USA får sensitive data om nordmenn

Oslo (NTB): Flyselskapet Continental Airlines overfører ulovlig passasjerinformasjon til amerikanske terroristjegere, mener Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Continental Airlines er eneste selskap som flyr direkte fra Norge til USA. Datatilsynet har sendt flere brev til selskapet og bedt om en redegjørelse for informasjons-
utvekslingen. Ingen av brevene er besvart, skriver Aftenposten.

Tilsynet legger til grunn at Continental utleverer passasjerinformasjon, siden amerikanerne offentlig har stilt dette som vilkår for landingstillatelse.

- For at et flyselskap lovlig skal kunne utveksle denne informasjonen, må man ha samtykke fra passasjeren eller ha hjemmel. Hjemmel foreligger ikke. Og vi kan heller ikke se at passasjerene får informasjon på Continentals nettsider om utleveringen, slik at man kan si at passasjerene samtykker ved bestilling. Da er dette ulovlig utlevering av personopplysninger, sier seniorrådgiver Guro Slettemark i Datatilsynet.

Passnummer og matønsker

Eksempler på hva amerikanerne krever, er fullt navn, adresse, passnummer, kredittkortnummer, e-postadresse, hvem man reiser sammen med, spesielle matønsker på flyet og informasjon om tidligere reiser. De får også vite om passasjeren har kjøpt billett like før avreise, og om han tidligere ikke har møtt opp til flyginger.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!