TV-fjesenes reisebøker

Birkeland, Bang-Hansen, Johansen, Stefansen og Nilsen har alle skrevet reisebøker for Damm.

Tidligere kulturminister, AUF-leder og TV-kjendis - nåværende programsjef i kulturavdelingen i NRK Program Oslo - Turid Birkeland, har skrevet om Stockholm.
Tidligere kulturminister, AUF-leder og TV-kjendis - nåværende programsjef i kulturavdelingen i NRK Program Oslo - Turid Birkeland, har skrevet om Stockholm.Vis mer

Damm har sin egen reisebokserie, ført i pennen av fjes du kjenner fra den norske medieverdenen. Pål Bang-Hansen, Jahn Otto Johansen, Arnt Stefansen, Fritz Nilsen og Turid Birkeland er navn i rekken av kjente personer som får guide deg til byer og områder som betyr mye for dem. Vi har sett nærmere på serien, og fokusert på Birkelands guide til Stockholm.

Personlig beretning

Bøkene i serien er skrevet i en personlig stil, der forfatteren selv forteller anekdoter, fremhever sine favoritter og tipser om steder for opplevelser. Dette gjelder også Turid Birkelands guide til den svenske hovedstaden. Hun skriver:

Skulle jeg fritt velge meg et sted og en tid for å vise deg Stockholm i et glimt, ville det være en sen juniettermiddag. Akkurat i det øyeblikk solen på sitt høye, nordiske vis lover en lang lys natt og det er lørdag.

Boken er lagt opp som en byrundtur, med innslag av historie, litterære sidespor og personlige betraktninger. Birkeland tar for seg holme etter holme som til sammen utgjør bydelene i den svenske hovedstaden. Hun velger ut severdigheter, gater og steder, og gir deg historien bak kjente bygninger og monumenter. Innimellom får vi også en dose kongestoff og kjendiser (for eksempel representert ved den norske skuespilleren Linn Stokke, som sammen med Atle Brynestad eier Steninge Slott utenfor Stockholm).

Praktisk innhold

TV-fjesenes reisebøker
Fra Birkelands bok om Stockholm.
Fra Birkelands bok om Stockholm. Vis mer

Boken er en personlig guide til Stockholm, og du får innblikk i historien til de forskjellige bydelene, såvel som det moderne liv der i dag. Boken har også praktisk turistinformasjon om hvor du finner den beste shoppingen, hvor du spiser godt (forfatteren erklærer seg selv som spesielt matglad), hvor du kan oppleve kunst og kultur, hvor du finner slottene, dametips, herretips, barnetips og romantiske tips. Om du føler svensk språk blir for komplisert finner du en ultramini-lommeparlør bak i boken. Her er det også kart over tunnelbanan.

Fugl eller fisk?

Vi hadde store forventninger til denne serien, men må innrømme at vi sitter igjen med en liten skuffelse. Layouten virker gammelmodig, og vi savner viktig informasjon, for eksempel om hoteller. Det er flere bilder i bøkene, noe som ofte mangler i reisebøker av guidetypen. Bildene her er imidlertid av varierende kvalitet, og vi får nesten følelsen av å bla i noens private fotoalbum. Dette inntrykket bekreftes i faktabladet bak i boken - de fleste bildene er tatt av forfatterne selv. På forsiden reklameres det med at boken har stort kart. Kartet finner du i to deler, limt i selve permen foran og bak. Men boken er verken spesielt liten eller spesielt lett - vi tror nok du har større nytte av å kjøpe et mer håndterlig kart for byvandringer.

Dette er neppe den guideboken vi ville valgt å ta med på reisen. Til tross for relativt solide mengder praktisk informasjon, er den for tung og har for store mangler på vesentlige områder. Det er heller ikke boken vi velger å nyte i godstolen. Til det er den for mye av en guidebok og for lite av en spennende og leseverdig reiseberetning. Vi sitter igjen med en følelse av at forfatter og forlag har valgt feil format, og ikke har greid å bestemme seg helt for hva dette egentlig skal være.

Eks-statsråd og medieyndling

Birkeland har en lang og brokete historie bak seg i mediebransjen og medias søkelys. Hun er født i 1962 og var leder i AUF fra 89 til 92. I 1996 ble hun kulturminister under Jagland, og gikk av med regjeringen året etter. Hun har også vært programleder i TVNorge ,TV+, NRK TV og Rubicon TV. I tillegg har Birkeland hatt verv i programrådet for P4, Norsk Folkehjelp og ved LOs Brüsselkontor. I vår ble Birkeland ansatt som kultursjef i NRK.

Fakta

Bøkene i serien koster 249 kroner. Hittil er følgende bøker utgitt:

 • Stockholm, Turid Birkeland

 • London, Turid Birkeland

 • Toscana, Pål Bang-Hansen

 • Roma, Pål Bang-Hansen

 • Rivieraen, Pål Bang-Hansen

 • Praha, Jahn Otto Johansen

 • Berlin, Jahn Otto Johansen

 • Paris, Arnt Stefansen

 • Jerusalem, Fritz Nilsen
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.