Uten en krøll

Unngå å se ut som en skrukkete fillehaug når du er på ferie.

Normaltilstand for reisetøyet? Ikke med våre krøllfrie reisetips. Foto: Karoline
Normaltilstand for reisetøyet? Ikke med våre krøllfrie reisetips. Foto: KarolineVis mer

Selv om du ikke reiser i forretningsøyemed, ønsker du neppe at innholdet i bagasjen skal se ut som rester fra et slitent loppemarket i det du ankommer reisemålet. Her er våre stalltips for krøllfri pakking.

Tre ting på en gang

Det er tre ting du bør tenke på for å sikre deg at tøyet du tar ut av kofferten er like krøllfritt, rent og presentabelt som før du pakket det.

  • Krøllfrie stoffer

  • Pakking uten harde bretter

  • Hold tett

Velg riktig tøy

La det være sagt med en gang: Enkelte tøytyper krøller bare du tar på dem, andre holder seg like glatte og lekre uansett medfart. Først og fremst gjelder det altså å velge stoffer og materialer som ikke krøller ved første brett. For eksempel er det ikke uvanlig at viskosestoffer krøller svært lett. Bomull og lin er heller ikke krøllfritt. En del silkestoffer holder seg svært godt, og det gjelder også mange av de nye kunststoffene. Strikkede stoffer krøller generelt mindre enn vevde stoffer.

Før du velger hvilke plagg du skal pakke kan du ta "krølltesten": Krøller tøyet om du kryster det mellom fingrene, holder det neppe sin glatte fasade etter noen timer i kofferten.

Skal du være borte en stund, er det også greit å velge stoffer som holder seg glatte etter vask. Hvilke det er, ser du greit etter en omgang i din egen vaskemaskin.

Uten skarpe bretter

Pakking er en kunst.
Pakking er en kunst. Vis mer

Ved selve pakkingen kan du virkelig gjøre en innsats for å unngå krøller og bretter i stoffet. Noen velger å pakke tøy i poser for å unngå at det flytter seg og blir mer krøllete enn nødvendig underveis. Andre lager ruller av tøyet for å unngå harde bretter.

Mange erfarne reisende velger imidlertid å satse på lag-på-lag pakking. Det vil si at du legger tøyet flatt ut oppå hverandre før du folder det samlet ned i kofferten eller bagen. Fold gjerne tøyet rundt noe i midten – for eksempel ett par sko, sokker og truser, en håndduk eller lignende. Slik unngår du harde bretter som setter seg i tøyet.

Dessverre er det en ulempe med denne formen for pakking: Alt tøyet må pakkes ut samtidig fordi de forskjellige plaggene ligger brettet i hverandre. Et alternativ er derfor å pakke forskjellige tøygrupper på denne måten, og så putte dem i hver sin pose. For eksempel bretter du bukser og shortser sammen og putter dem i en pose, skjorter og bluser sammen i en annen pose etc.

Deformerte sko er for øvrig heller ikke pent. Putt for eksempel ett par sokker i skoene slik at de holder fasongen. Da sparer du plass også.

Hold tett og rent

Med plastflasker til sjampo og kremer er sjansen for lekkasje mindre enn med lettknuste glassbeholdere.
Med plastflasker til sjampo og kremer er sjansen for lekkasje mindre enn med lettknuste glassbeholdere. Vis mer

Det er ikke spesielt sjarmerende med kremflekkede bluser og bukser med skosverte. Den krøllfrie feriegarderoben bør sikres mot at medbrakte sko og flasker med flytende innhold får sette sine udelikate preg på reisegarderoben. Så sant du ikke har en helt egen koffert til klær, er tipsene som følger:

  • Bruk plastflasker til sjampoer, kremer etc. så langt det er mulig. De knuser ikke så lett som glassflasker.

  • Putt alle flytende toalettsaker i tette poser – enten poser du kan forsegle, eller flere lag med poser som holder flaskenes flytende innhold på plass om uhellet er ute.

  • Pakk skittent tøy og sko i egne poser, slik at de ikke setter merker på det rene tøyet.

  • En liten klesbørste er nyttig for å fjerne støv, lo og rusk fra tøyet.

  • Syns du tøyet lukter innestengt etter timer i bagasjen? En liten lavendelpose gir frisk duft.

Andre tips

For øvrig anbefales det å ikke pakke kofferten for full. Sprengpakker du blir pressene harde, og krøllene kommer uansett. Det er også smart å pakke opp bagasjen så snart du er fremme. Heng tøyet opp på henger om mulig, slik at det får hengt seg glatt.

Har tøyet likevel fått uønskede krøller? Før du leter opp et strykejern, kan du prøve å henge dem på badet mens du tar en dusj. Den varme vanndampen hjelper til med å strekke tøyfibrene igjen. Sjekk også vår tidligere omtale av en snerten spray som fungerer som et strykejern på boks.

Andre pakketips får du i vår minimalistiske pakkeliste med råd om hvordan du pakker lite og lett.

Flere tips og råd for reisen finner du her.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.