Ulovlig lave billettpriser

Det er ikke gull alt som glimrer. Den latterlige billige billetten mellom Oslo og London, viser seg å være nesten tre ganger så dyr enn hva som sto opplyst i annonsen. Brudd på markedsføringsloven, mener forbrukerombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar forbrukerombudet opp jakten på reisebyråene som reklamerer med ”særdeles lave” priser, eller priser som ikke inkluderer skatter og avgifter.

For tre uker siden skrev vi om et utrolig tilbud fra Ryanair: Tur-retur mellom Sandefjord og London for kun 350 kroner. Utrolig, bokstavelig talt, for når du går videre og bestiller billetten blir totalprisen kr 888. Flyselskapet har nemlig ”glemt” å inkludere skatter og avgifter i reklamen. En kjapp sjekk av andre nettbutikker viser at dette faktisk er vanlig praksis.

- Dette er ikke holdbart, og her er reglene klare. Alle priser skal inkludere skatter og avgifter, bekrefter rådgiver i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem.

Kunden har valget…

Ryanair flyr billig mellom Sandefjord og London, men ikke fullt så billig som reklamen tilsier.
Ryanair flyr billig mellom Sandefjord og London, men ikke fullt så billig som reklamen tilsier. Vis mer

Tilbudet fra Ryanair har nå blitt endret til kr 290, men skatt og avgifter er fortsatt ikke inkludert. Firmaet Murray Consultancy i Dublin er ansvarlig for all markedsføring av Ryanair. De mener at prisreklamen ikke bryter med noen gjeldende regler.

- I og med at vi ikke er basert i Norge behøver vi heller ikke forholde oss til de norske markedsføringslovene, forklarer pressetalsmann Anda O’Tool.

Men synes du ikke det virker villedende å markedsføre kun flyprisen, når den totale prisen nesten blir tre ganger så høy?

- Nei, kunden har jo selv valget om å fortsette eller ikke når skatter og avgifter blir summert med flyprisen, svarer O’Tool.

Her er ikke Forbrukerombudet enig.

- Når markedsføring er rettet mot norske forbrukerer gjelder norsk lov. Vi samarbeider med andre lands forbrukerorganisasjoner, og jeg tror ikke Ryanair skal være altfor sikker på at de kan omgå reglene på denne måten, sier rådgiver i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem.

Forbrukerombudet har tidligere i år fattet et forbudsvedtak mot Ryanairs annonsering i norske medier. En liknende sak er på gang i Sverige. Forbrukerombudet vurderer nå å sette i verk tiltak for å stanse den lovstridige nettsiden.

Flere gjør det samme

Ryanair er ikke alene om praksisen. Vi tok en titt på de største nettbaserte reisebyråene, og fant flere som reklamerte med priser eksklusiv skatter og avgifter. Forbrukerombudet er klar over situasjonen.

- Dette er et problem som er særlig utbredt på Internett. Vi kommer nå til å sende ut informasjonsbrev til samtlige nettbutikker som formidler reiser, og videre følge opp de enkelte når det gjelder annonsering av pris, sier Gjedrem.

Hvilke muligheter for sanksjoner har dere mot overtramp av regelverket?

- Vi kan fatte forbudsvedtak mot enkelte bedrifter. Vedtaket forbyr disse å fortsette med å oppgi priser på feilaktig vis. Et forbudsvedtak følges i tillegg opp med tvangsgebyr. Disse gebyrene ligger normalt på mellom 100.000 og 500.000 kroner, forteller Gjedrem.

Nettreisebyrået MrJet har en liste over de 20 beste flyprisene de har tilgjengelig. Samtlige er eksklusiv skatter og avgifter. Forsøker du å bestille reisen kommer tillegget i prisen først etter at du har booket.

- Dette er en beklagelig feil. Vi har hatt en del tekniske problemer, men håper å få til en forbedring ganske snart, forteller daglig leder Tonje Heier.

Prisma Tours sine nettsider oppga også priser uten skatter og avgifter. Etter at vi kontaktet markedsavdelingen, har de lagt om nettsidene slik at prisene vises inklusiv skatter og avgifter. Godt jobbet!

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig ferietur i siste liten, inkludert skatter og avgifter? Ta en titt i vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Er du i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne vurderinger og reisebrev i Din Reiseguide. Få også med deg Fly i rute?, hvor du kan sjekke om flyene innlands og til og fra Gardermoen går som de skal.