Utrolig bilde fra Norge vant

Christian Skauge har satt norsk undervannsfoto på verdenskartet.

Norske Christian Skauge fra Oslo har stukket av med den kanskje gjeveste prisene i det som blir regnet som en av verdens største konkurranser i undervannsfoto.

Kåringen i den årlige og prestisjetunge underwatercompetition.com, ble gjort i Chicago på lørdag. Skauge, som også er redaktør i bladet Dykking, vant klassen for tradisjonell makrofotografi - som går for å være formel 1-klassen i konkurransen. Her har ikke bildene lov å bli behandlet i fotoshop eller beskjæres på noen som helst måte.

Over 3.800 bilder var med i konkurransen totalt, og vinnerne i de åtte klassene var fra hele 22 forskjellige land.

- Denne konkurransen er jo som Superbowl for internasjonale undervannsfotografer, og det er det største jeg har opplevd i min karriere som undevannsfotograf, sier Skauge til DinSide.

Skauge har vunnet flere internasjonale priser og blant annet NM i undervannsfoto tidligere, men dette er likevel en drøm som blir realisert.

Vinnerbildet til Christian Skauge er imponerende - et sjeldent syn i norsk natur. Se vinnerbildet i stor utgave og les mer på Skauges private dykkesider. 
 Foto: Christian Skauge
Vinnerbildet til Christian Skauge er imponerende - et sjeldent syn i norsk natur. Se vinnerbildet i stor utgave og les mer på Skauges private dykkesider.
Foto: Christian Skauge Vis mer


- Jeg har i mange år fulgt med på konkurranser hvor de største fotografene i verden har vist frem utrolige bilder og vunnet priser. Jeg har ofte tenkt at jeg en vakker dag skal klare å slå dem, og nå har jeg klart det. Det er en utrolig god følelse, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større enn VM


Konkurransen som har Wet pixel online og Divephoto.com som hovedsponsorer er blant annet mye større enn VM i undervannsfoto med tanke på deltakere.

- VM er en feltkonkurranse med bare et tjuetalls utvalgte fotografer. I underwatercompetition.com kan alle som betaler for det delta, men nivået er fortsatt utrolig høyt i de største klassene, sier Skauge.

Det at et av de gjeveste vinnerbildene kommer fra Norge, er han veldig fornøyd med.

- Det viser at vi har noe av verdens beste dykking i Norge, og det er veldig moro å kunne vise at et bilde fra Norge kan konkurrere med og vinne over bilder fra fargefulle tropiske korallrev som Great Barrier Reef i Australia. Det er en bra kontrast, mener Skauge.

Se vinnerbildet i stor utgave og les mer på Skauges private dykkesider.

Christian Skauge har all grunn til å være fornøyd.
Christian Skauge har all grunn til å være fornøyd. Vis mer


Et meget sjeldent syn

Bildet er av en kronemanet som heter Periphylla periphylla. Den lever vanligvis på dyp ned mot 3.000 meter, men noen få steder i Norge kan man oppleve den i stort antall på dykkbare dybder. Det er imidlertid sjeldent å se denne merkelige skapningen om du ikke vet hvor du skal dykke, og på hvilke tid av året du skal hoppe i vannet.

Et av disse stedene er Lurefjorden nord for Bergen, hvor Skauge tok vinnerbildet sitt på 30 meters dyp den 31. januar i fjor vinter.

- Maneten er veldig sjelden å se, og kommer i hovedsak inn i tre fjorder på Vestlandet over en periode på bare noen få dager hvert år. De kommer i forskjellige størrelser og fargevarianter, og vi var heldige og så mange hundre av dem på en gang, som i en science fiction film.

- Når du kommer opp til overflaten, føler du det som du har vært i en helt annen verden den siste halvtimen. Også må du passe deg litt - de kan brenne deg ganske heftig, sier Skauge.

Snart er han på vei til Vietnam for å nyte førstepremien sin - en eksklusiv uke med dykking i tropeparadiset.