Utenfor allfarvei

På disse øyene i Kykladene råder stillhet, ro og fred. Noen vil si at de er genuint greske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Passer ikke den tradisjonelle backpacker-ruta for deg og ditt reisefølge? Vi presenterer fem øyer i Kykladene utenfor turistruta. Båtene går ikke så ofte hit, og du har ikke så mange restauranter å velge mellom. Men her er det nok av plass, fred og ro.

Vil du besøke disse øyene, lønner det seg å fly til Santorini, Naxos eller Paros, og ta seg videre derifra. Det er ikke alltid like lett å ta seg frem mellom disse småøyene, kanskje må du skifte båt på en av de store øyene på veien.

Dhenousa

De fleste greske øyer er i utgangspunktet svært barnevennlige, men av og til kan bølgene bli i skumleste laget.
Foto: Geir Christensen Foto: Geir Christensen
De fleste greske øyer er i utgangspunktet svært barnevennlige, men av og til kan bølgene bli i skumleste laget.
Foto: Geir Christensen Foto: Geir Christensen Vis mer

Øya ligger litt for seg selv i Småkykladene, og skal være av de roligste øyene i Kykladene. 150 mennesker bor fast på øya, og livnærer seg mest av fiske. Turismen har aldri gjort sitt inntog på Dhenousa, på tross av idylliske strender.

Båtforbindelser: I høysesong går det tre til fire båter i uken. Dhenousa har forbindelse med blant andre Shinousa, Iraklia, Naxos, Paros, Mykonos og Pireus.

Iraklia

De 120 innbyggerne på Iraklia i Småkykladene innvaderes ikke av turister. De lever hovedsakelig av jordbruk og fiske. Byen Chora sies å være en av de søvnigste i Hellas. Sett deg ned på det lokale bakeriet, få en kald øl, og finn roen.

Båtforbindelser: Relativt bra forbindelser i høysesongen. Forbindelse med blant annet: Dhenousa, Mykonos, Naxos, Paros, Shinousa og Pireus.

Kimolos

Du finner ikke nødvendigvis verdens mykeste sandstrender i Hellas, men hvem har sagt at du trenger melsand for å få en fin badestrand? Her fra en rullesteinsstrand på Rhodos.
Du finner ikke nødvendigvis verdens mykeste sandstrender i Hellas, men hvem har sagt at du trenger melsand for å få en fin badestrand? Her fra en rullesteinsstrand på Rhodos. Vis mer

Liker du stille dager, tradisjonell gresk mat og gamle fiskere, kan du trygt dra hit. På dagen kommer noen dagsturister fra Milos, men om kvelden er det stille. Da har de 700 innbyggerne gått til ro.

Båtforbindelser: Båter ti ganger om dagen fra Milos. Ellers er det forbindelse med blant annet: Paros, Santorini, Sikinos og Pireus.

Shinousa

Også denne øya ligger i Småkykladene. Her bor det mellom 80 og 100 personer som lever av jordbruk. Turister er det få av her, og beboerne lurer gjerne på hvem du er og hvor du kommer fra. Den største byen på øya er en gate, som det tar tre minutter å gå gjennom.

Båtforbindelser: Bra i høysesong. Har forbindelse med blant annet: Dhenousa, Mykonos, Naxos, Paros, og Pireus. Beste utgangspunkt er Naxos.

Sikinos

De 300 innbyggerne på Sikinos lever et rolig liv. De fleste bor i havnebyen Alopronina. Nærmeste naboer er turistifiserte Ios og Folegandros. Nå bygges det også pensjonater på Sikinos for å ta imot flere turister her.

Båtforbindelser: Bra i høysesong. Forbindelse med blant andre Ios, Paros, Naxos, Santorini, Kimolos og Pireus. Beste utgangspunkt er Ios og Paros.