Turkish Airlines best på flymat

SAS havnet på 12. plass i en kåring av 19 flyselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig ble det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines kåret til å ha den aller beste flymaten av Skyscanner. Kåringen er basert på passasjerenes vurderinger når det gjelder presentasjon og smak.

Turkish Airlines stakk av med seieren og scoret totalt 86 prosent for maten sin, ifølge Dailymail. 19 flyselskaper var med i kåringen.

Spesiallaget for passasjerer: Verdens første fly-cocktail?

Godt utvalg

Flyselskapet berømmes for menyene sine, som blant annet inneholder retter som fylt aubergine og valnøtt- og pærepai. Turkish Airlines får også ros for at de tilby et stort utvalg av barnemat, samt måltider for passasjerer som krever kosher, vegetar eller sjømat i kostholdet sitt.


Singapore Airlines havnet på andreplass med 81 prosent, mens Etihad havnet på tredjeplass med 80 poeng.

SAS havnet på 12. plass med 64 prosent, og slo dermed United Airlines, British Airways, Qatar Airways, Virgin Atlantic, Alitalia, Lufthansa og American Airlines, som fikk jumboplassen med 47,5 prosent.

Derfor er maten viktig

– I dagens svært konkurransepregede marked, må flyselskaper skille seg ut fra hverandre og sørge for passasjerene får en positiv opplevelse, som fører til at de blir lojale kunder, sier Mary Porter, Skyscanners egen matekspert.

Videre forteller hun at de 18 flyselskapenes investering i mat synes å ha vært vellykket, og at mange av anmelderne hadde beskrevet maten som «deilig» og «velsmakende». Over halvparten av flyselskapene i studien oppnådde en score på 70 prosent eller mer.

I fjor havnet KLM på 9. plass under kåringen av verdens beste flymat, mens de i år har rykket opp til 7. plass. I desember i fjor begynte de å servere flymat fra Michelin-stjernekokken Peter Goossens, for å satse ekstra på maten.

Her er flymat-vinnerne fra 2011:
1. Emirates
2. Lufthansa
3. Singapore Airlines
4. Aeroflot
5. Qatar
6. Malaysia Airlines
7. Thai Airways
8. Etihad
9. KLM
10. Air France

Forrett på SAS, med spekeskinke, oster, grovbrød og salat. Foto: Silje Ulveseth
Slik ser vegetarretten til SAS ut. Foto: Silje Ulveseth
Dessert hos SAS - bærkake med hermetisert frukt. Foto: Silje Ulveseth
Lunsj hos SAS - brødskive med egg og reker. Foto: Silje Ulveseth
Slik serves kyllingretten hos KLM. Foto: KLM
I fjor havnet KLM på 9. plass under kåringen av verdens beste flymat, mens i år har de rykket opp til 7. plass. Det er firmaet Skyscanner som står bak undersøkelsen. Foto: KLM
KLM: Fiskeretten slik den flamske kokken Peter Goossens liker den. Foto: KLM

Se bilder av SAS og KLMS flymat

Blir flymaten lavkarbo? - Se hva flyselskapene svarer

Derfor smaker maten i luften annerledes

Det er en utfordring for flyselskaper å servere god og smakfull mat om bord, rett og slett fordi smaksløkene våre endrer seg i høyden på grunn av lufttrykket, luftfuktigheten og støy.

Søt mat smaker mindre i luften og trenger derfor å være søtere. Salt forsterker smaksoppfatningen, mens syrligheten fort kan bli for intens og må reduseres. Dersom rødvinen inneholder mye garvestoffer, vil den ikke smake like godt i luften, ifølge SAS.

– Chili er blant de få ingrediensene som ikke endrer smak, verken i luften eller på bakken, har Alexander Lund, som har ansvar for drikke og mat i SAS, tidligere uttalt til DinSide.

For å øke saltsmaken i maten uten å bruke for mye salt, tilsettes umami i flymaten. Matvarer som er naturlig rik på den såkalte femte smaken, umami, er modne tomater, parmesan, soya, sjømat, sopp, løk og selleri.

Et godt tips vil derfor være å velge en flymiddag som har disse ingrediensene i seg neste gang du er på tur.

Siden 1. november i år har SAS' passasjerer fått servert cocktails på reisen. Det er kun businessclass på langdistanse og europeiske destinasjoner som får tilbud om dette. Cocktailene er inspirert av klassiske cocktails, men har altså sin egen lille vri for å smake ekstra godt i luften.

Les også: Derfor forsvant «løvematen»

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!