USA tar ikke chipen

Uten velfungerende magnetstripe får du ikke brukt kortene dine i USA.

Riper i plasten? Vi merker ikke lenger like fort at magnetstripen får gjennomgå. Foto: Kristina Picard
Riper i plasten? Vi merker ikke lenger like fort at magnetstripen får gjennomgå. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er glade i USA, og spesielt New York har vært et populært reisemål for nordmenn det siste året.

Skal du til USA på ferie, bør du imidlertid være oppmerksom på en viktig ting: Kortteknologien ligger langt etter norske forhold. I USA tar de nemlig overhodet ikke betalt med chip-løsningen på kortet.

Det bekrefter Christina Lind i Visa Europe overfor DinSide. Også mange land i Europa har et stykke igjen før chip aksepteres over alt.

Alle norske debet- og kredittkort har også en magnetstripe du kan benytte, så hvorfor er dette et problem? Jo, fordi mange i dag ene og alene benytter seg av chipen når de betaler, og derfor ikke vet at magnetstripen på kortet kanskje ikke lenger fungerer.

>>> Derfor slutter kortet å virke

Mulig å betale

Helt umulig er det selvsagt ikke å betale selv om magnetstripen ikke skulle virke.
Enkelte butikker vil kunne taste inn kortnummeret ditt og ta betalt på den måten, og det er mulig å gå til nærmeste bank og ta ut penger der, men husk at dette kan være dyrt.

Pass på at magnetstripen på kortet ditt virker hvis du har planer om å gå bananas i New Yorks spennende butikker. Foto: Apple
Pass på at magnetstripen på kortet ditt virker hvis du har planer om å gå bananas i New Yorks spennende butikker. Foto: Apple Vis mer


Forhåpentligvis reiser du med flere kort i lommeboken, hvorav ett av dem kanskje har en velfungerende magnetstripe. Et annet alternativ er å låne penger av reisefølget.

Likefullt: Det er ergerlig å ikke kunne gjøre opp for seg på den måten man hadde planlagt ved turens start.

Og om du skal ha ut penger i en minibank i USA, så er du helt avhengig av at magnetstripen virker.

Slik ble Knut Espen svindlet i NY

Slik sjekker du

Men hvordan vite om magnetstripen fortsatt virker? Har du først chip, blir du bedt om benytte den i betalingsterminalene rundt i butikkene.

Norske minibanker er heller ikke lenger egnet som sjekksted fordi samtlige nå skal være oppdatert med nytt utstyr som velger chipavlesning i stedet for magnetstripen.

Parkeringsterminaler er et sted hvor du kan forsøke å bruke kortet ditt for å se om magnetstripen virker. Her er foreløpig ikke chip-avlesing implementert. Mange bensinstasjoner ligger også etter på implementering av chip. Prøv å stikke inn kortet i pumpen før du tanker for å se om magnetstripen virker.

Vil du være på den sikre siden, kan du selvsagt bare be banken om å sende deg et nytt kort før du drar. Er kortet ditt utslitt, skal du få nytt uten ekstra kostnad fra banken.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!