Et raskt bytte etter at du har levert vesken fra deg på flyplassen: Vips, så er du narkotikasmugler...
Et raskt bytte etter at du har levert vesken fra deg på flyplassen: Vips, så er du narkotikasmugler...Vis mer

Ufrivillig narkotikasmugler…

Reiser du flyveien fra Bogota kan du risikere å ende opp som ufrivillig narko-smugler.

Mye tyder på at en tidligere "populær" praksis blant colombianske narkotikasmuglere holder på å ta seg opp igjen. Du leverer kofferten på flyplassen ved innsjekking, glad og fornøyd. Ikke har du tatt med deg ukjente pakker, ikke har du "glemt" en rev mellom sokkene og ikke sender du andres bagasje som din egen. Ingen fare med andre ord, selv om du er akkurat har oppholdt deg i verdens narkotikahovedstad.

Men så…

Så er du likevel ikke sikker. Smuglerne har sine metoder, og reiser du fra Bogota kan du risikere å bli rammet helt vilkårlig. CNN melder at flere reisende har opplevd å bli mistenkt for smugling de er helt uskyldige i.

Det skjer på følgende måte: Du leverer bagasjen på flyplassen. Mellom innlevering og ombordlasting skjer et bytte: En ny koffert, full av narkotika, får din navnelapp og ID-tag. Når du kommer til ditt nye reisemål finner du ikke bagasjen din - om du er heldig. Har du uflaks, har politiet funnet stoffet før smuglerne. Da venter et mindre trivelig opphold i fengsel…

Spesiell geografi

Colombia er en av verdens største eksportører av narkotika. Men det er ikke den eneste grunnen til at du må være ekstra forsiktig ved besøk i dette landet. Det er også viktige geografiske årsaker til at du er spesielt utsatt for smugling når du forlater Colombia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smuglingen går helst nordover, og da spesielt til USA. Men for å få stoffet ditt må man først få det ut av Colombia. Nord for Colombia ligger Panama. På grensen mellom disse landene finner du et stykke jungel, Darién, som er tilnærmet ugjennomtrengelig. Området er nesten ubebodd, og kun tilgjengelig til fots eller via luft eller elvebåt. Det er med andre ord ikke bare å sette seg i en bil fullastet med smuglersaker og håpe på lykken, for det finnes faktisk ingen farbar bilvei gjennom dette området. Vanligere er det derfor å smugle stoff ut av Colombia via båt og fly.

Advarsler

Det amerikanske utenriksdepartementet advarer mot å reise i Colombia og landets grenseområder. Voldelige narkotikasmuglere, paramilitære grupper og andre kriminelle sørger for at antall kidnappinger og drap i Colombia langt overstiger det som er vanlig i andre land, og utlendinger i landet blir stadig ofre for vold og kriminalitet.