USA strammer inn på innreisereglene

Over nyttår må du sende inn en søknad der du greier ut om helsen din før du får innreise til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenkt deg til USA? Vær klar over at det ikke bare er å reise avgårde. Nå strammer USA ytterligere inn på innreisereglene.

Fra 12. januar 2009 må alle nordmenn som skal til USA fylle inn et elektronisk skjema som skal godkjennes før de får komme ombord på flyet. Skjemaet kan fylles ut i god tid på forhånd, men bør fylles ut minst tre dager før avreise.

I skjemaet spørres du om navn, fødselsdato, passnummer, flightnummerne dine, og hvor du skal bo mens du er i USA.

Les også: Skikk og bruk for amerikanske turister

Psykisk syk? Gonoré?

I tillegg må du krysse av på en rekke spørsmål om din helsetilstand. Her vil U.S. Customs and Border Protection vite om du er eller har vært psykisk syk, om du er avhengig av rusmidler, eller om du har sykdommer som gonoré eller tuberkulose.

Spørsmålet i skjemaet er formulert på følgende måte: "Har du en meldepliktig sykdom, fysisk eller psykisk sykdom; eller er du en rusmisbruker eller rusavhengig?"

I et vedlegg forklares det at meldepliktige sykdommer er for eksempel gonoré, HIV, smittsom spedalskhet (lepra), syfilis eller aktiv tuberkulose.

Les også: Ikke bli syk i disse landene

Ble nektet innreise pga. rullestol

I august i 2008 skrev Expressen om svenske Rebecca Hellgren som ble nektet innreise da hun fylte ut skjemaet, og krysset "ja" på spørsmålet om hun hadde en fysisk eller psykisk sykdom. Hun sitter nemlig i rullestol på grunn av en muskelsykdom. dermed fulgte en dyr og knotete prosess for å få visum til reisen. Først etter at dette var ordnet, så Hellgren vedlegget som forklarte at hun ikke hadde trengt å krysse "ja" på dette spørsmålet.

Les nøye før du fyller ut!

USAs innreiseregler

Hva synes du om de nye reglene for innreise til USA? (Avsluttet)
De er helt hysteriske, for noen krontrollfriker(65%)
Greit med kontroll, men sykdomsskjemaet er å gå for langt(13%)
Helt greie, de øker sikkerheten(12%)
Samme for meg, det er jo bare å lyve i skjemaet(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I bilaget blir det presisert at du skal svare "ja" på spørsmålet om fysisk eller psykisk sykdom dersom "du i øyeblikket har en fysisk eller psykisk sykdom og en oppførsel knyttet til sykdommen som kan skape eller har skapt situasjoner der dine eiendeler, din sikkerhet og din velferd eller andres kan bli eller er satt i fare".

Du skal også svare "ja" dersom "du har hatt en fysisk eller psykisk sykdom og en oppførsel knyttet til sykdommen som har skapt situasjoner der dine eiendeler, din sikkerhet og din velferd eller andres har blitt satt i fare, og sykdommen kan komme tilbake og føre til annen skadelig oppførsel".

Dersom du svarer "ja" på et av de overnevnte punktene, må du altså søke om visum for å kunne reise til USA. Svarer du at du er avhengig av rusmidler, får du ikke lov å reise til USA.

Kopierer pc'en din

USA har i løpet av det siste året innført ytterligere regler som sikrer grensevaktene enda større kontroll. Tidligere i år skrev vi at USA kopierer pc'en din. Grensevaktene har alle rettigheter til å laste ned innholdet på din laptop, notebook eller mobil, dersom de vil.


Søknaden om innreisetillatelse ser du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!