Unngå at ferien går i dass

Slik holder du deg frisk i varme strøk.

RETT I DASS: Ferien kan fort ende her hvis du spiser mat som inneholder feil sort bakterier. Foto: Colourbox.com
RETT I DASS: Ferien kan fort ende her hvis du spiser mat som inneholder feil sort bakterier. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt skal 2.000 personer være smittet i det pågående E.coli-utbruddet i Tyskland, og i fjor opplevde 51 nordmenn å bli smittet av E.coli, enten i Norge eller i utlandet.

På reise i utlandet er det mange sykdommer som kan ødelegge ferien, og selv om de er mindre alvorlige enn E.coli, ønsker de færreste av oss å tilbringe feriedagene på toalettet.

Forurenset mat er en av de vanligste årsakene til at ferien går i dass - bokstavlig talt. DinSide gir deg derfor tipsene for å unngå ubehagelige overraskelser på og etter ferien.

Les også: Agurk kan være smittekilden til E.coli-utbruddet

Spania på smittetoppen

Campylobacteriose er den mest utbredte sykdommen blant norske turister i utlandet. I fjor ble hele 1.371 nordmenn smittet av denne bakterien utenlands, og Spania var ferielandet der flest nordmenn ble smittet. Også Tyrkia, Thailand, Frankrike og Hellas kommer høyt opp over antall smittetilfeller.

Vil du unngå smitte av denne utbredte bakterien, bør du holde deg unna ikke-desinfisert drikkevann, fjørfekjøtt og upasteurisert melk. Hvis ikke kan du risikere å få diaré og magesmerter, vanligvis et par døgn etter at smitte har funnet sted.

Les også: Disse landene topper statistikken over reisesyke

Salmonella på andreplass

Salmonella er på andreplass blant bakterier som gir bakteriell
diarésykdom i Norge. Nærmere 80 prosent av smitten skjedde i utlandet i fjor, da det ble innrapportert totalt 964 tilfeller til Folkehelseinstituttet. Her var ferielandene Tyrkia, Thailand, Egypt og Spania på smittetoppen.

De aller fleste som smittes av salmonellose har spist kjøttprodukter, i hovedsak svine- og fjørfekjøtt, men også egg, melk og forurensede grønnsaker kan være smittekilde for denne sykdommen, som gir deg diaré, hodepine, magesmerter og kvalme.

Les også: Du kan smittes av E.coli på flyet

Blindpassasjer med hjem?

Har du reist i mer eksotiske strøk, og unngått å bli syk, kan du likevel ende opp med en overraskelse etter endt ferie. Parasitter som spolmark, piskemark og amøber er spesielt utbredt i utviklingsland, og antakelig frister det ikke å være bærer av en 30 centimete lang spolmark.

Lurer du hvordan disse parasittene faktisk ender opp i din salat på feriestedet? Sannheten er at din uvaskete salat kan ha egg fra slike spolorm, som er for små til at man ser dem med det blotte øye.

Både eggene og den ferdig utviklede spolormen kommer ut før eller senere og havner i kloakken, som i mange tilfeller er åpen i en rekke fattige land. Dermed er det fort gjort at dårlig renset kloakk ender opp i en åker - der salaten du skal ha til lunsj neste dag.

En god grunn til å holde seg hjemme...?

Kilder: Folkehelseinstituttet, Wikipedia, NHI.no

Les også: Her dukker bakteriene opp