Ungarns ukjente ferieperle

Balaton er ikke noe typisk reisemål for oss i nord, men Ungarns sol-mekka kan by på det meste sydenfrelste nordmenn kan ønske seg.

Balatonsjøen er det nest mest populære turistmålet i Ungarn. Budapest er selvfølgelig nummer én. Foto: Google Maps
Balatonsjøen er det nest mest populære turistmålet i Ungarn. Budapest er selvfølgelig nummer én. Foto: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Ungarn, DinSide Reise) Dyr euro har vært medvirkende grunn til at våre tradisjonelle sydendestinasjoner er blitt langt dyrere på kort tid. Derfor har destinasjoner som Tyrkia og Bulgaria, som ikke har innført euro som hovedmyntenhet, blitt populære reisemål for soltørste nordmenn.

Men alternativene stopper ikke med de to landene, og har du allerede begynt å planlegge neste års ferie, bør ikke overse Ungarn. Her kan du få sydenvarme og deilig badeopplevelser for småpenger.

Finn billige charterferier her

Mangel på kystlinje gjør ingenting

I mangel på kystlinje har ungarerne lagt sin elsk på Balatonsjøen, Sentral- Europas største ferskvannsinnsjø. Innsjøen er så stor at på en disig dag kan det være umulig å se til andre siden av vannet, og kan i mangel på geografiskunnskaper bli forvekslet med et hav. Til og med ungarene selv kaller på folkemunne innsjøen for Det ungarske hav.

Tyskerne har oppdaget Balaton for lenge siden, og turister fra landene rundt Ungarn er også hyppige besøkere. I tillegg er det selvfølgelig et populært innenlands turistmål for mange av Ungarns rundt ti millioner innbyggere. Drømmen for mange ungarere er å bo i ha et sommerhus i området.

Skandinaviere har foreløpig ikke blitt bergtatt av Balaton, men temperaturer langt over 30 grader på sommeren og ekstremt hyggelige priser burde få sydenfrelste nordmenn til å logre med halene.


Varmt og uvanlig

En gjennomsnittlig dybde på beskjedne 2,8 meter, betyr at Balatonsjøen kan friste med høye temperaturer store deler av året. Til og med i oktober er det vanlig at badetemperaturen ligger godt over 20 grader.

For noen år siden måtte myndighetene ta noen kraftige grep for å bedre sjøens vannkvalitet. Blant annet ble det lagt i et forbud mot motordrevne båter på sjøen. Dette har gikk resultater, og nå kan du trygt ta en ren og god dukkert i det silkemye vannet.

Ungarns ukjente ferieperle


Men om du hopper ut i Balatonsjøen, skal du ikke regne med en helt vanlig badeopplevelse. Vannet har en helt spesiell kjemisk sammensetning, med høyt innhold av karbon og sulfat, samt magnesium, kalsium og natrium. Temperaturen og sammensetningen gjør at revmatikere valfarter til området, og selv om det er noe dårlig dokumentert, sies det at et opphold med noen dukk i den berømte sjøen føles godt på kroppen i lang tid etter ferien.

Her ligger også Balatonområdets store salgsargument: En avslappende og helsefremmede livsstil. Nesten rundt hvert gatehjørne finnes et spahotell, så om du ikke har lyst til å kjenne på Balatonsjøens spesielle ferskvann, kan du alltids ta deg en dukkert i et hotellbasseng, eller ta livet med ro i et massasjebad.

Frister ikke Balaton? Hva med storbyferie i Budapest?

Grottebehandlinger

Et av de mest unike eksemplene på Balatons behandlingsmuligheter ligger flere meter under bakken, i byen Tapolka. I en 20 kilometer lang grotte har folk med astma, pusteproblemer eller høyt blodtrykk kommet i 30 år for å legge seg ned på solsenger og slappe av. Den fuktige pollen- og støvfrie luften skal gjøre godt for folk med pustevansker.

Det mørke og kalde grottesystemet er i dag tilknyttet et offentlig sykehus og det private hotellet Huguest Pelion. Hotellet anbefaler en behandling som består i å holde seg et par timer nede i grottene hver dag - i to til fire uker.

Behandlingsformen er godkjent av Helsedepartementet, som faktisk anerkjenner at den kan ha helsefremmede virkning. Likevel må det stilles spørsmål om de trange grottene, med en luftfuktighet på nær hundre prosent og temperaturer på snaue 15 grader, passer alle like godt.

Ungarns ukjente ferieperle


36 grader i vannet

På vestsiden av Balaton ligger byen Hévís, med områdets aller største turistattraksjon. Hevixi Gyogyto er en 47.000 kvadratmeter stor kildesjø, og har vært kjent for sin terapautiske kraft siden romerne brukte vannet som kurbad på 1700-tallet. Gjørmen som ligger på sjøens bunn brukes til behandling av revmatiske sykdommer.

Vannet, som inneholder store menger av svovel og radium, strømmer inn og ut av et krater på nesten 40 meters dyp, noe som gjør at vannet fornyes i snitt hver tredje døgn.

