Mange drømmer om å få vind i seilene.<br />
<i>Foto: Saltyseas.com</I>
Mange drømmer om å få vind i seilene.
Foto: Saltyseas.com Vis mer

Ut i verden i båt

Bølgeskvulp, stjernenetter, delfiner og eventyr – magiske ord for dem som går med en seiler i magen. Drømmen er ikke umulig, selv om det er manko på millionene.

Publisert

- Jeg tror flere prioriterer annerledes i dag. Nylig valgte en tobarnsfamilie fra Kongsberg å dra på en åtti dagers seiltur rundt de greske øyer fremfor å kjøpe ny bil, sier Thorleif Døskeland i Albatross Yacht Charter.

Han mener at det ikke kommer av at folk har mer penger mellom hendene enn tidligere, men at folk søker seg til de uforglemmelige opplevelsene. De uforglemmelig opplevelsene, og spesielt dem som omfatter båt og seilaser, har også uforglemmelige prislapper. Likevel finnes det muligheter for dem som er villige til å ta i et tak for å nå sine mål.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Arbeta, jäklar!

- Prøv deg som mannskap, oppfordrer Svein Jarand Haavet. Han har drevet med seiling fra han var liten gutt, og har seilt båter over Atlanteren på oppdrag.

- Første gangen var i 1989. Jeg hadde drevet med orkanskadde båter på øyene i det karibiske hav. Der traff jeg en svenske som også hadde kjøpt seilbåt, og ville ha båten seilt hjem til Falkenberg. Jeg påtok meg jobben med å seile den 35 fots store båten hjem mot et honorar på 5.000 dollar.

Haavet forteller om en dramatisk tur med både uvær og fullstendig vindstille.

- Rundt The Horse latitudes, eller Stillebeltet, fikk vi motorstopp. I dette området er det lite vind. De tidligste seilerne rasjonerte på vann og kosten ved å dumpe medbragte hester overbord i dette området. Selv opplevde vi å gå nesten tom for proviant på grunn av forsinkelsene.

Tross en tøff overfart på rundt tre uker, påtok Haavet seg en ny overfart to år etter.

Svein Jarand Haavet har krysset atlanteren to ganger.
Svein Jarand Haavet har krysset atlanteren to ganger. Vis mer

Hvordan bli mannskap?

Grunnleggende kunnskaper om seiling er en forutsetning for å kunne mønstre på som mannskap, framhever Haavet.

- Dersom du ønsker å prøve deg på en atlanterhavsoverfart fra øst til vest, drar du til de kjente påmønstringsstedene som Isle of Whight, Lisboa eller Las Palmas. Vanligvis legges disse atlanterhavsoverfartene til senhøsten for å unngå orkansesongen i det Karibiske hav. I båthavnene søkes det ofte etter mannskap. Ønsker du å hoppe på andre veien er påmønstringsstedene øyene i Karibia, Fort Lauderdale eller Miami. Overfartene derfra legges til mai og juni.

Havna.com finnes en digital oppslagstavle hvor en kan søke hyre på båter. Creewseekers formidler mannskapsjobber mot et gebyr på femti britiske pund. I boken The Hitch-hikers Guide to the Oceans forklarer forfatterne Alison Murr Bennett om hvordan du går frem for å få deg jobb som båtmannskap. Boken er utgitt på Adlard Coles forlag og kan bestilles via nettbokhandleren Moutain & Marine. Det svenske nettstedet Adventuro er en utmerket inspirasjonskilde for blakke eventyrere.

Flere utleieselskaper har spesialisert seg på båtutleie i tropiske strøk. Les mer om dette i denne artikkelen.

For den amerikanske familien Martin er livet ombord i den 33 fots store havseileren ensbetydende med det gode liv. I 1987 la Martin ut på langferd sammen med kona, Sasha, og hele tre barn har kommet til underveis. Les mer om familien i denne artikkelen.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer