Unngå å lukte solbrent

Sjekk hva påskepelsen din tåler.

Enten du er på stranda eller på fjellet - husk å pass på påskehuden. Foto: Colourbox.com
Enten du er på stranda eller på fjellet - husk å pass på påskehuden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å smøre seg kan være en utfordring, enten man er ligger hjemme i hagen, står på ski i fjellet eller kropper seg på en strand i syden.

– Solkrem er det eneste du skal fråtse i. Du skal bruke ganske mye. Hvis du er på stranda, bør du smøre deg annenhver time, har Gunn Kalsveen, hudterapeut og instruktør hos Dermalogica, uttalt til DinSide.

Ettersom vi lever i en verden teknisk verden, hvor vi knapt går to meter uten mobilen i nærheten, er det godt å vite at det finnes smøre-apper som kan kanskje kan redde skinnet ditt.

Det er jo et hav av solkremer med ulike faktorer, så hva skal man velge?

Pristest: Her er den billigste solkremen

Test påskehuden din

Nylig lanserte kosmetikkprodusenten Nivea en iPhone-applikasjon som heter iSuncare. Her kan du velge hudtype, reisemål og årstid, og deretter få anbefalt hvilke solprodukter du bør bruke.

Applikasjonen er gratis og lett å bruke. Og uansett om du er Nivea-fan eller ikke, er det i hvert fall greit å vite hvilken solfaktor du bør smøre deg med.

Ekspertråd kan bli dyrt: Solkrem til 4.975 kroner per liter

De beste solkremene til barn

Det er heller ikke så godt å vite hva du bør smøre barna dine med. Grønn Hverdag har på oppdrag fra "Foreldre & Barn" sjekket innholdet i 12 solkremer til barn, hvor de har vurdert og rangert kremene ut fra innhold av helse- og miljøbelastende stoffer.


Kun 2 av 12 testede solkremer blir anbefalt ut fra innholdsstoffet. Vinnerne er:

 • Greenpeople Organic Children: Faktor 25, selges på Vita. Greenpeople garanterer at de ikke tester råvarer eller ingredienser på dyr.
 • Cosmica solkrem for barn: Faktor 30, selges på apotek. Leverandøren ACO gir imidlertid ingen garantier for at de ikke tester råvarer eller ingredienser på dyr.
 • Begge er merket med UVA, er parfymefrie og inneholder ikke helse- og miljøbelastende stoffer, skriver Grønn Hverdag på sin hjemmeside.

  Duger solkremen fra i fjor? Slik ser du om du skal beholde den eller kjøpe ny

  Miljøverstingene

  Grønn hverdag har også pekt ut tre solkremer som går under kategorien "miljøverstinger".
  Disse solkremene får stempelet fordi de inneholder Cyclopentasiloxane, et stoff som står på norske miljømyndigheters liste over prioriterte miljøgifter.

  Miljøverstingene er:

 • L’Oréal Solar Expertise Kids Sun Protection Milk, faktor 50+
 • La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Lotion, faktor 30
 • Vichy Capital Soleil Enfants Body Milk, faktor 50+