Typiske feil du gjør når du skal fly

Gjør du en av disse typiske brølerne, kanskje?

 Foto: Tom Murphy VII
Foto: Tom Murphy VII Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du som de fleste andre nordmenn, er du ingen novise i lufta. Vi flyr mye, og vi flyr stadig mer - på ferie, til storbyhelg, på forretningsreise, eller hjem for å besøke slekta.

Likevel er det en del hindre, eller kanskje vi til og med kan kalle dem feller, som dukker opp, selv for de som har fløyet mye.

Du ser dem i listen under. Er noen av dem kanskje typiske feil du gjør, når du skal ut og fly?

Når du bestiller billetten

Vi går ut fra at folk er oppegående nok til å se på totalprisen inkludert alle ekstrakosntader før de bestemmer seg for hvilket flyselskap de skal velge. Vi går også ut fra at du husker å ta med deg pass eller annen gyldig indetifikasjon. Utover det, er det en rekke andre feil du kan komme til å gjøre:

Du glemmer å tenke på kostnadene for å komme seg til og fra flyplassen, og dermed er kanskje ikke billigbilletten så billig i det totale regnestykket. Hvis du må ta taxi for å komme deg til flyplassen, eller til flybussen/flytoget som tar deg til flyplassen, kan flybilletten som var noen hundrelapper dyrere og hadde gunstigere avgang egentlig ha lønt seg.

Du glemmer å bestille innsjekket bagasje. Flyr du med lavprisselskap som Norwegian og Ryanair, må du betale ekstra for dette. Og fikser du ikke dette på nettet, må du regne med å betale ekstra, gjerne dobbelt beløp, når du gjør det på flyplassen.

Du bestiller i feil navn. Enten staver du navnet ditt feil, eller glemmer å ta med mellomnavn. Det kan koste deg dyrt.

Når du er på flyplassen

Også på selve reisedagen er det blemmer det er fort gjort å gjøre:

Du kommer for sent til innsjekking. Vær nøye på å få med deg når innsjekkingen stenger. Særlig lavprisselskaper er strenge på dette. Du kan ikke komme 40 minutter før avgang hvis innsjekkingen stenger 40 minutter før. Legg inn sikkerhetsmargin i tilfelle trafikkforhold gjør at du blir forsinket.

Du glemmer å ta med boardingkortet (gjelder når du flyr Ryanair). Dermed må du ut med 400 kroner for å få være med flyet, ifølge selskapets nye regler.

Du merker ikke bagasjen din. Som regel går jo dette bra, men det er utrolig kjipt når kofferten ikke dukker opp på bagasjebåndet ved ankomst. Har du ikke merket den skikkelig med navn og telefonnummer, kan det bli vrient å finne den igjen. Bagasjelappen flyselskapet klistrer på kan falle av. Se tips om hvordan du unngår å miste bagasjen her.

Du glemmer at væskerestriksjonene fortsatt gjelder. Dermed blir du fratatt parfymen du har med deg i håndbagasjen, og svigermor får ikke den dyre olivenoljen du har kjøpt til henne.

Du glemmer å forberede deg til sikkerhetskontrollen. Ikke før du er først i køen begynner du å pakke ut laptopen, ta av deg beltet og kle av deg jakken. Dermed skaper du kø bak deg.

Du suser rundt i taxfreebutikken, og kommer for sent til ombordstigning. I beste fall blir du kalt opp på lydanlegget, og flyet (og et par hundre medpassasjerer) venter på deg, i verste fall mister du flyet.