Up-Helly-Aa

En ekte vikingfest finner sted i Lerwick siste tirsdag i januar.

En ny fest som holder liv i historiske bånd mellom Shetland og Norge.
En ny fest som holder liv i historiske bånd mellom Shetland og Norge. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Når vinteren kommer, blir våre shetlandske frender i vest ekstra norgeskjære. Januar og februar preges av en rekke store og små opptog, fylt av barske vikinger med fakler. Her synges sanger med gamle, norske folkemelodier, og det hele ledes av utvalgte "jarler". Nå er det igjen klart for Up-Helly-Aa.

Med horn

Dette er ikke dagen for menn med hemninger. Her er det heftige kostymer som rår. Barske skinnfeller over skuldrene, solid hodepryd med vinger og horn og tunge fakler. Opptoget går gjennom Lerwick, ledet av en "Guizer Jarl". En ny mann hvert år.

Det hele kulminerer med et gigantisk bål. Her brenner man – i god vikingtradisjon – et langskip.
I byen finner du store haller med servering og underholdning. Shetlendere og andre går mann av huse for å delta på dette flammende evenementet.

Fra 1800-tallet

Tradisjonen stammer ikke fra vikingtiden, om du skulle tro det. Faktisk startet det hele med en feiring av slutten på julen, med start tilbake på starten av 1800-tallet. Det fortsatte i Lerwick med feiringer hvor brennende tønner i gatene var en viktig ingrediens.

Utover 1850-årene utartet det hele, og feiringen ble både skitten og farlig på grunn av stor trengsel i byens smale gater. Rundt 1870 ble frøet til dagens festival sådd. En gruppe unge menn kom opp med navnet Up-Helly-Aa, og festivalen ble gradvis flyttet til slutten av januar. Etter dette følger elementene på: Fakkelopptog, utnevnelse av en Guizer-Jarl og brenning av langskip.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Festivalen i Lerwick er nok den aller heftigste, men rundt omkring på øyene forekommer mindre utgaver på diverse datoer i januar og februar.

Reis til Shetland

Du kommer deg greit til Shetland fra Norge. En overfart med Smyril Line, fra Bergen til Lerwick, koster fra 480 kroner per person. Dessverre går denne ruten bare i sommerhalvåret. Fra Aberdeen i Skottland kan du ta P&O hele året. Overfarten tar ca. 18 timer, og koster fra ca. 1400 kroner tur-retur. Det er mulig å ta fly fra Oslo og Stavanger til Aberdeen.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.