeldingen før du tar av sted. Gi beskjed til noen hvor du har tenkt deg, og ta med varm drikke i sekken. En ekstra ullgenser, og en vindtett jakke bør også være med. Det samme gjelder lue og votter. Plutselig blåser det opp, og varmetapet er stort dersom du står midt på vidda uten noe på hodet.

    Les mer om hvilke forholdsregler du bør ta før du legger ut på langtur hos Turistforeningen.