Uspesifisert = drittferie?

Billige restplasser er gjerne uspesifiserte. Det vil si at du ikke får vite på forhånd hvor du skal bo. Hva betyr det egentlig for deg som reiser?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste forbinder restplassreiser med lave priser og sjansen til en billig ferie. En restplass er betegnelsen på en reise charterselskapene selger billigere enn ordinær pris, i kort tid før avgang.

 • Hos DinSide kan du selv følge med på prisene, og få oversikt over tilbudet fra charteroperatørene.
 • Behøver du å bo i en rønne for å få billig ferie?
  Behøver du å bo i en rønne for å få billig ferie? Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Restplassen kan være en reise med spesifisert hotell. Da er det ikke noe problem, du får vite hvor du skal bo, og selv bestemme om det virker passende. Men langt de fleste restplasser med hotell er såkalt uspesifiserte. Det vil si at du kjøper en flyreise og et opphold på et reisemål, uten å vite hvilket sted og hvilket hotell du skal bo på. Da er det andre betingelser som gjelder enn når du kjøper en reise med opphold på et forhåndsbestemt hotell.

  Hva har du krav på, og hva kan du forvente? Her er reglene for uspesifiserte reiser slik de blir praktisert hos de fleste charteroperatørene.

  Noen restplasser inkluderer kun en flyreise. Da blir de ikke omfattet av Lov om pakkereiser, slik reiser med fly og hotell blir.

  Reisen

  Mat ombord på flyet er som regel ikke inkludert i prisen ved uspesifiserte reiser. Du kan imidlertid bestille dette på forhånd mot tillegg i prisen.

  Du får ikke vite hvor du skal bo før du ankommer reisemålet. Regn med at selskapets representanter vil ta seg av ordinære reisende, før det blir din tur.

  Stedet

  Du er ikke sikret å bo på steder som er omtalt i selskapets katalog, selv om det nok er mest vanlig. Du kan heller ikke legge inn ønskemål for hvor du vil være. Går reisen til Algarve, kan du havne hvor som helst langs Algarvekysten. Går reisen til Spania, kan du i regelen havne hvor som helst i landet. Selskapet vil imidlertid velge å plassere deg et sted som er praktisk for dem i forhold til transport og avtaler med hoteller. Du kan risikere å måtte bytte bosted, hotell og rom en eller flere ganger underveis. Du kan også havne på hoteller som ikke finnes i katalogen, og hos private utleiere.

  Rommet


  Enkel standard er hva du kan forlange og forvente, selv om mange heldige opplever å bli plassert på gode hoteller og rom. Rent sengetøy og adgang til dusj og toalett er et krav. Toalettpapir og rengjøringsmidler er ikke et krav. Mat er ikke inkludert, selv om du bor et sted der fullt betalende gjester får måltider med i pakken.

  Reisefølge på mer enn to personer risikerer å bli innkvartert i forskjellige leiligheter eller rom. Om dere får dele rom, må dere regne med at noen i følget må ligge på ekstraseng eller sovesofa. To eller flere reisefølger kan havne i samme leilighet. For eksempel fire reisende av samme kjønn, eller to par om det finnes separate soverom til begge parene. Du har imidlertid rett til å nekte plassering på samme rom som fremmede av annet kjønn.

  Service

  Mange håper å bo slik selv om de reiser uspesifisert. Noen er heldige. Foto: Lars Brubæk
  Mange håper å bo slik selv om de reiser uspesifisert. Noen er heldige. Foto: Lars Brubæk Vis mer

  Bor du på et sted som ikke omfattes av selskapets vanlige reiseprogram, risikerer du at det er begrenset oppfølging fra selskapets representanter. Du kan også risikere at det er vanskelig å bli med på utflukter.

  Enkelte steder er ikke renhold av rommet inkludert i prisen.

  Muligheter

  Enkelte aktører selger flere kategorier av uspesifiserte reiser, slik at du for eksempel kan være sikret å bo tre eller fire sammen, og med garanti for privat dusj og toalett. Reiser du alene finnes også en kategori for garantert privat toalett/dusj i eget rom i leilighet eller enkeltrom.

 • På restplassloffen med barn
  Hege Hermansen har reist uspesifisert med barn, og har bare gode erfaringer.
 • Er du ikke fornøyd med standarden på det du blir tildelt, kan det være mulig å kjøpe seg opp til bedre bosteder. Da risikerer du å måtte betale avbestillingsgebyr til hotellet du opprinnelig ble tildelt, i tillegg til listepris for det nye bostedet. Det betyr at det kan bli dyrere å kjøpe seg bedre standard på stedet, enn å bestille det på forhånd. I høysesong kan det i tillegg være vanskelig å kjøpe seg opp.

 • Mener du selskapet ikke har oppfylt sine forpliktelser? Her kan du se hvordan du kan klage på reisen.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.