Om sommeren ligger vanntemperaturen på nær kroppstemperatur, mens om vinteren blir det sjelden kaldere enn 23 grader i vannet. Det betyr at du kan komme når som helst på året og ta deg en svømmetur. Pass på å komme deg på land før du får skrukkete fingre. På grunn av vannets sammensetning er det ikke anbefalt å være ute i vannet i mer enn en halvtime av gangen, og totalt ikke mer enn halvannen time per døgn.

Hévís-vannet blir inntill 36 grader om sommeren, og holder godt over 20 grader om vinteren. Behagelige temperaturer året rundt, med andre ord.
Hévís-vannet blir inntill 36 grader om sommeren, og holder godt over 20 grader om vinteren. Behagelige temperaturer året rundt, med andre ord. Vis mer


Høy snittalder

De rolige og avslappende omgivelsene har nok bidratt til å dra opp snittalderen på turistene i området. En rask busstur langs elvebredden vil avsløre at dette er et paradis for den eldre garde. Et hvert spahotell florerer av gråhårede, spesielt om du tar turen mot slutten eller etter høysesongen.

Billige Balaton

Ungarn bruker myntenheten forint(HUF). 100 HUF tilsvarer cirka 3,2 NOK. Prisnivået i Balaton og Ungarn har steget de siste årene, men er fortsatt på et svært lavt nivå. Prisene er selvsagt hlyest i turistmagnetene Budapest og Balaton, men reiser du utenfor disse områdene, kan du regne med en prisreduksjon på inntil 20 prosent.

Her er noen priseksempler hentet fra Budapest og Balaton:

 • Middag (3 retter, vann og kaffe)på standard restaurant: 120 NOK
 • Middag (3 retter, vann og kaffe) på fin restaurant: 165-190 NOK
 • Glass vin: 20-40 NOK
 • Sigaretter (20 pk): 20- 25 NOK


Høysesongen defineres som den varmeste perioden, i sommermånedene juni, juli og august, men på grunn av sine hyggelige temperaturer er både mai og september/oktober fine tider å reise på.

Ungarske turistmyndigheter er fullt klar over den høye snittalderen, og vil naturligvis gjøre området attraktivt for unge mennesker.

Et av stedene som frontes for den yngre turistgarde, er den lille byen Siófók, som ifølge turistnæringen skal yre av festglade ungdommer fra hele Europa i sommermånedene. Balaton Sound Festival blir arrangert i Siófók hvert år, og talte 94.000 besøkende i år. Musikkarrangementet er blitt kåret til en av Europas heteste festivaler av den anerkjente, britiske avisen The Times. Norske Röyksopp var med å lage stemning på årets konsert, og resultatet kan du se i denne YouTube-videoen.

Snittalderen går vesentlig ned i juli og august da det arrangeres en rekke arrangementer for unge turister.
Snittalderen går vesentlig ned i juli og august da det arrangeres en rekke arrangementer for unge turister. Vis mer


Ungdomskilde

Varmekilder, helsegrotter og sol; livet rundt Balatonsjøen er rolig, behagelig og skal visstnok gi oss bedre helse. Men om det er tilfelle, bør det lokalbefolkningen være i rimelig god form, eller?

Zsuzsanna Szasz
Zsuzsanna Szasz Vis mer


- Nei, jeg har ikke sett statistikk på det, innrømmer tolken Zsuzsanna Szasz fra landets offisielle turistinformasjon.

Likevel er det så godt som umulig å betvile påstanden om at noen avslappende dager i sol og varme føles godt for kropp og sjel.

- Balaton handler om at du skal ha et sted å slappe av og finne det fredfulle livet. Og det er sikkert at de som har vært her en stund ser yngre ut og føler seg mer sporty. Pensjonister blir som tjueåringer igjen, fleiper Szasz.

Mer sol og bad: Se bildene av verdens deiligste hoteller

Slik kommer du hit

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Budapest. Utenfor høysesongen er det mulig å oppdrive billetter til under tusenlappen tur/retur. Bor du i andre byer i Norge, må du belage deg på å mellomlande på Gardermoen eller Rygge, for så å dra videre til Budapest. En rekke andre flyselskaper tilbyr også turer til Ungarn, men da må du regne med en mellomlanding et sted i Europa.

DinSide har foreløpig testet to av spahotellene som finnes i Balaton-området. Les testene her:

 • Ramada Hotel & Resort Lake Balaton
 • Hotel Europa Fit

 • Det er ikke noe problem å ta seg fra Budapest til Balaton. Tog kjører flere ganger om dagen fra stasjonene Déli og Kelenföld i byen til flere steder i Balaton. Turen tar over to timer. Du kan velge førsteklassevogner, men ikke regn med høy luksus. Du kan også ta buss fra Népliget busstasjon i Budapest.

  Like enkelt, og kanskje mer behagelig, er å leie bil. Dette kan for eksempel gjøres på flyplassen i Ungarn. Om du ikke skal kjøre midt i rushtiden, tar det stort sett ikke mer enn en times tid å kjøre til Balaton-området.


  For mer informasjon, sjekk ut Ungarns offisielle turistnettside (norsk tekst)

  DinSide ble invitert til Balatonsjøen av Ungarns turistkontor.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer