USA-ferie et halvt år etter

Det er seks måneder siden terroren rammet USA. Reisebransjen har særlig fått merke følgene. Men hvordan er det egentlig å reise til USA nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
FREDLIG: Det er trygt å reise til statene nå, mener ekspertene.
FREDLIG: Det er trygt å reise til statene nå, mener ekspertene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det er vanskelig å si noe sikkert om hvor farlig det er å reise til USA nå. Hver enkelt som ønsker å reise til statene nå må ta en personlig evaluering. Personlig er jeg ikke redd for å reise dit nå, sier presseattache ved den amerikanske ambassaden i Oslo, Erik Holm-Olsen.

Holm-Olsen sier at amerikanerne nå er svært opptatt av sikkerhet, og samtidig er mer oppmerksomme enn før 11. september.

 • USAs ambassade i Norge.
 • Ikke amerikansk flyselskap

  Elizabeth Eisinger Lande er fra Elmira i staten New York. Hun hadde planlagt å reise hjem i oktober, måneden etter anslagene, men avlyste denne reisen. Nå har hun tenkt seg hjem i mai.

  - Jeg kommer til å reise, men jeg vil ikke fly verken amerikanske eller britiske flyselskap, sier Lande til DinSide Reise.

  Forsker Magnus Norell ved Totalförsvarets forskningsintitut i Sverige, har terrorisme som spesialfelt:

  - Det har vel kanskje aldri vært så trygt å reise til USA som nå. Sikkerhetsberedskapen er høy overalt. Det er heller ingen fare forbundet med å fly britiske eller amerikanske flyselskaper nå. Det er nå umulig å gjennomføre et anslag slik vi så det i september, sier Norell til DinSide Reise. – Men det finnes jo et trusselbilde i forhold til de to landene, England og USA, påpeker han.

  Fulle fly

  Daglig leder i reisebyrået USA-spesialisten, Henrik Holstad, forteller at folk er mindre redde for å reise enn for noen måneder tilbake.

  - Det er umulig å få lavprisbilletter til USA frem mot sommeren. Det som er lettest å få tak i er fly-, bil- og hotellpakker. Reisepakkene er plasser som vi allerede har kjøpt, og det har jo vært en viss nedgang, opplyser Holstad.

  Holstad sier også at sikkerheten er økt på alle fronter.

  - Og det er nok andre steder det er langt farligere å reist til nå enn til USA. Folk er mer mistenksomme og på vakt nå enn før den 11. september.

 • USA-ekspertens fem tips til fredelig ferie
  - se reisearrangørens sikre ferieforslag.
 • Trenger turistene

  Tall fra World Tourism Organisation viser at antall besøkende til USA i perioden september-desember, 2001, gikk ned med 27 prosent i forhold til året før. Antall reisende på verdensbasis gikk ned med 11 prosent i samme tidsperiode.

  Ifølge Hsmai.no (Reiselivets faglige møteplass) og Marianne Smith Magelie, informasjonsrådgiver for Bennett BTI, står reiselivet, indirekte og direkte, for 19 millioner arbeidsplasser i USA. 50 millioner besøker årlig USA hvert år og Norge er på 37. plass i antall besøkende. 148.000 nordmenn reiste dit i 2000.

  - Vi trenger turistene, og ser gjerne at de vender tilbake. Vi ønsker dem velkommen og håper de som besøker oss får det fint, sier Holm-Olsen ved den amerikanske ambassaden.

  Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!