Utlandet billigere enn Oslo

Nå er det billigere å kjøpe en tur-retur billett Tromsø-New York via Oslo, enn å reise med normalprisbillett kun til Oslo.

Det er dyrt å fly i nord. Vi har sjekket prisene fra Tromsø.
Foto: Anne Gro Johnsrud
Det er dyrt å fly i nord. Vi har sjekket prisene fra Tromsø.
Foto: Anne Gro Johnsrud Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Kun SAS og Braathens flyr fra Tromsø - med like priser.
Kun SAS og Braathens flyr fra Tromsø - med like priser. Vis mer

New York, Boston, Paris, Chicago, New Orleans, Baltimore, Toronto, Montreal, Paris, Malaga, Barcelona, Amsterdam eller London. Det er billigere å kjøpe spesialreiser dit, som går via Oslo, enn å kjøpe fullprisbillett til hovedstaden.

Vi har sjekket ruteflypriser fra Tromsø til Oslo, og fra ishavsbyen og ut i verden.

Utlandet billigere

Absolutt billigste flybillett fra Tromsø til Oslo, er pålydende 2.332 kroner. Deretter kommer en pris på 2.797 kroner, 3.947 kroner – og dyrest er normalprisbilletten til 6.292 kroner tur-retur. Prisene er de samme med SAS og Braathens.

Vi har kontaktet diverse reisebyråer og innhentet priser på utenlandsreiser fra Tromsø, med mellomlanding i Oslo. Vi har fått tilbud om reiser til USA, Canada og Europa – som alle ligger lavere i pris enn normalprisbilletten Tromsø-Oslo.

Med SAS’ vinterkampanjepris til New York koster reisen deg 5.536 kroner, med avgang fra Tromsø. Dette er 756 kroner rimeligere enn en normalprisbillett Tromsø-Oslo. Vi har også fått tilbud om en reise tur-retur Tromsø-London, for 4.408 kroner – 1.884 kroner mindre enn normalprisbilletten fra Tromsø til hovedstaden.

Transfer billigere enn tur-retur

Med SAS’ vinterkampanjepriser, kan du reise rimelig til et trettitalls destinasjoner i Amerika, Canada og Mexico. Differansen mellom reisene med avgang fra Oslo, og avgang fra Tromsø, er 1.607 kroner. Dette er 725 kroner mindre enn billigste billett Tromsø-Oslo.

- Hvorfor koster ikke billigste billett Tromsø-Oslo 1.607 kroner?

- Dette er to forskjellige markeder. Det er også forskjell på hvordan gjennomgangsprisen blir, enn innenlandsreisene. Gjennomgangsbilletter, det være seg internasjonale eller innenriks, er billigere enn om man legger sammen to eller flere lokalpriser. Dette gjelder både normalpriser, spesialpriser og kampanjer. Når vi kjører slike kampanjer, ønsker vi at alle skal nyte godt av et tilbud – også de som bor i nord, sier Mary Klophus ved prisavdelingen hos SAS i Oslo. Men vi har også kampanjer innenlands i Norge, hvor prisene er lavere enn laveste spesialpris, fortsetter hun.

På vår ringerunde til reisebyråene i Tromsø, får vi vite at transferbilletter koster alt fra 1.600-2.200 kroner. Klophus i SAS forteller at prisene på transfer kan variere.

- Vi lager rimeligere gjennomgangsbilletter, slik at flere skal ha muligheten til å reise. En transferbillett er rimeligere enn om du skulle kjøpe en rekke lokalpriser. Det har med blant annet kostnader, produksjon og hvor mange ganger du bytter fly underveis å gjøre, sier Klophus.

- Misbruk av kontrakt

Det kunne vært fristende å kjøpe en reise til USA og hoppe av i Oslo, dersom du skulle være så uheldig å ikke få kjøpt en av de rabatterte innenlandsbillettene – ettersom mange av kampanjebillettene er rimeligere enn en reise t/r Tromsø-Oslo til normalpris. Men enkelt kan det ifølge SAS ikke gjøres.

- Spesialpriser og kampanjepriser krever at du ikke kan stoppe underveis, det er ikke tillatt. Dersom du hopper av i Oslo, og ikke fortsetter videre, er dette misbruk av kontrakten med flyselskapet, og resten av reservasjonen blir kansellert, forteller Klophus.

Ønsker du deg en storbyferie, kan det imidlertid bli like rimelig å reise ut av landet, som å reise til Oslo. I alle fall om du må kjøpe normalprisbillett. Fra 1. april fjernes passasjeravgiften på enkelte destinasjoner – blant annet Tromsø – og en flyreise tur-retur Tromsø-Oslo vil koste 256 kroner mindre enn i dag.

  • Her er prisene.
  • Les også:

  • Reisekupp uke 7: Syd-Europa under 1.000-lappen

  • Nytt lavprisflyselskap fra Gardermoen

  • Når bør du reise?
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.