Statistisk sentralbyrå bekrefter det mange har tenkt - jenter foretrekker å hente fangsten i butikken.<br />
Statistisk sentralbyrå bekrefter det mange har tenkt - jenter foretrekker å hente fangsten i butikken.
Vis mer

Ut på tur - far er sur

Mor vil på stranda, Pia vil shoppe og Påsan vil plaske. Far derimot, vil gjerne gjøre noe. Det gamle kjønnsrollemønsteret holde i hevd når feriemålet tas opp til diskusjon i de tusen hjem.

For far betyr det å gjøre noe å hugge ved, grave etter makk og fiske, eller flikke på hytta. Eller leke med paintball i skogen. Feriepreferansene er uløselig knyttet til kjønn. Diskusjonen står høyt om hvor ferien skal gå, men det viser seg at mor er sjefen.

Ut på tur – mor er sur

Kvinner går gjerne på tur – så lenge den ikke er for lang. Tall fra Statistisk Sentralbyrås ferieundersøkelse fra 1999 viser nemlig at flere kvinner enn menn går på tur dersom den er under 15 kilometer lang. På turer over femten kilometer er gutta i flertall. I den samme undersøkelsen spør SSB om hvor vanskelig det er å komme seg ned en bratt og svingete skiløype. Hele 32 prosent av de spurte kvinnene oppga at de syntes det var svært vanskelig. Kun femten prosent av de spurte mennene sluttet seg til kvinnene i dette spørsmålet. Hva fisking angår kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at jentene ikke på langt nær er så interessert i å hale maten opp av sjøen som det menn later til å være. Undersøkelsen viser nemlig at hele 62 prosent av norske kvinner ikke hadde vært på fisketur de siste tolv måneder, mens det tilsvarende tallet for menn landet på 32 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva feriereiser angår ligger jentene et par hestehoder foran guttene i antall reiser. Norske kvinner stod for 9.714 millioner reiser i 1999, mens guttene stod for 8.394 millioner reiser.

Får det som hun vil

Mor får det som hun vil – hver gang. I forrige uke skrev DinSide Reise om de mange jentereiseoperatørene som har dukket opp på markedet. Disse syr sammen spesielle programmer som tar sikte på å tilfredstille kvinners feriekrav. Også de kjente charteroperatørene melder at mor er sjefen. I følge en pressemelding fra Star Tour tidligere i sommer, utføres syv av 10 reisebestillinger av kvinner. Seksti prosent av nettbestillingene gjøres av kvinner.

- Det er kvinnene som bestemmer hvor familien skal reise på ferie. Menn har helt tydelig et mer passivt forhold til det hele, sa administrerende direktør Frode Hansen i Star Tour.

Star Tours informasjonssjef Lena Petersson sier til Dinside Reise at mennene lar kvinnen bestemme.

- Dette kan skyldes flere faktorer som for eksempel at det tar tid å lete i alle katalogene, og dette overlater de til den som har tålmodighet. For mange er ferien er så viktig at hjemmesjefen bestemmer. Videre er kanskje valget av feriereise viktigere for kvinner enn for menn. Han er fornøyd så lenge hun er det, sier Peterson.

Likevel er ikke norske menn helt tapt bak en låvevegg hva fritidsreiser angår.

- Typiske herrereisemål er skiferie i Alpene, safari i Tanzania og storbyweekender. Når menn velger storbyer går det gjerne til fotball- og publiv i London eller til Berlin med sin spesielle historie, sier Petersson.

Slik vil jeg ha det - basta!

- Kvinner vil sole seg og shoppe. Men mennene vil ikke bli med kjerringene sine på dette. De vil heller dra på bilrace i Monte Carlo. Samtidig er skravlefaktoren høy blant kvinner. Kvinner vil gjerne snakke om det de opplever, sier  Charlott Ehde-Eliassen, sjef i Jomfrureiser.
- Kvinner vil sole seg og shoppe. Men mennene vil ikke bli med kjerringene sine på dette. De vil heller dra på bilrace i Monte Carlo. Samtidig er skravlefaktoren høy blant kvinner. Kvinner vil gjerne snakke om det de opplever, sier Charlott Ehde-Eliassen, sjef i Jomfrureiser. Vis mer

- Menn vil jo gjerne til Monte Carlo for å se bilrace, mens kvinner heller vil delta selv fremfor passivt betrakte andre gjøre spennende ting. Samtidig liker kvinner å skravle om det de gjør. Gleden blir dobbel så stor når man deler den, vet du, sier Charlotte Ehde-Eliassen, sjef i Jomfrureiser.

Jomfrureiser ble til for vel åtte år siden som følge av at Ehde-Eliassen savnet et reisetilbud med aktiviteter og trim. Trim, felleskap og sosiale aktiviteter står på reiseselskapets program hvor du finner turer til blant annet Bordeaux, Toscana og Rondane.

- Eksisterer tilbudet som følge av at kvinner er redde for å reise alene?

- Nei, kvinner er ikke redde for å reise alene, men de synes det er hyggeligere å reise sammen med andre, slår Ehde-Eliassen fast.

Rundt 1.500 "jomfruer" reiste med turoperatøren i fjor. På den andre siden av banen finner vi Event Travel som har spesialisert seg på sportsreiser. 4-5.000 tusen menn reiser hvert år med selskapet på fotballturer.

- Det er selvfølgelig en hovedvekt av menn på turene våre. Disse er rundt 40 år, etablerte menn med tillatelse til å reise alene. De har en ordnet økonomi, sier Herleiv Veland i Event Travel til DinSide Reise.

Men det er en dreining på gang:

- Vi får flere jenter som er interessert i engelsk fotball og det hender ofte at mor og barn reiser sammen med oss, sier Veland.

Dæsbekken villmarkssenter på Flisa operer med både jente- og gutteturer.

- Gutta liker jo å drive med paintball og øksekasting, mens jentene trives best i badestampen med et glass rødvin. Jentene trives også med hesteridning. Guttene liker i større grad å ta seg mer ut på lange turer. Men det finnes jo idrettslige jenter også, sier Aase Moe, som driver Dæsbekken villmarkssenter.

Men til tross for at ferievanene til norske kvinner og menn avslører at gammelmodige kjønnsrollemønstre lever i beste velgående, later det likevel til at kvinnene er kongen av den norske reisebransjen.

- Det er jo nemlig slik at i Star Tour er åtte av ti ansatte kvinner. Slik er det også i reisebransjen forøvrig, og mange kvinner finner du i direktørstillingene, sier Star Tours Lena Petersson.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.