Tyrkia - den store charterguiden

På utkikk etter den blåeste lagunen, de hviteste strendene, det feteste utelivet eller den mest historiefylte byen? Les vår ultimate guide til Tyrkias charterdestinasjoner.


Den tyrkiske charterfeberen har for lengst satt sitt grep på oss nordmenn. For noen er er det en godsinnet feber, for andre er det en uutholdelig syke. Mange rykter om Tyrkia som ferieland har grodd frem, og smaken er som kjent som baken - delt i to! Folk reiser jo også til Tyrkia med forskjellige forventninger til oppholdet. Familien som ønsker barnevennlige strender og rolige forhold, ungdommene som reiser for å sjekke og feste, eller paret som er på utkikk etter den mest rosenrøde kjærlighetsferien.

Stranden i Oludeniz er en av Europas fineste.
Stranden i Oludeniz er en av Europas fineste. Vis mer


Uansett hva du leter etter eller mener, har vi i DinSide nettopp reist hele turkiskysten og nå laget den beste uavhengige oversikten over Tyrkias største feriesteder. Men først litt om landet som feriemål generelt.

Klikk på linkene til hvert enkelt sted for å få vite mer om reisemålet, se bilder og få info om charteroperatører som flyr dit.

>> Marmaris/Icmeler

>> Dalaman/Dalyan

>> Fethiye/Oludeniz

>> Kas

>> Belek

>> Kemer

>> Side

>> Alanya

Romerske ruiner på charterstedet Side.
Romerske ruiner på charterstedet Side.
Vis merHistorisk gullgruve

Det er få steder som har like mange ansikter som den tyrkiske Middel- og Adriaterhavskysten.
Milevis med sandstrender, idylliske bukter, grønne raviner og alpine fjellheimer. Alt krydret med et historisk mangfold uten sidestykke.
Arkeologene har avdekket imponerende romerske ruiner som står frem som tegn på tidligere storhetstider og binder Europa med Østen. Rett ved ruinene rager de majestetiske moskeene med sine slanke tårn og enorme kupler. Når muezzinens’ bønnekall runger ut av høyttalerne fem ganger dagelig og oppfordrer de troende til bønn, minnes du likevel på at hoveddelen av den tyrkiske befolkningen vender seg østover og bruker Islam som sin spirituelle veileder.

Tar du en ettermiddag og vandrer gatelangs i en av de fargerike bakgatene, så vil du se alle mannfolkene som sitter og prater i de små kaffehusene. Langs de samme gatene, på små og store basarer, kan du også handle eksotiske urter, matvarer og tekstiler fra det fjerne Østen. Der finner du også de eldre kvinnene med sine tradisjonelle tyrkiske hodeplagg, side om side med ungdom i siste skrik på motefronten. Et av mange tegn på at Tyrkia tar til seg turismen med glede, og de siste årene har snudd seg mer og mer mot Vesten og dens væremåte.

Reis ut av turistmrådene

Reiser du bort fra turistområdene og ut på landsbygden, så finner du fort det tradisjonelle Tyrkia. Omringet av de snøfylte Taurusfjellene, løper villhøns og geiter gatelangs. Du kan se sesam- og pinjemøller som fortsatt er i bruk på gammelt vis, og nyte utsikten av de mange fargesprakende markene som gjør Tyrkia til en av verdens største sitrus- og tomateksportører. Her ute får du også deilige måltider til en brøkdel av hva du betaler rundt charterhotellet ditt.

En tyrkisk bonde på vandring med sitt esel.
En tyrkisk bonde på vandring med sitt esel. Vis mer
Du skal likevel huske på å ferdes med omhu langs fjellveiene og å se deg godt om før du runder neste sving. Du kan fort risikere å havne i midten av en geiteflokk på evig vandring med sin nomade. En tradisjon som fortsatt holdes i hevd på den tyrkiske landsbygda.
Du skal også være påpasselig med bilkjøring generelt. Det er mange ulykker langs de ofte dårlige veiene.
Velger du likevel å forlate bassengkanten og stranda for en liten utflukt, så er det billig med leiebil i Tyrkia. For rundt 200 kroner dagen burde du kunne få deg en småbil til disposisjon. Hvis du har betenkeligheter med å kjøre i det noe anspente trafikkbildet, er de lokale minibussene, eller såkalte dolmus, en framifrå transportmåte. De går til alle døgnets tider og opererer med faste priser. Du vinker de inn til veikanten for brøkdelen av prisen på en taxi.

