Underjordisk eventyr

Gjemt inne i de norske fjellene venter over 2.000 grotter på å bli utforsket.

Foto: Naturopplevingar Foto: Naturopplevingar
Foto: Naturopplevingar Foto: Naturopplevingar Vis mer


Spennende, magisk og litt skummelt. En tur inn i en mørk grotte er en opplevelse for både voksne og barn. Og en glimrende aktivitetet dersom sommerværet svikter.

Det mener i hvert fall Ivar Sandland, daglig leder i Nordland Turselskap. Han holder til i fylket med flest grotter.

- Er det fint sommervær, er det masse å finne på ute. Men er været dårlig, er en grottetur et perfekt alternativ.

Stalakitter, istapper, underjordiske fosser og elver, fjellsaler og grottesmug. En grotte kan gjemme det meste. I lyset fra hodelykten ser du bare det som er rett foran deg.

- Det som er snålt er at i og med at det er mørkt, får du et helt annet forhold til avstand og tid. Det er vanskelig å vite hvor langt du har gått når du går i lysskinnet av din egen hodelykt.

Det forteller Bjørn Åge Jenssen, daglig leder i Naturopplevingar i Lom, som også arrangerer grotteturer.

Foto: Erik Thallaug/Nordland Turselskap Foto: Erik Thallaug/Nordland Turselskap
Foto: Erik Thallaug/Nordland Turselskap Foto: Erik Thallaug/Nordland Turselskap Vis mer


Moro for ungene

Både Naturopplevingars og Nordland Turselskaps grotteturer er fine for familier.

- En grottetur passer veldig godt for barn. Det er litt skummelt, det er mørkt, og barna fantaserer om at det bor bjørn og andre farlige dyr inne i grottene. De synes det er fantastisk spennende, sier Sandland.

Nordland Turselskap har arrangert grotteturer til forskjellige grotter rundt Fauske i fem år. I feriene er det mange familier som deltar, men det kommer også skoleklasser, kameratgjenger og bedrifter for å utforske fjellets indre. Nordland Turselskap arrangerer grotteturer hele året, for inne i grottene er det ingen forskjell på vår, sommer, høst og vinter.

Naturopplevingar i Lom tar deltakerne med til Dummdalsgrottene og Kåsiholet. Sistnevnte er en grotte som ligger oppunder fjelltoppen Kåsen (1.060 moh). Denne grotten er skapt av bevegelser i grunnen. Dummdalsgrottene er derimot skapt av vann.

- I grottene i Dummdalen ser du hvordan vannet har arbeidet med fjellet, og vasket bort de porøse bergartene, forklarer Jenssen.

Sesongen varer så lenge Sognefjellsveien er åpen. Det er ingen aldersgrense for å delta på Naturopplevingars grotteturer, men det er foreldrene som må vurdere om barna er store nok til å være med. Jenssen understreker at det er lov å snu når som helst, men at det bare har vært et par de ikke har klart å overtale til å bli med inn i grottene hittil. De som er ekstra tøffe forserer Elveskrekken, der du må gå med et bein på hver side av grottegangen mens en elv renner i bunnen, eller blir med inn i de innerste rommene i Dødsspiralen.

- Finnes det noen skumle dyr i grottene?

- Jeg har ikke sett en eneste flaggermus, engang, beroliger Jenssen.

Han forteller imidlertid at en av kollegene hans for noen år siden fant en beinkam inne i en av grottene i Dummdalen. Den viste seg å stamme fra en som levde 4-500 år e. Kr. Grottene ble kanskje brukt som ly, lagersted eller kanskje bolig.

Den savnede deltakeren

Sandland i Nordland Turselskap har heller ingen skumle dyr å fortelle om, men husker den gangen han skulle ta med en gruppe fra fotballklubben Bodø Glimt på grottetur. På vei inn i grotten telte han 12 deltakere. Da de var ute igjen, var de fortsatt 12 personer.

"Nei, vi skal være 13," sa han som var lederen for Bodø Glimts gruppe. Frem med deltakerlisten, og der sto det ganske riktig 13 personer.

- Da begynte jeg å bli litt urolig, sier Sandland.

Mysteriet ble imidlertid løst da det demret for deltakerne at sistemann var blitt forlatt på bensinstasjonen i Fauske under tissepausen. Det ble ingen grottetur på ham i denne omgang.

>> BILDER fra grotteturer
>> GROTTING: Hvem, hva, hvor og hvordan

Relaterte artikler:

Klaustrofobisk grottetur i Sør-Afrika
Grottevandring over hele verden

Har du en grotte du vil anbefale? Fortell om den til andre lesere i debattforumet under!