<b>SVØMMEKLØE:</b> Får du utslett etter bading i ferskvann, skyldes det parasittiske ikter. Foto: NTB SCANPIX
SVØMMEKLØE: Får du utslett etter bading i ferskvann, skyldes det parasittiske ikter. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Utslett etter bading i ferskvann?

Bading i ferskvann kan gi deg såkalt svømmekløe, dersom parasitten ikter er å finne i badevannet.

Artikkelen er oppdatert i juli 2016: Har du opplevd et myggstikk-lignende utslett etter bading i ferskvann? Da kan det være svømmekløe.

Utslettene kommer av parasittiske ikter, også kjent som flatmark, som trenger seg inn i huden.

Hvert år rapporteres det om svømmekløe til Folkehelseinstituttet (FHI), og blant vannene på lista finner vi eksempelvis Sognsvann og Bogstadvannet i Oslo.

Skulle du være så uheldig å bli utsatt for dette i sommer, kan du melde ifra til FHI. De kartlegger nemlig hvor iktene befinner seg, noe som er svært gunstig informasjon for badenymfer.

Ufarlig, men ubehagelig

SLIK SER DEN UT: Her ser du en frittsvømmende cercarie eller haleikte, som den også kalles.  Foto: REIDAR MEHL
SLIK SER DEN UT: Her ser du en frittsvømmende cercarie eller haleikte, som den også kalles. Foto: REIDAR MEHL Vis mer


Utbrudd av sommerkløe skjer som oftest i perioden juni til august, spesielt etter perioder med finvær og i innsjøer med høye vanntemperaturer.

Avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet sier til Dinside at vannet normalt må være over 20 grader for at det skal være berørt, og at det må finnes en bestemt snegletype i vannet for at parasittene skal være til stede.

Her kan du se en oversikt over vann som skal være berørt. Selv om de siste tallene er fra 2011, vil de ifølge Ottesen være gjeldende fortsatt. Det kan også være flere vann som er berørt, da parasittene blant annet kan spre seg med fugler til andre vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor man begynner å klø er ikke akkurat en solskinnshistorie. Kløen oppstår nemlig når iktene ved en feiltakelse trenger seg inn i huden til mennesker, når de egentlig skulle ha festet seg til fugler. Heldigvis kan de ikke utvikle seg hos mennesker, noe som gjør at de dør rett under huden.

Parasitten er ikke farlig, men forårsaker ofte en form for allergisk reaksjon. Vanlige symptomer er utslett med sterk kløe, men det er også rapportert tilfeller av hevelser i bein og armer, forstørrende lymfeknuter, feber, kvalme og diaré, ifølge fhi.


– Hvis man vet at man reagerer kraftig på svømmekløe, er det lurt å holde seg unna vann hvor det er ikter, har Arnulf Soleng, forsker ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, tidligere rådet Dinsides reisende.

>>>De ødelegger badelivet, og det er vår egen skyld

Slik kan du beskytte deg

Dersom du har vært så uheldig å bade i et vann fullt av ikter, vil du antakelig merke utfallet etter kort tid. Dette kan ta fra fire til 20 minutter etter at du har kommet opp av vannet.

Først vil du antakelig merke en kilende og prikkende følelse på huden idet parasittene trenger seg inn i huden, som kan minne om myggstikk. Symptomene forsvinner i løpet av en til to uker.

Men er det egentlig noe som hjelper mot svømmekløe?

– Det har vært et studie som viser at solkrem mot brennmanet kan hjelpe. Noen mener også at å smøre seg inn i vaselin kan ha en effekt. Ellers er det lurt å holde seg unna de grunneste områdene med pålandsvind når du bader. Men det er ikke så lett å unngå det hvis det er mange av dem, forklarer Soleng.

Noen ikter klarer nemlig å feste seg til menneskehuden allerede i vannet, så skaden er skjedd før vedkommende klarer å komme på land. Spesielt i vannområder som Sognsvann vil slike parasitter konsentreres i området.

– Ikke la deg lufttørke etter en svømmetur. Tørk heller godt av deg med et håndkle. Hvis det er mye snegler i vannet, kan det være lurt å finne andre steder å bade, anbefaler forskeren.

Sommerplager.no har også laget en video om hvordan du får svømmekløe.

Se video her!