Velkommen til Danmarks mekaniske dukkemuseum. Og ja: Bjørnen sykler selvsagt i virkeligheten!
Velkommen til Danmarks mekaniske dukkemuseum. Og ja: Bjørnen sykler selvsagt i virkeligheten!Vis mer

Utfluktsmål rundt Fanø

Når alle Fanø-attraksjonene er sett og testet: Her er tips til utfluktsmål rundt Fanø.

Mekanisk dukkemuseum

Danmarks mekaniske dukkemuseum er et forunderlig sted. Beliggende på Rømø, som er siste danske øystopp før Tyskland, er det tydelig at dette er inspirert av den tunge turisttrafikken fra Tyskland. Mekaniske dukker er nemlig ganske så populære i Danmarks nærmeste nabo i sør. Dukkemuseet er to hus fulle med mekaniske dukker i alle slags former og fasonger, og du får lov til å trykke i gang alle sammen. Her er nisser, dyr, klovner, musikanter, dverger og andre eventyrfigurer - og alle kan de sykle, hoppe, synge, spise eller gjøre en eller annen form for aktivitet. Et besøk her vil enten vekke ubetinget begeistring eller hjertestansende frykt hos de minste.

På grøntområdene utenfor kan man mate små kaniner eller klappe geitene.

Det koster 28 danske kroner for voksne og 24 kroner for barn - og på barnebilletten er det inkludert gave fra julenissen ... Museet er åpent hver dag fra klokken 10 i høysesongen, og fra klokken 11 i lavsesong.

Hvor: Havnebyvej 227, Rømø. Rømø ligger 67 kilometer syd for Esbjerg.

H. c. Andersen er tema for årets festival. Vis mer


Sandskulpturfestival 2005

Besøker du Rømø i løpet av sommeren 2005, bør du få med deg de imponerende sandskulpturene fra sandskulpturfestivalen. Det er imponerende skulpturer på opptil 3,80 meter i høyden, og blir du inspirert, kan du lage dine egne sandslott i sandkassen inne på området. Utstillingen står til 18. september.

>> Les mer om sandskulpturfestivalen og se bilder her

Inngang til skulpturområdet koster 35 danske kroner for voksne og 15 kroner for barn fra tre til 12 år.

Hvor: Ved Lakolk shoppingsenter, Rømø. Rømø ligger 67 kilometer syd for Esbjerg.

Rømø generelt

Rømø er ikke på langt nær så sjarmerende som Fanø, når det kommer til tettstedsbebyggelse. Her finner du ikke trivelige tettstedsgater med hyggelige små kafeer og butikker på hjørnene. Men for strand- og badeliv har Rømø mye: Det er faktisk tre strender med Blått flagg her, og de har et godt aktivitetsprogram for barn og ungdom i høysesongen. Her finnes dessuten ranch som arrangerer rideturer, Rømø leke- og hesteland, du kan dra på selsafari fra Rømø, og du kan lære mer om jernalderen i Hjemsted Oldtidspark.

Hvor: Rømø ligger 67 kilometer syd for Esbjerg. Det er bro over fra fastlandet til Rømø.

Vadehavscenteret

Vadehavsenteret er morsomt å få med seg om du er på vei ut til vadehavsøya Mandø. Her kan du lære mer om dyrelivet på Vadehavet, og om stormfloene som jevnlig rammer vadehavsøyene og landet rundt. En modell av de omkringliggende vadehavsøyene som er plassert på utsiden av Vadehavscenteret, gir deg et godt bilde av hvor mye land som faktisk tørrlegges og igjen blir dekket av vann, med flo og fjære. Her er intervallene mellom flo og fjære bare noen minutter, men det i virkeligheten tar 6 timer og 12 minutter.

Voksenbillett koster 50 danske kroner, og barnebillett koster 20 kroner. Senteret har åpent daglig fra februar til november. Stengt hele desember og januar.

>> Les mer om Vadehavscenteret og Mandø, og se bilder her

Hvor: Okholmvej 5, Vester Vedsted. Fra Esbjerg til Vester Vedsted er det 40 kilometer.

Utsikt over jordbruksland og vadehav. Det er lavvann så langt øyet kan se. Vis mer


Mandø

Manø er virkelig verdt et besøk. Denne vadehavsøya har kun fastlandsforbindelse ved lavvann, og da kan du kjøre over med din egen bil. Men sjekk tidevannstabellen; Når høyvannet kommer, oversvømmes veien ganske betraktelig. Du kan kjøre over med din egen bil, eller ta Mandøbussen fra Vadehavscenteret. Mandøbussen koster 60 danske kroner for en voksen returbillett og 40 kroner for barn under 12 år.

Ekstern lenke:
Det er flere overnattingsmuligheter også på Mandø, mer om dette på Mandøs offisielle nettside.

Hvor: Fra Esbjerg kjører du mot Ribe, og Vester Vedsted. Fra Esbjerg til Vester Vedsted er det 40 kilometer. Det er skiltet til Vadehavscenteret og Mandø. Det er cirka 6 kilometer gjennom vadehavet, fra fastlandet til Mandø.

Idyllisk bakhage i Ribe. Vis mer


Ribe

Ribe er Danmarks eldste by, grunnlagt omkring år 700, og også en svært inntagende by. Her kan du vandre rundt i smale, brosteinsbelagte gater, beundre gamle bindingsverkshus og små kanaler, og ta en rast på en av de hyggelige kafeene eller kroene. Ta også en titt inn i en av de mange bedårende bakgårdene, her er det idyll i fullt monn.

Ta en guidet rundtur med vektere, og besøk Ribe Vikingesenter.

Hvor: Ribe ligger 32 kilometer sør for Esbjerg.

>> BILDESPESIAL: Utfluktsmål rundt Fanø

>> BILDESPESIAL: Fanø rundt