Det tyrkiske kjøkkenet er kraftig, men kan også være fargefullt.
Det tyrkiske kjøkkenet er kraftig, men kan også være fargefullt. Vis mer


Tungvekter i kjøkkenverden

Det tyrkiske kjøkken er kjent for sin store smak, og for å være et av verdens beste. Med sin sentrale plassering i Middelhavs- og Asiaregionen, har landet tatt til seg mange kulinariske aner fra blant annet Hellas, Persia, Arabia og Balkan. Et tyrkisk koldtbord får gjerne bordbena til å svaie av smakfulle supper, stuinger, kebab og ikke minst fiskeretter. Lunsj strekker seg gjerne inn i middagstider, og middag spises til langt på natt. Det å sitte foran TVen å innta et måltid, er helt fremmed for tyrkerne. Måltidene er dagens sosiale høydepunkter. Kostholdet varierer med hvor på kysten du befinner deg, fra mest kjøtt i øst til mer grønnsaker i vest.

Rimelige millioner

Det er ikke lenge siden en solseng kostet deg rundt 300.000 tyrkiske lire for en dag. Etter at valutaen ble revaluert for et og et halvt år siden, ser den samme solsengen veldig mye rimeligere ut i dag, men koster mer. Det er fordi prisene i turistområdene stadig stiger. Dobbelprising for turister er også vanlig praksis mange steder. For pengesterke nordmenn er det likevel mye billigere i Tyrkia enn i for eksmpel Spania eller Hellas. Du kan fortsatt gå ut og få deg en god middag for en billig penge- og da helst hvis du trekker deg litt unna saueflokken. På de tradisjonelle turistrestaurantene må du nok ut med nærmere 100 kroner for den halvgode hovedretten, men ofrer du litt av komforten og spiser med de lokale, så vil du bli smilende mett for en slikk og ingenting.

Denne teppeselgeren ser ikke ut til å ha for mange bekymringer ...
Denne teppeselgeren ser ikke ut til å ha for mange bekymringer ... Vis mer


Tankevekkere

Mange er nok skeptiske til Tyrkia som ferieland. Noe som ikke er så rart når vi hører om terrorhandlinger utført i turistområder av organisasjoner som den Kurdiske Frigjøringsbeveglesen (PKK). Rapporter om slitsomme tyrkiske casanovaer med skandinavisk forkjærlighet er det heller ikke manko på.

Først og fremst er det viktig å huske at Tyrkia har lite kriminalitet i forhold til mange andre charterland. Når det gjelder terrorisme, vil vi anbefale de som er i tvil å sjekke Utenriksdepartementets hjemmesider.
For øyeblikket er det ingen ekstraordinære advarsler for reisende til Tyrkia, men det er aldri dumt å lese generelle forholdsregler før reisen. Hvert år har Tyrkia over 20 millioner tilreisende turister, hvor cirka 100.000 av de er norske. PKK opererer også i størst grad i det sørøstlige hjørnet av landet, så sjansen for at det skal skje noe med akkurat deg som turist, er veldig liten.

Når det gjelder den tyrkiske kulturen, har noen tyrkiske menn en mer pågående natur enn det vi er vant med her hjemme. Jenter skal vokte seg for å vise for mye hud andre steder enn på stranden hvis de vil unngå for mye oppmerksomhet. Lommetyvene er også drevne i sitt fag, så vær påpasselig med verdisakene dine når du er på steder med mye turister.

Trykk på lenkene under, og les mer spesifikt om de forskjellige tyrkiske charterdestinasjonene:

>> Marmaris/Icmeler

>> Dalaman/Dalyan

>> Fethiye/Oludeniz

>> Kas

>> Belek

>> Kemer

>> Side

>> Alanya


>> BILDESPESIAL fra Turkiskysten