Tyverisikker ferie

En av ti nordmenn blir loppet for penger eller verdisaker på ferie. En irriterende, kjip og noen ganger skremmende opplevelse. Les tipsene om hvordan du kan unngå å bli et offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Margrethe sitter på en kafé i London sammen med en venninne. Ved beina har hun den store vesken sin. Det kommer en liten unge og en voksen dame inn. Ungen stiller seg ved bordet til Margrethe og venninnen, og jentene hilser på poden. Samtidig stikker damen hånden ned i veska til Margrethe, og snapper til seg lommeboka. På null komma svisj er de begge ute av kaféen. Margrethe rekker ikke reagere.

Stine er ute på en bar i Cape Towns Long Street med jentene i reisefølget. Flere enn en gang plukker vi opp veska hennes, som ligger ensom og forlatt ved bordet, mens hun har tatt seg en tur på toalettet eller i baren. Det går som det må. På vei hjem oppdager hun at mobilen hennes er borte. Heldigvis har hun fortsatt lommeboka med alle bankkortene sine. Dagen etter stikker hun innom baren igjen for å høre om de kanskje har funnet mobilen hennes. Det er jo lov å håpe ... Mannen bak bardisken begynner å le. Høyt og lenge.

Det er ikke uvanlig å bli frastjålet verdisaker når du er ute og reiser (men det gan også godt skje hjemme i Norge). Det er ingen vits i å bli overhysterisk, det er ikke verdens undergang dersom digitalkameraet ditt blir stjålet, eller bankkortet blir tømt for penger (du får de vanligvis tilbake), men særlig festlig er det ikke.

- Det er penger som er mest ettertraktet, deretter kamera, mobilen, mp3-spilleren og smykker, sier Emma Elisabeth Vennesland, informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring.

- Vi nordmenn mister kontanter for til sammen 60 millioner kroner i året når vi er på ferie i utlandet og i Norge. Vi er populære ofre, fordi vi tar med rikdommen vår når vi er ute og reiser.

Vennesland ramser opp de mest vanlige metodene som brukes for å loppe oss godtroende nordmenn for verdisakene våre:

 • Blomsterselgeren, som opererer for eksempel på strandpromenaden i Malaga, eller ved katedralen i Palma, men også på Karl Johan i Oslo. Han distraherer deg, og gir deg kanskje ikke riktig vekslepenger tilbake.

 • Luretyven, som gjerne holder til på travle markeder der det er mange mennesker. Han er langfingret, og gir deg kanskje et lite dytt for å sette deg ut av spill - samtidig som han lopper deg.

 • Den raske lommetyven er han som enten sykler, kjører moped, eller bare er kjapp til beins. Han bruker gjerne saksa og klipper av deg ryggsekken eller rumpetasken.

 • Tyven som bruker barn. Det kommer en skjønn unge bort til deg, og all oppmerksomhet rettes mot den lille. Samtidig stjeler tyven det han får tak i.

 • Tyver i grupper. De opererer gjerne på bussen, t-banen, eller andre steder der det er mange mennesker. Noen i gruppen distraherer deg enten ved å stille spørsmål eller dytte til deg, og samtidig rasker andre til seg det du har som er av interesse.

 • Ungdomstyvene er ute etter fancy duppeditter som mobiltelefon, mp3-spiller og digitalkamera. De opererer gjerne i grupper, og går gjerne på andre ungdom.

 • Den brutale tyven er kanskje verst. Han tyr til vold, og har gjerne slagvåpen eller, enda verre, skytevåpen. Han operere i områder med lite folk, gjerne etter mørkets frembrudd.

 • En annen skummel tyv, er han som bruker gass- eller doptrikset. Kanskje kaster han en gassbombe inn i bilen eller campingvogna, eller putter noe skummelt i drinken din. Ha alltid bildørene låst, og hold øye med drinken.
 • Hvordan skal du unngå å bli offer for tjuvradder når du er på ferie? I bunn og grunn gjelder det å være oppmerksom og følge med. Men det er jo slitsomt å gå rundt og kikke seg over skulderen hele tiden, og skule mistenksomt på lokalbefolkningen. Du skal jo tross alt ha det litt hyggelig på ferien, også. Vi har samlet inn en rekke tips det kan være lurt å skrive seg bak øret.

  >>Gode tips for å unngå å bli offer for tyveri
  >>De reisendes ti bud

  Flere artikler om tyveri på ferien:

  >>Her blir vi plyndret
  >>Gasser og raner Spania-turister
  >>De sleipeste tyvtriksene
  >>Bagasjetyver herjer i Sverige