Udødelige Christiania

SE BILDENE: Hippiebydelen skal legges ut for salg. Men fortsatt svinger salget i Pusher Street, på galleriene og på markedene.>>> BILDESPESIAL: Christiania lever

Fri hasj, fri grafitti, fritt alt i Christiania.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Fri hasj, fri grafitti, fritt alt i Christiania.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer

Udødelige Christiania

  1. Christiania lever


KØBENHAVN (DinSide): Røykte du ikke marihuana i fristaden Cristiania da du var i København som tjueåring, bør du i alle fall dra dit nå. Christiania erklærte uavhengighet fra Danmark i 1970, og har drevet samfunnet etter egne lover siden den tid. I fjor vedtok det danske Folketinget en lov som fratar fristaden dens særrettigheter, blant annet den kollektive eiendomsretten. Dette betyr at området skal stykkes opp og legges ut for salg. Mange frykter at dette betyr slutten for det såkalte sosiale prosjektet. DinSide besøkte Christiania nylig.

Den oppvoksende generasjon

Maleren Finn Thorstein stilte ut maleriene sine i Stadens kunstmuseum. Store buketter med vårhvite liljer sladrer om nylig avholdt vernissasje.

- Jeg vil selge mine malerier her, selv om jeg tjener mindre enn hva jeg vil i et kommersielt galleri, sier Finn Thorstein.

- Liker du farver? sier han, og inviterer til en vandring i maleriene hans. Og til å til en titt ned på huset hans som ligger vis-à-vis Christianias museum.

- Jeg tror ikke det er noe fare for at vi forsvinner med det første. Vi har vært lenge nå og vi blir her lenge ennå. Ja, se det har vokst opp en hel ny generasjon her, fastslår Finn Thorstein.

Opp og ned Pusher Street vandrer kjernefamilier med outrerte barnevogner og fjortisene spretter på skateboards som vakende laks. Og jammen har de ikke hettegensere hvor meldingen er klar: "Bevar Christiania."

Bevar Christiania, sier damen og danser til skingrende bhangra.

Foto Inga Holst Foto: Inga Holst
Bevar Christiania, sier damen og danser til skingrende bhangra.

Foto Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Forlat derfor Danmark og EU – for christianittene er naturligvis ikke EU-borgere – og besøk Christiania. Se utstillingene på Stadens museum for kunst. Spis bønnespiresalat på Morgenstedet eller kjøp marokkansk kaftan på loppisen ved Pusher Street. Mens du ennå kan.

Det arrangeres guidede rundturer for grupper. I desember arrangeres det ville nissefester og julemarked.

Ta buss 8 fra Hovedbanegården til Bådmandsstræde holdeplass, eller gå i retning det snudde tårnet.

Eksterne lenker:
Christania
Forsvar Christiania

>>> BILDESPESIAL: Christiania lever