Tusen tonn testosteron og en dame

I Sitges svinger det voldsomt og løssluppent i det internasjonale homsemiljøet. DinSide Reise har kjørt den lange homoruta gjennom en hektisk natt som først sluttet i syvtiden på morgenkvisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
FIESTA: David fra Liverpool har feriert i Sitges fire ganger.
Foto: Inga Ragnhild Holst
FIESTA: David fra Liverpool har feriert i Sitges fire ganger.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

På musikkbaren Azul i den spanske småbyen Sitges, er det plassert TV-skjermer opp under taket. I det jeg hiver innpå en chupita - en liten sup likør - oppdager jeg hva som vises på skjermen; En real mann-til-mann blow job.

- Øh, finnes det steder også for kvinner, spør jeg bartenderen.

- Mener du bare for kvinner, eller blandet?

- Hva som helst, bare det er noen kvinner, svarer jeg.

I hjertet av homseland

Den vesle badebyen Sitges, cirka 20 minutter kjøring fra Barcelona, kalles el corazon del los maricones, homsenes hjerte. Homofile menn fra hele verden ferierer her. DinSide Reise tok turen dit på St. Joan, den spanske versjonen av St. Hansaften. Da vi runder av natten i sjutiden på morgenen, konkluderer vi med at Sitges er et slags Ibiza for skjeve menn. Men hvordan har Sitges med sine knappe 20.000 innbyggere fått status som homseby? Vi spør kelneren på Azul.

- Jeg vet ikke helt. Det sies at det tidligere var en koloni homofile malere som trakk til seg andre menn, prøver han seg med, og legger til at han selv flyttet fra Tyskland til Sitges for mange år tilbake.

Historikeren Nils Johan Ringdal har flere bokutgivelser bak seg, og har undervist blant annet i mannlig homoseksualitet gjennom historien ved universitetet i Oslo. Han har vært flere ganger i Sitges. Han sier at mye av grunnen til at Sitges er blitt et tilholdssted er 70- og 80-tallets gettotenkning i det homofile miljøet.

- På denne tiden var det homofil frigjøring som gjaldt. Da ble det slik at man samlet seg på enkelte steder. Samtidig er føles det også trygt å være sammen. Jeg tror likevel at mange unge er på vei bort fra dette tankemønsteret, sier Ringdal til DinSide Reise.

Ringdal sier at han ikke kjenner grunnen til at nettopp Sitges er så populært.

- Ofte er det slik at noen gå går foran og reiser til et sted og dermed så følger de andre etter. Det finnes også mange andre steder som trekker til seg homofile som for eksempel San Fransisco, Fire Island utenfor New York, Amsterdam, Mykonos og Bali. Av en eller annen merkelig grunn finner ofte homofile frem til øyer, kanskje fordi det er litt avsidesliggende og utilgjengelig. Kanskje Sitges en gang var litt utilgjengelig, forteller Ringdal.

Noe for lesbene?

LES GARCONS: Ikke akkurat La Perla. Foto: Inga Ragnhild Holst
LES GARCONS: Ikke akkurat La Perla. Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

De homofile er synlig i gatebildet i Sitges, men finnes det noe miljø for kvinnelig homofile?

- Det var en bar for de lesbiske, men den overlevde kun en sesong, sier den tyske bartenderen på Azul. - Det er vel fordi lesbene sitter hjemme og strikker hele tiden, sier han.

Azuls kelner utstyrer meg med Sitges' Gaymap, og kysser meg adjø. Kartet har flere titalls oppføringer av barer, diskoteker, treningssentere, frisører, saunaer og badestrender, alt for mannen. Også mange av forretningene retter seg inn mot menn som vil forføre menn. Annonsene er illustrerte med bildeskjønne og muskuløse i romantiske positurer. Her og der oppfordres det til respect.

