Udødelige New York City

DinSide Reises redaktør, Karoline Brubæk, drar aller helst til New York:


Første gangen jeg var i New York var det en ting som slo meg: Her er det så flatt (Manhattans høyeste naturlige punkt ligger kun 80 meter over havnivå), men likevel er landskapet så mektig og brutalt. Den menneskeskapte topografien er nesten garantert å imponere besøkende. Kink i nakken er en naturlig følge av en vandretur i Manhattans gater, og blir kun avhjulpet av at det også er så mye spennende å se på bakkeplan at du etter en tid greier å ta blikket fra skyskrapernes blankpolerte kroner.

Det neste som slår mang en førstegangsbesøkende til det store eplet, er at byens berømte førstedame er skuffende kortvokst. Alle bilder av Frihetsgudinnen antyder en mastodontisk kvinne i megaformat, men forventningene overgår for de fleste virkeligheten her. Ikke kan hun bestiges lengre heller, så dropp damebesøket til fordel for mer tid blant glassfasader, gule cabs og dampende kumlokk.

Shopping i New York City trenger vi knapt skryte av; enten du jakter på en ekte Manolo Blahnik eller en fake Fendi, finner du det her. Men gjør hjemmeleksen før du tar med plastkortet på bytur. Selv om Manhattan er relativt kompakt, lønner det seg å ha sjekket hvor du finner godbitene på handlefronten før velger rute. Så får heller overraskelsene og avsporingene styre ferden mellom de oppsatte sjekkpunktene på handlekartet.

Utelivet er også i en egen klasse, men mang en nordmann er for plaget av alvorlig jetlag og A-menneskefakter under korte opphold her, til å få det beste ut av byen som aldri sover. Dessuten gjelder det også å planlegge for den ultimate utelivsopplevelsen. De beste klubbene er som honningkrukker på fluer, fulle nesten før de åpner. Da hjelper det ikke på inngangsmulighetene å troppe opp i fjellanorakk og goretex-sko.

Hvorfor velger jeg New York? Det er byen du kjenner fra så mange TV-serier at du nesten føler deg hjemme blant høyhusene. Det er passe langt unna til å utgjøre en skikkelig avkoblingstur, og akkurat passe nært til at du ikke blir utslitt bare av flyturen. Byen fornyer seg hele tiden, slik at du er garantert nye høydepunkter for hvert besøk. Det har dessuten blitt så trygt på Manhattan, at selv den mest naive Ola Dunk, kjemisk fri for jungelgener og urbane ryggmargsreflekser, kan vandre trygt i gatene.