Unngå blodpropp på fly

Verdens helseorganisasjon går ut og ber deg bevege bena når du flyr.

Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjort av forskere fra Storbritannia, Sveits og Nederland, viser at dersom du beveger deg i løpet av en lang flytur, reduserer du sjansen for å få blodpropp betraktelig, melder nyhetsbyrået AP.

Det er i forbindelse med denne forskningen at WHO går ut med sin anbefaling om at passasjerer på lengre flygninger beveger på bena når de er ute og flyr. Verdens helseorganisasjon anbefaler også at man holder seg unna sovepiller, og at man ikke konsumerer store mengder alkohol. Dette fordi det gjør at du blir trøtt og i mindre stand til å bevege deg under flygningen.

Døde av blodpropp

Undersøkelsen ble blant annet gjort på bakgrunn av hendelsen der en 28 år gammel kvinne som døde ette en flygning fordi hun hadde fått blodpropp. Den britiske kvinnen døde etter en langflygning til Australia. Oppdages dette i tide er det noe som kan behandles.

For å unngå å få et illebefinnende eller å bli dårlig, anbefales det altså å bevege seg under flyturen. Et godt tips er også å sitte nærmest midtgangen. Da har du større plass til å strekke bena.


Mange i faresonen

At man kan få blodpropp i under flyging er ikke spesielt nytt, men noe annet som kommer frem av undersøkelsen er at det er langt større risk for at man kan få det enn tidligere antatt.

I følge undersøkelsen er det så mange som en av 6.000 i befolkningen som er i faresonen for å få blodpropp på flygninger lenger enn fire timer. Statistisk tilsvarer dette cirka en passasjer per 15 fulle flygninger.

En britisk doktor som var involvert i forskningen mener at ettersom flytrafikken øker vil også blodpropp bli et økende problem, og derfor kan dette bli en samfunnsmessig stort problem.

De som i teoriene er i faresonen er i følge undersøkelsen:

  • personer som er over 195 cm er såpass høye at seteradene blir for trange.
  • personer som er kortere enn 165 cm er i faresonen fordi føttene ikke når skikkelig ned i bakken.
  • overvektige personer sitter trangt og er lite bevegelige.
  • kvinner som bruker p-piller. Undersøkelsen viste at disse hadde 10 ganger høyere sannsynlighet for å få blodpropp enn vanlig.

    I tillegg kan alder, gener og generell helsetilstand være med på å avgjøre om du kan få blodpropp. I følge undersøkelsen anbefales det å besøke lege for å sjekke om man er i faresonen for å kunne få denne typen problemer.

    Symptomer på blodpropp er at du får vondt i leggmusklene, kramper eller at du hovner opp i bena.


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer