USA-reisen: Dette kan du gjøre

Skal du på reise til USA de neste ukene, kan du kansellere og få pengene refundert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle som skal reise med oss i løpet av de neste 30 dagene, får lov til å avbestille og får alle pengene igjen, sier Svein Erik Bjørkem, daglig leder i turoperatøren Bridge.

- Vi har innstilt reisene til Florida resten av sesongen, og avlyst turene til New York fremover til helgen. Også med avreise etter dette, er det er fri av- og ombooking, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson.

Anbefaling fra bransjeforeningen

Reisebransjeseksjonen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har kommet med en anbefaling overfor sine medlemmer, hva gjelder kunder som ønsker å avbestille reiser. Reisebransjeseksjonen i HSH er primært en interesseorganisasjon for reisebyråer, reisearrangører, hoteller og andre reiselivsbedrifter.

- Vår anbefaling er basert på den informasjonen som vi hadde i natt. Den går ut på at de som sitter på en USA-billett, hvor man skal oppholde seg i New York, og hvor reisen skal skje 3-4 uker frem i tid, bør få kansellere og få pengene refundert. Dette gjelder også de som har kjøpt billigbilletter. Dersom man skal til andre steder i USA, bør man kunne kansellere dersom reisen skal skje den nærmeste uken. Det er ikke mer utrygt å reise til Grand Canyon nå, enn det har vært tidligere, sier Rolf Forsdahl, bransjedirektør i Reisebransjeseksjonen i HSH.

Han understreker videre at dette ikke påvirker annet enn trafikken til USA og Israel.

- Det er ingen grunn til å frykte å reise til for eksempel Thailand eller Kanariøyene, sier Forsdahl.

For å få kansellert reisen og få refundert pengene, tar du kontakt med reisebyrået hvor reisen er kjøpt.

Refunderer de nærmeste dagene

- Alle fly til USA, Canada og Israel er innstilt hele dagen, sier pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth. Alle som har billetter til disse destinasjonene i dag, kan ta kontakt med bookingavdelingen for hjelp til å finne alternative avganger senere, sa Meisingseth onsdag formiddag.

SAS ventet onsdag på en fellesuttalelse fra IATA (International Air Transport Association) - men ettersom ingen slik er kommet, har SAS besluttet å følge disse retningslinjene hva gjelder kansellering av billetter eller ombooking av fly:

- Alle som har billetter til USA med avreise til og med søndag, vil få refundert billettene, sier pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth. Vi tilbyr dessuten reisende muligheten til å ombooke billetter inntil tre måneder, sier Meisingseth.

Avhengig av når USA igjen åpner flyplassene, vil grensen på avreisedag for å få refundert billettene, som er satt til torsdag, kunne bli flyttet.

Du kan ombooke ved å kontakte SAS sin bookingtelefon: 810 03 300.

Du kan avbestille hos KLM

Dersom du har billett med KLM til USA eller Midtøsten, kan man ombooke eller avbestille.

- Dersom man har flybillett til USA eller Midtøsten, bør man ta kontakt med bookingavdelingen for informasjon, å booke om eller avbestille, sier informasjonssjef i Braathens og for KLM i Norge, Anne Grete Ellingsen. Vi refunderer billettene for de som ønsker å avbestille og som har avreise til og med 16. september, sier Ellingsen.

Du kan booke om eller avbestille ved å kontakte bookingtelefonen til KLM og Braathens: 815 20 000

Europeiske henviser til turoperatørene

Dersom du ønsker å avbestille, men ikke får refundert pengene av flyselskapet eller turoperatøren - hva gjør du så?

- I prinsippet er det turoperatørene og flyselskapenes ansvar, sier informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Reiseforsikringen gjelder ved sykdom, ulykke eller dødsfall her hjemme, så noe slikt som dette faller på en måte mellom to stoler. Vi følger imidlertid de anbefalingene som myndighetene gir, så dersom de går ut med en anbefaling, vil saken kunne stille seg annerledes, fortsetter Vennesland.

Hun oppfordrer de som har planlagt reise til de utsatte områdene, om å ta kontakt med selskapet hvor de har kjøpt billetten. Hun forteller også at det er kriseberedskap i New York nå, på Europeiskes alarmsentral og i sjømannskirken.

- Vi har et kontor på Broadway i New York, men dette måtte evakueres, da det lå rett rundt hjørnet for World Trade Center. Dette er dermed stengt, men kontoret i Indianapolis har steppet inn. Vi har foreløpig ikke fått meldinger om personskader på nordmenn som er knyttet til tragedien ennå, men vi regner dessverre med det, avslutter Vennesland.

Relaterte artikler:

Fly returnerer
Følger for verdensøkonomien

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!