Unike golfopplevelser

Nybegynnere bør legge turen til Spania og Portugal, mens de litt mer erfarne har godt av en tur til De britiske øyer, golfens vugge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Jan Erling Espelid, sjefredaktør i bladet Norsk Golf.
Jan Erling Espelid, sjefredaktør i bladet Norsk Golf. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sommer som vinter. Selv om snøen har lagt lokk på norske gressbaner, ligger tusenvis av grønne gressbakker klare til å oppdagees av snøflyktige nordmenn verden rundt. Det spilles golf i Asia og på Grønland, i Afrika og Amerika. I Norge har vi rundt 100 golfbaner. Hvor mange som finnes på verdensbasis er usikkert, men bare i Europa er det rundt 5.000.

Sjefredaktør i bladet Norsk Golf, Jan Erling Espelid, har selv spilt på rundt 500 baner.

 • Her er Espelids liste over ti baner du bør oppleve gjennom et golfliv.
 • Der finner du garantert golfopplevelser egnet til å tine opp spiller og køller i denne hvite årstiden.

  Har besøkt 500 baner

  Espelid har selv spilt golf i 18 år. De siste to årene har han vært sjefredaktør for bladet Norsk Golf, som utgis på lisens fra Norges Golfforbund (NGF), og som er forbundets offisielle blad.

  Espelid reiser mye gjennom jobben. Han antar at han totalt har spilt på rundt 500 baner verden over; Bare i fjor besøkte han cirka 50 baner, i Afrika, Amerika og Europa. I år skal han blant annet på en rundreise i Sør-Afrika, og til Orlando og Jamaica.

  - Det mest eksotiske sted jeg har spilt golf, må være i Bangladesh. Det var en helt spesiell opplevelse. Det bor cirka 130.000 millioner mennesker i Bangladesh, og det er seks golfbaner der som er eid av det militære, og som er gjerdet inne. Først og fremst er det kontrasten mellom golfbanen og de få menneskene der – og det sinnssyke folkelivet rett på utsiden, som gjør det så spesielt. Grunnen til at det er golfbaner der er selvsagt at det er en gammel britisk koloni, forteller Espelid.

  Hvor bør man reise?

  - Norske golfspillere reiser veldig mye, sier sjefredaktør Espelid. Hvis du kjenner noen som spiller golf, så vet du at de blir helt skrudde i hodet når de begynner å spille; de spille. Og halvparten av året kan man ikke utøve sporten i Norge. Derfor ønsker våre lesere reiselesestoff, om nye golfreisemål – og det betyr at vi reiser mye rundt, fortsetter han.

  De britiske øyer er representert på Espelids liste over baner du bør oppleve i løpet av livet.

  - Etter hvert som man får mer og mer erfaring, bør man reise til De britiske øyer, England, Skottland og Irland, og oppleve golfkulturen her. Dette er sportens vugge, og her er golfkulturen som skikulturen her hjemme. Alle kan det, og alle spiller golf. På samme måte som det sies at vi nordmenn er født med ski på beina, er det med skotter og golf. Folk som er nyfrelste i Norge, har godt av å se hvordan det er der borte; Mens det har vært veldig in her, er det litt mer folkelig der. I Irland og Skottland er det å spille golf akkurat som å ta en skitur her hjemme; Det er ikke spesielt kult, men skjer under mer avslappede forhold, og er noe som familien kan gjøre sammen, sier sjefredaktøren i Norsk Golf.

  Men De britiske øyene er ikke det ideelle feriemål for ferskinger.

  Mallorca er bra for nybegynnere.
  Mallorca er bra for nybegynnere. Vis mer

  - Nybegynnere bør reise til Mallorca, Algarve, Lisboa, Costa Brava, La Manga – ja, hele spanskekysten mellom Gibraltar og Portugal er godt tilrettelagt for golfturister, sier Espelid. Fordelen med golfferie, er at det ikke trenger å være fint vær hele tiden; det er best å spille golf når det er overskyet, fortsetter han.

  En viss grad av kunnskap å foretrekke

  Dersom du skal ut på din første reise med golfbagen, kan det være betryggende å reise med en turoperatør. Dersom du foretrekker å få ting tilrettelagt, anbefaler Espelid å reise med en operatør som har god kunnskap om golfreiser - som Ving, Globetrotter og Sabra Tours.

  Du trenger heller ikke å ha spilt mye golf for å reise på golfferie. Du kan følge kurs på feriestedet, men ifølge Espelid er det absolutt å foretrekke å ha et visst begrep om sporten før du legger ut på den store golfreisen.

  - Man bør ha hatt opplæring. Det ser veldig enkelt ut å svinge og treffe den lille ballen, men det er fryktelig vanskelig. Det er også dette med sikkerhetsregler; En golfball uten styring kan være veldig farlig og medføre store skader. Og så er det dette med å holde tempoet oppe, og ikke oppholde folk som kommer bak, sier Jan E. Espelid.

  Vi ba sjefredaktør Espelid i Norsk Golf sette opp en liste over ti baner du bør oppleve gjennom et golfliv.

 • Her er listen.
 • Fra den årlige snøgolf turneringen på Grønland.
Foto: Drambuie World Ice Golf Championship Foto: Drambuie World Ice Golf Championship
  Fra den årlige snøgolf turneringen på Grønland.
  Foto: Drambuie World Ice Golf Championship Foto: Drambuie World Ice Golf Championship Vis mer

  Utenom det vanlige

  Spille inn mot whiten eller brownen i stedet for greenen? For deg som er klar for litt alternativ golfing, kan det kanskje friste med snøgolf eller ørkengolf?

  Ørkengolf er det lite av i Norge, men snøgolf er det muligheter for å praktisere og oppleve her i det snøkledde nord. I Norge kan du spille vintergolf i Nord-Odal ved Kongsvinger, og du kan delta på vintergolfturnering i Hemsedal. I år arrangeres turneringen lørdag 9. mars.

  En virkelig kald og eksotisk opplevelse får du ganske sikkert dersom du oppsøker det årlige VM i vintergolf på Grønland. Dato er 17. – 22. mars, og stedet er fjordisen utenfor Uummannaq. Her spilles det med oransje baller og polvotter i stedet for hvite baller og hansker.

  Ørkengolf kan du for eksempel oppleve i rike omgivelser i Dubai. Når du praktiserer denne avarten av golf, bærer du med deg en matte som du bruker som underlag når du slår.

  Les også:

 • Norges billigste og dyreste golfklubber

 • Tyvstart golfsesongen på Mallorca
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!