Ulv og bjørn i Skottland

En skotsk godseier vil ta inn ulv, bjørn, gaupe, elg og villsvin, og tilby vilmarkssafari til turistene.

Kanskje kommer gråbein tilbake til Skottland. Foto: Eric Suiker
Kanskje kommer gråbein tilbake til Skottland. Foto: Eric Suiker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Paul Lister, eieren av Alladale Wilderness Lodge & Reserve, en gammel herregård som ligger på det skotske høylandet helt nord i Skottland, har spennende planer for den 93 kvadratkilometer store eiendommen. Han vil skape Europas svar på Afrikas safariparker, og vise turistene det han kaller Europas fem store: ulv, bjørn, gaupe, europeisk hjort og kongeørn. Men først må han la skogen gro, og få tillatelse fra skotske myndigheter.

Den som har vært i Storbritannia vet at det ikke er mye skog å spore. Britene var litt vel ivrige med å hugge ned skogen for å dyrke jorden i tidligere tider. Samtidig utryddet de det som var av store rovdyr som naturlig holdt til i landet, nemlig ulv, bjørn og gaupe. Dermed eksploderte hjorte- og rådyrbestanden, og de har siden den gang tygget i seg omtrent alt av det lille som var igjen av skog.

Foto: Alladale Wilderness Lodge
Foto: Alladale Wilderness Lodge Vis mer
Alladale Wilderness Lodge er omringet av vakker natur - og masse hjort. Hvis ulv, bjørn og gaupe kommer, kan livet deres bli ganske mye mer spennende.  Foto: Alladale Wilderness Lodge
Alladale Wilderness Lodge er omringet av vakker natur - og masse hjort. Hvis ulv, bjørn og gaupe kommer, kan livet deres bli ganske mye mer spennende. Foto: Alladale Wilderness Lodge Vis mer

Rovdyr og turisme

Er rovdyrturisme med ulv og bjørn en god idé også i Norge? (Avsluttet)
Ja, glimrende(59%) 285
Nei, vil ikke ha ulv og bjørn i Norge(22%) 104
God idé, men urealistisk(19%) 94
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Godseier Lister er nå i ferd med å skogkle sin eiendom, som for det meste har bestått av heier. Når skogsområdene er store nok vil han gjerde inn området, og innføre to ulveflokker og over et dusin brunbjørn, i tillegg til gaupe, villsvin og elg. Disse skal leve sammen med (og noen også av) hjorten som dominerer eiendommen i dag. Dermed gjenskaper han økosystemet som fantes i Skottland for 2.000 år siden.

Lister er opptatt av natur og villmarksliv. Allerede i dag tilbyr han turister overnatting på herregården, spa og villmarksopplevelser i naturen rundt. Målet er altså å skape en villmarkslodge etter mønster fra luksuslodgene med private naturreservat som turistene valfarter til i Afrika.

Ny trend?

Generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson, er positiv til de skotske planene.

- Det har vært mye snakk om å gjeninnføre rovdyra i Skottland. Det er morsomt hvis skotter og briter kan få nærkontakt med artene som en gang levde i naturen deres. Jeg tror det kan være positivt for folks innstilling til rovdyr.

- Dette er jo veldig vanlig å gjøre lenger sør, i Afrika. Slik brukes naturen og dyrelivet som en inntektskilde i fattige land. Dermed er det i folks interesse å ta vare på naturen sin, sier Hansson.

- Tror du vi kan få lignende prosjekt her i Norge?

- Det kommer nok etter hvert, men motstanden er stri her i landet. Men på lang sikt vil vi nok begynne å se rovdyra som en ressurs, og da kommer det mer vilt- , rovdyr- og jaktturisme også her.

- Vi nordmenn skjønner kanskje ikke hvor eksotisk naturen og dyrelivet vårt er?

- Nei, Masai Mara er ikke det eneste stedet som har kul natur. Man må ikke reise til langtvekkistan for å se fin natur.

Fakta
Hvor: I Scottish Highlands, en times biltur fra byen Inverness
Hva: Overnatting for grupper på opptil 16 personer (åtte soverom). Frokost, lunsj og middag, spa, guidede turer, terrengsykling, fiske, leirdueskyting mm.
Pris: 2.500 pund (litt over 30.000 kroner) per døgn for en gruppe på 16. 157 pund (cirka 1.900 kroner) per person
På nett: Alladale Wilderness Lodge & Reserve


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer