Det er først og fremst løftet om spesielle naturopplevelser som trekker tilreisende til Norge.<br />
Foto: Terje Angeltveit Foto: Terje Angeltveit
Det er først og fremst løftet om spesielle naturopplevelser som trekker tilreisende til Norge.
Foto: Terje Angeltveit Foto: Terje AngeltveitVis mer

Utlendingers syn på Norge

Hva skriver egentlig utenlandske magasiner og guidebøker om Norge? Vi har tatt en kikk.

En av Lonely Planets forfattere ble av svenske Aftonbladets lesere spurt hvilket land som er hans favorittland. Svaret vakte neppe begeistring hos søta bror, men er til desto større glede for den riktige norgespatrioten:

- For øyeblikket er det Norge, sa Graeme Cornwallis, opprinnelig fra Glasgow. Han har tidligere skrevet om Island, Færøyene, Grønland, Skottland og Norge, før han nå skriver om Sverige.

De forteller både om godt og galt, journalistene og forfatterne som besøker Norge for å beskrive landet for sine lesere. Vi har samlet noen av uttalelsene.


Selv om skribenter fra mer heldigstilte strøk av verden klager over prisnivået, er det positive toner å spore om land og folk her i det kalde nord.

- Nordmenn er absolutt ikke snobbete; dette er et land med et importert monarki og nesten ingen klasseskiller, skriver Henry Sutton i Condé Nast Traveller.

Ut på tur

De aller fleste synes å bite merke i nordmenns innbitte forhold til fjord og fjell, og skriver mye om norsk friluftsliv. Som Sutton skriver fra sin tur med Hurtigruten:

- Norge har en lang, forreven, spektakulært vakker kystlinje. Uansett når jeg ser godt etter fra min plass på det kjølige dekket, får jeg alltid øye på en hytte … Jeg trakk konklusjonen at nordmenn vil gjøre alt som står i deres makt for å komme seg unna hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Politiken skriver jevnlig om reiser i Norge, og i en artikkel hevder de at dansker som valfarter på dyre reiser til New Zealand like godt kan legge turen til Norge. Her kan de nemlig oppleve omtrent de samme fantastiske landskapene.

Besynderlige utslag

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ikke alle er like kjent med landet som danskene, og av og til kan det føre til kommentarer som virker både komiske og merkelige på oss som kommer herfra. Som Suttons bemerkninger om Bodø etter en svipptur innom nordlands. Vi er slett ikke sikre på at bodøværingene kjenner seg igjen her:

- I Bodø fikk jeg mitt første glimt av hvordan livet er så langt mot nord. Byens var full av solarier og kondombutikker, som også syntes å fungere som øl-utsalg og alt-i-ett partyutstyrssentre.

Er du fra Alta blir du neppe lykkelig over følgende sitat fra Michael Lewis' reisebeskrivelse fra magasinet Travel and Leisure:

- Et månelandskap av asfalt blir kun avbrutt av store glassaktige sjøer, prefabrikerte hus og selvmord. Biler kommer ikke til Alta. Biler forlater Alta.

Vil du vite mer om utenlandske skribenters inntrykk fra Norge, kan du la deg forundre og more i de neste avsnittene.

Vil du vite hva DinSide har skrevet om Norge, kan du sjekke våre arkiver her.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.