Tyrkisk kebab smaker ikke det samme som den nede på hjørnet, men så er mattyrkia så mye mer enn babb'
Tyrkisk kebab smaker ikke det samme som den nede på hjørnet, men så er mattyrkia så mye mer enn babb'Vis mer

Tyrkisk - mye mer enn kebab

Tyrkia er kjent for sine gode tomater og andre grønnsaker.
Tyrkia er kjent for sine gode tomater og andre grønnsaker. Vis mer


Det tyrkiske kjøkken er kjent for sin store smak. Med sin sentrale plassering i Middelhavs- og Asiaregionen, har landet kulinariske aner fra blant annet Hellas, Persia, Arabia og Balkan. Et tyrkisk koldtbord får gjerne bordbena til å svaie av smakfulle
supper, stuinger, kjøttretter og ikke minst fiskeretter. Lunsj strekker seg gjerne inn i middagstider, og middag spises til langt på natt. Det å sitte foran tv’en for å innta et måltid, er også helt fremmed for tyrkerne. Måltidene er dagens sosiale høydepunkter, og spises gjerne ute. Kostholdet varierer avhengig av hvor på kysten du befinner deg, fra mest kjøtt i øst til mer grønnsaker i vest. I storbyer som Istanbul finner du en 24-timers kulinarisk orgasme. Her er alt fra tradisjonell arabisk kokkekunst til det hypermoderne verdenskjøkken.

Kommer du til Tyrkia og kun har tungen rettet mot kebab, så kan du bli latterlig skuffet. Den er ikke som babben her hjemme. Det er også en fornærmelse mot det lokale kjøkkenet å tro at det er den eneste tradisjonelle retten. De raskeste og mest tilgjengelige måltidene i byene, er nok likevel rennende feite kebaber fra bekkerlliserte gatekjøkken. Fettprosenten vil nok ikke alltid drive en norsk diett på smilsiden. Du er advart.

Et godt alternativ og billigste måten å nyte fersk kjapp mat på, er å kjøpe et fiskesmørbrød fra de lokale fiskerne som ligger i kai langs kysten. Den kokte fisken koster i underkant av en norsk tier for et godt måltid, og smaker fortreffelig.

Tilbake til hovedartikkelen og landsmeny...