XXL


Like ved Azul ligger klubben XXL. I døren blir jeg stoppet av en solid rugg i nettingtrøye. Han sier at jeg må ha tillatelse av eieren til å slippe inn. Eieren kommer ilende til fra det andre etablissementet han eier, El Horno, som ligger vis a vis.

- Ingen kameraer, og du får heller ikke tillatelse til å gå opp trappen, sier eieren bryskt. Inne i den lille klubben er det som på de fleste andre diskoteker. Men hva skjer i andre etasje? Vi spør en britisk gjest:

- Det er klubbens dark room. Det er der folk har, du vet, sex. Det er et slikt rom på El Horno også, forteller gjesten.

Søte Samantha

EKSTRA STORT: Her går det i store størrelser.
Foto: Inga Ragnhild Holst
EKSTRA STORT: Her går det i store størrelser.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Jeg spaserer videre. Hånd i hånd rusler par med overskudd av testosteron; Buksene er så lavt kuttet at underlivet truer med å velte ut, skjortene er åpne eller fraværende. Gatene er teppebombet av aftershave. Det kysses kontinentalt, og hilses på mange språk. Etter noen timer uten å se snurten av noe som minner om østrogen, treffer jeg endelig en kvinne på den balinesiske baren Hatuey; Nemlig israelske Samantha, med en høyde på vel 1.95 . "Hun" er iført en glitrende kjole med splitt opp til baken. Hun forteller at hun har bodd i Sitges i mange år og at hun aldri reiser herfra. Om jeg kan få ta bilder av henne? Klart jeg kan! Hun setter på en israelsk låt og viser frem de uendelig lange bena sine i en kokett magedans oppe på bardisken.

SAMANTHA: Den isralske jenta Samantha danser magedans bak og på bardisken.
Foto: Inga Ragnhild Holst
SAMANTHA: Den isralske jenta Samantha danser magedans bak og på bardisken.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Ikke langt unna ligger diskoen Organic. Halv fem på morgenen er det fint lite som er organisk her med mindre man regner med poten som røykes. Nakne overkropper, veldige muskler og hipsters er dresscode. Flere menn koketterer hektisk med spanske vifter. Et lite knipper kvinner i tømmerskjorter, og noen få heteropar danser til teknoen. Folk beføler hverandre åpenlyst og ivrig. En ung kjekkas passerer meg sammen med kjæresten. Han bøyer seg frem og kysser henne. Samtidig benytter han anledning til å stikke hånden inn mellom mine ben.

- Unnskyld, men det må nok mer til enn et grep til for å få meg til å konvertere til en orgiepike, sier jeg, og takker nei til en ménage á trois.

Festen har ingen ende. Klokken nærmer seg seks, og langs bardisken hives det innpå coctails mens de innhyrte danserne vrikker på det opphøyde gulvet. Det later til at festen så vidt har kommet i gang. Når går man egentlig hjem? På GayInSitges.com står det at stedene ikke stenger dersom det virkelig svinger.

Tidlig morgen

Når det første toget går inn til Barcelona om morgenen, runder jeg av. På veien til stasjonen, ser jeg for første gang på flere timer, kvinner i en noenlunde alminnelig setting.

- Er det slik jenter ser ut, tenker jeg.

 • Slik kommer du deg til Sitges.

 • GayInSitges
  - Oversikt over alle homseetablissementene I Sitges.

 • Sitges.com
  - Byens offisielle nettsted.
 • Klar for Barcelona?

  Den katalanske hovedstaden er i vinden som aldri før.

 • Hus for drager?
  - Se arkitektens Antoni Gaudís Barcelona.

 • Supermodellenes valg
  - Se luksuriøse Hotell Art - stedet hvor det ikke er spart på noe - i bilder.

 • Tips om tapas
  - Om kunsten å spise å spise smått og godt.

 • Weekendguide til Barcelona
  - Hva gjør du, hvor bor du og hvordan kommer du deg dit.

 • Sensasjonell moro i Barcelona
  - DinSide Reise tester moroa i fornøyelsesparken Tibidabo.