Unngå reisetyvene

Få opplevelser kan spolere en ferie som sleipe lommetyver og frekke lurendreiere.

Tall fra Europeiske reiseforsikring tyder på at én av ti blir robbet på ferie. Unngå å bli åte for frekke tyver og lurendreiere! Her er våre tips for episoder der du bør lukte lunta.

  1. En hjelpsom innbygger: En hyggelig person kommer til deg og spør om du har mistet kredittkortet ditt. Du tar instinktivt til lommen for å sjekke om lommeboken er på plass, og det er den selvsagt. En tid etterpå oppdager du likevel at den er borte – du viste selvsagt lommetyven akkurat hvor han burde lete for å finne det han var ute etter.
  2. Falsk eller ekte? Det er ikke så lett å si med sedler i fremmede valutaer.
    Falsk eller ekte? Det er ikke så lett å si med sedler i fremmede valutaer. Vis mer

  3. En ærlig pengeveksler: Du sjekker inn på hotellet og veksler til lokal valuta i resepsjonen. Vel inne på rommet, dunker det på døren. En stresset hotelldirektør vifter med sin imponerende identifikasjon og beklager så mye, men de har oppdaget at du kanskje har fått falske penger. Du gir ham pengene, og han snur seg for å studere dem bedre under lyset. Heldigvis var de ekte! Senere oppdager du at de pengene du har er falske – mannen var selvsagt ingen hotelldirektør, og byttet dine ekte sedler med sine falske når han sjekket dem under lyset.
  4. En pipende flypassasjer: Du skal rekke flyet, og slenger håndbagasjen på båndet i sikkerhetskontrollen. Mannen foran deg bruker lang tid på å bli klarert, og plukker hele tiden frem nye metallgjenstander fra lommene. Når du endelig kommer gjennom kontrollen finner du ikke håndbagasjen din. Mannen forsinket deg, mens en partner som allerede hadde gått gjennom kontrollen, stikker av med dine saker.
  5. Artikkelen fortsetter under annonsen

  6. En grisete unge: Du besøker en typisk turistfelle. En mor og barn søler noe på deg. Du prøver selvsagt å tørke det bort, og får gjerne påtrengende tilbud om hjelp fra mor og barn. Etter litt trekker hun seg tilbake, og du oppdager snart at både pengebelte og lommebok er borte. Hun distraherte deg såpass at hun fikk lirket til seg verdisakene uten at du merket det.
  7. En hjelpsom medtrafikkant: Dekket på leiebilen din punkterer, og du kjører til siden for å skifte til reservehjulet. Da kommer det til et par personer med tilbud om å gi en hjelpende hånd. Mens en begynner å prate med deg nær bilens front, begynner den andre å finne frem reservehjulet fra bagasjerommet. De hjelper deg å fikse hjulet, og du er kanskje til og med så fornøyd at du betaler litt for bryet. Når du er fremme, og skal hente ut bagasjen, oppdager du imidlertid at den er litt lettere enn du trodde. Det dyre fotoutstyret, videokameraet og smykkene har forduftet. Den ene rotet gjennom bagasjen din, mens du var opptatt av å prate med den andre.
Du kan også bli lurt i spanske lyskryss og i thailanske taxier. Les mer om tyvenes sleipeste triks.

Det kan skje alle

I store folkemengder er det større sjanse for å bli utsatt for sleipe tyver.
Foto: Kristin Bjerkeland
I store folkemengder er det større sjanse for å bli utsatt for sleipe tyver.
Foto: Kristin Bjerkeland Vis mer

Statistikken tilsier at også du kan oppleve å bli rundstjålet på reise. Mens du blir lurere til å unngå tyveri, blir dessverre tyvene lurere også. Vær spesielt oppmerksom når du oppholder deg i områder med stor trengsel. Se vår tidligere artikkel om hvor det er størst sjanse for å bli robbet. Tro heller ikke at det bare er i utlandet du kan bli lurt. Også i norske byer herjer sleipe veskenappere og lommetyver.

Merete Ulleland, som bor i hovedstaden, ble utsatt for de lokale skurkene:

- Vesken min ble stjålet fra stolen min på en café i Oslo. Innen det hadde gått tyve minutter, og før jeg hadde fått sperret kortet, tok tyvene ut et større pengebeløp med mitt Mastercard. Antakeligvis hadde de observert meg ta ut penger med kortet i en minibank, og sett koden jeg slo inn.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.